• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski šampion, a radi kao kelner

Osvajač zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Londonu, Đovani Cernogoraz sada mora da radi kod oca u restoranu kako bi preživio.

 Olimpijski šampion, a radi kao kelner Izvor: MONDO

Hrvati su prije godinu dana, 6. avgusta 2012, slavili zlatnu olimpijsku medalju u Londonu.

Đovani Cernogoraz osvojio je najsjajnije odličje u streljačkoj disciplini trap (gađanju glinenih golubova), ali je njegova slava bila kratkog vijeka.

Država ne brine mnogo o šampionima, o čemu najbolje govori podatak da obećanja koja je dobio o zaposlenju poslije Londona su samo bila "šarena laža", pa već duže vrijeme radi kao konobar.

Njemu je obećano da će dobiti posao u vojsci ili policiji.

"Od vojske neće biti ništa, možda nešto bude sa policijom. Rekli su mi prvo da počinjem da radim 1. jula, pa onda 1. oktobra. Zbunjen sam... Sve se odužilo i više bih volio da mi kažu da ću dobiti posao za dve ili tri godine ili nikada, nego ovako. Sad već polako gubim nadu da će se nešto dogoditi", izjavio je Cernogoraz za hrvatski list "24 sata".

On ističe da su mu poslije Londona isplaćene jednokratne novčane nagrade, oko 14.000 evra i 2,5 hiljade evra od Istarske županije, i da je većinu tog novca uložio u kuću.

Primoran je bio da poslije slave koja je trajala jedan dan potraži posao kako bi preživio. Pronašao ga je u očevom restoranu u Novigradu gdje konobariše, iako i dalje redovno trenira za neke nove medalje.

"Moram da radim, tako zarađujem za život. Bez rada u restoranu ne bih mogao da preživim. Kad god nisam na takmičenjima ili treninzima, onda sam na poslu. Radim od osam ujutro, pa cijeli dan", rekao je 30-godišnji Cernogoraz, koji ističe da mu je grad Novigrad dao automobil na korišćenje na godinu dana, dok od Hrvatskog olimpijskog komiteta ima malu stipendiju.

Olimpijski šampion, međutim, ne kuka. Kaže da je ipak privukao neke sponzore. Sa fabrikom pušaka Beretta je potpisao četvorogodišnji ugovor, što izuzetno cijeni, budući da vrhunska puška košta 9.000 evra. Ima i ugovor sa kompanijom koja proizvodi metke, ali dio troškova snosi i sam.

"Godišnje ispucam 20.000 komada, a jedan košta oko 35 evro centi, pa je svaka pomoć dobrodošla. Ipak, nisu mi svi troškovi pokriveni, 30 posto metaka sam plaćam", rekao je Cernogoraz, zbog kojeg povremeno poneko svrati u restoran namjenski, kako bi upoznao i pozdravio pravog olimpijskog šampiona.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC