• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berdih ima ideju...

Dvostruki osvajač Dejvis kupa sa reprezentacijom Češke predložio je da se ovo takmičenje održava svake druge godine.

Dejvis kup je takmičenje bogate i duge tradicije, koje slovi za nezvanično svjetsko prvenstvo u tenisu.

Ono što ga u najvećoj mjeri razlikuje od toga da zaista postane teniski Mundijal jeste sistem takmičenja i to što traje cijele godine.

Ranije nije postojao problem za tenisere da odgovore zahtjevima Dejvis kupa, ali vremena su se promijenila. Kao i u mnogim drugim sportovima, novac je promijenio stvari, stigli su obavezni ATP turniri, sponzorski ugovori koji podrazumijevaju to, to, to i to, što je negdje moralo da se "slomi", a slomilo se na reprezentativnim obavezama.

Dejvis kup selektori svako malo susreću se sa otkazima najboljih igrača, što šteti imidžu ovog kultnog takmičenja i već godinama unazad traje debata o tome da li bi trebalo promijeniti sistem i Dejvis kup prilagoditi aktuelnom vremenu u kojem je ugovor svetinja, a odmor luksuz.

Posljednji koji se javnosti obratio na ovu temu je dvostruki šampion Dejvis kupa, češki teniser Tomaš Berdih. Poslije dvije pobjede u finalima, prvo nad Španijom (2012), a onda i Srbijom (2013), Berdih je iznio svoje viđenje cijele situacije.

"U posljednje dvije sezone posvetio sam osam nedjelja obavezama u Dejvis kupu - četiri nedjelje trenirajući i igrajući mečeve i onda četiri nedjelje oporavljajući se od toga, jer ste praktično 'mrtvi' narednih sedam dana i neupotrebljivi za bilo kakve ATP turnire. Ne možete čak ni da se adekvatno pripremate za 'onu tamo' nedjelju", rekao je Berdih u Dubaiju, gdje čeka početak turnira na kojem učestvuje i brani titulu Novak Đoković.

I ne samo to... Berdih kaže da igračima smeta i samo finale, koje je zakazano za finiš sezone. Najvažniji meč u Dejvis kupu igra se krajem novembra, nekad čak i početkom decembra, ako te sezone "ulete" Olimpijske igre i poremete standardni ATP kalendar.

"Takmičenje se završava toliko kasno da stvari postaju još komplikovanije", rekao je Berdih i onda iznio konkretan prijedlog:

"Mislim da bi cijelo takmičenje imalo većeg smisla ako bi se igralo svake druge godine".

On, doduše, nije ulazio u detalje i da li bi to značilo da ostaje sadašnji format takmičenja ili bi to značilo da se jednom u dvije godine timovi koji čine Svjetsku grupu okupe i odigraju turnir, nalik završnici fudbalskog ili košarkaškog Mundijala. To je ostavio drugima na razmatranje...

Berdih je potom prokomentarisao još jedan "nonsens" vezan za Dejvis kup. Žrijeb za narednu sezonu održava se po završetku polufinalnih mečeva u tekućoj sezoni.

"Prošlog septembra dobili smo meč polufinala i ja sam se vratio kući. Par dana kasnije zazvonio mi je telefon i čuo sam pitanje: 'Šta mislite o našem protivniku u prvom kolu?' Pomislio sam: 'Kako prvo kolo, kad igramo finale...' Moj odgovor je bio da razmišljamo samo o narednom protivniku i da imamo važan meč pred nama... Mislim da takve stvari uništavaju takmičenje".

Prvo izdanje Dejvis kupa odigrano je 1900. godine i nastupili su samo Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Trenutno, takmiči se više od 130 zemalja, a 16 najboljih učestvuje u prvom kolu Svjetske grupe. Pobjednici idu u četvrtfinale, dok poraženi idu u borbu za opstanak protiv najboljih timova regionalnih takmičenja.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC