• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muhamed Ali prvak svijeta - prevara vijeka?

FBI objavio je podatke koji ukazuju na to da je meč Kasijus Klej - Soni Liston bio namješten.

Na današnji dan prije 50 godina najveći bokser u istoriji Mohamed Ali prvi put je osvojio titulu apsolutnog prvaka svijeta, pobijedivši u Majamiju do tada neprikosnovenog Sonija Listona, a danas su prvi put objavljeni dokumenti FBI koji ukazuju na sumnju da je taj duel bio namješten.

U to vrijeme malo poznati Kijus Klej, koji je u meč za titulu ušao poslije sedam pobjeda u osam profesionalnih borbi, savladao je Listona, predajom u sedmoj rundi.

VIDEO

Za Listona se vjerovalo da je nepobjediv, jer je do tada imao 37 profesionalnih mečeva i doživio je samo jedan poraz, 1954. godine, kada se borio do kraja, uprkos tome što mu je od jednog udarca pukla vilica.

Duel Kleja i Listona proglašen je u anketi magazina "Sport ilustrejted" za četvrti najveći sportski događaj u 20. vijeku.

Vašington post je danas objavio da posjeduje do sada tajna dokumenta FBI, koja ukazuju na ozbiljnu sumnju da je taj meč, uz saglasnost Listona, namjestio Aš Reznik, kockar iz Las Vegasa povezan sa organizovanim kriminalom.

Izvještaji agenata FBI sa terena dostavljeni su direktno u to vreme svemoćnom direktoru FBI Džeju Edgaru Huveru.

Vašington post navodi da bi ključni dokaz za namještanje meča mogla da bude izjava kockara iz Hjustona Barneta Medžidsa, koji je agentima FBI prepričao razgovor s Reznikom da prije meča Klej - Liston.

Prema riječima Medžisa, Reznik mu je sedmicu dana prije meča rekao da će se kladiti na Listona, koji će pobijediti nokautom u drugoj rundi.

Na dan borbe, međutim, Reznik je pozvao Medžisa i savjetovao mu da se uopšte ne kladi, uz napomenu da ništa više od toga ne može da mu kaže, a biće mu jasno zbog čega kada odgleda meč.

Par dana kasnije, Medžis je u Las Vegasu, od ljudi "koji sve znaju", dobio informaciju da su se Reznik i Liston kladili na pobjedu autsajdera Kleja i da su zaradili po milion dolara.

U dokumentima FBI ne postoji ništa što bi ukazivalo da je Klej učestvovao u namještanju, ili da je sa tim bio upoznat.

(MONDO/FoNet, foto: Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC