• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Partizan pamti i slavi

Vaterpolo klub Partizan obilježio 50 godina od osvajanja prve titule evropskog prvaka. U riznici ih ima sedam. Na proslavi i dvojica "zvezdaša".

Skromno, u skladu sa teškom finansijskom situacijom, ali dostojanstveno.

Tako je Vaterpolo klub Partizan u petak u prostorijama na stadionu u Humskoj obilježio pet decenija od osvajanja prve titule evropskog prvaka, od ukupno sedam koliko ih ima u svojoj istoriji.

LIJEP GEST

Na jubilej Partizana su došli i nekadašnji članovi Partizana, osvajači titule evropskog prvaka u Rimu 2011. godine, Andrija Prlainović i Marko Avramović, koji su sada igrači BVK Crvena zvezda.

Bio je i gradski sekretar za sport Slavko Gak, takođe nekadašnji vaterpolista Partizana.

Članovi "zlatne generacije" dobili su specijalne plakete, ali nisu zaboravljeni ni oni koji su u Zagrebu, tog 15. marta 1964. godine donijeli u Beograd prvu titulu evropskog prvaka, a koji više nisu među živima.

Priznanja su dobili Boris Čukvas, tadašnji igrač i trener, zatim osvajač šest titula Đorđe Perišić, kao i Ozren Bonačić, Nenad Mandić, Braminir Glidžić i Dragoslav Šiljak, koji nije mogao da dođe. Među živima više nisu: Milan Muškatirović, Mirko Sandić, Branko Živković, Feliče Tedeski, Zoran Janković i Dragan Čolović.

Ironija je da ovaj značajan jubilej, VK Partizan proslavlja u možda najtežoj finansijskoj situaciji od osnivanja. Ali, aktuelni predsjednik Partizana Aleksandar Šoštar vjeruje da će crno-bijeli opet isplivati i donositi nove evropske trofeje.



"Od tradicije se ne živi, ali bez tradicije se ne može i ne smije se zaboraviti. Partizan je imao i ima snagu i bez obzira na ova teška vremena i tepkoće sa kojima se suočavamo i dalje smo tu, i dalje učestvujemo u Ligi šampiona i tako će biti i u godinama koje su pred nama", rekao je Šoštar okupljenima.

Partizan je do prve titule evrpskog prvaka došao nakon turnira održanog u Zagrebu 1964. godine na kojem je bio apsolutno dominantan. Tada se nije igrao kup turnir, već mini-liga šest klubova, a igrala su se dva meča dnevno. Partizan je imao maksimalan učinak, uz gol-razliku 27:9.

Ta prva titula došla je 12 godina poslije osnivanja kluba, a poslije toga Partizan je još šest puta osvajao evropski tron. Posljednji put 2011. godine u Rimu.



Prema Šoštarevim riječima, Partizan nije samo klub, već i porodica, za sve oni koji su bili u njemu i "druga kuća".

"Ovdje smo oduvijek kompletno vaspitavani i to je, zapravo, ona najveća vrijednost koju ovaj klub ima i to se očuvalo do danas. Bilo je i ranije teških vremena, ali se uvijek išlo naprijed, uvijek se išlo na pobjedu, a tako je i sa ovom sadašnjom generacijom. Za igrača nema veće motivacije nego da na borilištu pokaže da je najbolji i tako se u Partizanu svi vaspitavaju", naglasio je on.



Zanimljiv prijedlog dao je Đorđe Perišić, član generacije koja je osvojila prvu evropsku titlulu.

"Pojedinci ne mogu da predlože klub za najviše državno odlikovanje, ali sportska organizacija može. Zato očekujem od Sportskod društva da predloži Vaterpolo klub Partizan za to odlikovanje, jer ne vjerujem da postoji još neki klub koji već 50 godina donosi toliko uspjeha".

(Predrag Vujić, MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC