• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marković za MONDO: Samopouzdanje ruši Island

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine veoma optimističan pred šesti baraž "zmajeva" za plasman na jedno veliko takmičenje. "Nema nepobjedivih", kaže Dragan Marković.

 Marković za MONDO: Samopouzdanje ruši Island Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Rukometaši Bosne i Hercegovine pet puta su ostajali "kratkih rukava" u dodatnim kvalifikacijama za jedno veliko takmičenje.

"Prokletstvo baraža" za BiH otvorio je tadašnji selektor Sead Hasanefendić u duelu sa Danskom u trci za Evropskim prvenstvom 2002. godine u Švedskoj. Potom je pod vođstvom selektora Abasa Arslanagića, BiH "izvisila" za EP u Sloveniji u dvomeču sa Češkom, pa su "zmajevi" i s Kasimom Kamenicom protiv Norveške ostali bez plasmana na kontinentalnu smotru u Švajcarskoj 2006.

Na sljedeće dodatno doigravanje BiH je čekala tri godine, ali ni pod vođstvom Halida Demirovića baraž je bio nepremostiv. Mađarska je otišla na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj.

U posljednjem baražu, aktuelni selektor Dragan Marković je bio najbliži cilju. Potukao je Njemačku do nogu (33:24) u revanšu, ali je pobjeda "pancera" u prvom dvoboju ipak bila nenadoknadiva +12 (36:24).

Već u subotu u Sarajevu, "zmajevi" igraju šesti baraž protiv favorizovanog Islanda za plasman na SP u Kataru 2015. godine i selektor Marković u razgovoru za MONDO je uvjeren da je iznenađenje moguće.

"Nema nepobjedivih ekipa u današnjem rukometu. Naš trijumf nad Njemačkom dovoljno govori tome u prilog. Svako danas može dobro da odigra, samo je stvar pristupa utakmici i samopouzdanja. Protiv Islanđana nam se ne smije dogoditi kao u meču sa Nijemcima da ja više vjerujem u igrače nego što oni vjeruju sami sebi", rekao je Marković.

SVI SMO MI "BORČEVCI"

Selektor BiH, koji je ponikao u Borcu i bio trener banjalučkog kluba, iskoristio je priliku i čestitao odbranu "duple krune" svim "borčevcima".

"Borac se uvijek voli! Mi smo svi ‘borčevci’ i ponosan sam što je odbranjena ‘dupla kruna’. Pored svih poteškoća koje je imao klub, apsolutno zasluženo je osvjojen Kup BiH i titula Osim toga, Jani Čop je moj nekadašnji saigrač i njemu sam prvo čestitao, kao i ekipi. Kao navijač Borca sam bio presrećan, a najviše zbog Čopa".

BiH će u prvom meču biti oslabljena neigranjem Vedrana Delića, Mirka Mikića, Borisa Bećirovića, Josipa Perića i Mirsada Terzića zbog povreda. Marković smatra da je dobro kompenzovao njihov nedostatak i ne slaže se s ocjenom da je "domaći teren u revanšu prednost Islanda".

"Povrijeđeni igrači nisu nezamjenljivi. Imamo dovoljno dobrih rukometaša da iznesu teret ove prve utakmice sa Islandom. Što se tiče prednosti igranja revanša u Rejkjaviku, mislim da je u ovom momentu domaći teren u prvom meču velika prednost. U revanšu je već kraj sezone, rukometaši su umorni i zasićeni od žestokog tempa. Tim koji bude imao minus iz prve utakmice, biće u neuporedivo težoj situaciji. Zato nam je jako važno da dobijemo sutrašnju utakmicu".

Preko baraža će put u Katar tražiti i selekcija Srbije protiv gotovo "pretplaćenog rivala" - reprezentacije Češke. Marković nema nikakvu dilemu oko prolaskog srpskog tima na Svjetsko prvenstvo.

"Srbija je apsoultni favorit. Nije tajna da ‘orlovi’ u meni imaju velikog navijača posebno otkako je tim preuzeo Vladan Matić, koji je moja generacija. Želim im puno sreće i vjerujem da će pobijediti u oba meča".

Iako je za većinu stručnjaka Flensburg neočekivano postao pobjednik Lige šampiona, selektor BiH smatra da to nije neko preveliko izenađenje.

"Kad se dođe na Fajnal-for onda favorita nema bez obzira kako se ekipa zove i koga ima u svom igračkom kadru. Barselona jeste bila favorit na papiru, pa je jedva osvojila treće mjesto. U finalu je Flensburg iskoristio umor Kila i zasluženo podigao pehar".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC