• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Novak nije uspeo... Još sanja pariski trofej

Autor mondo.rs

Srpski teniser poražen u finalu Rolan Garosa od najboljeg tenisera sveta Rafaela Nadala u četiri seta - 6:3, 5:7, 2:6, 4:6.

Novak Đoković drugi put u karijeri igrao je za trofej Rolan Garosa, ali ga opet nije osvojio.

U finalu u Parizu srpskog asa je nadigrao najbolji teniser sveta Rafael Nadal, posle preokreta, sa 3:1, po setovima 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 i stigao do ukupno devetog trofeja na tom turniru.

Nole je tako kao i 2012. pretrpeo poraz u odlučujućoj bici za trofej i to opet od Nadala, propustivši još jednu priliku da se dokopa jedinog grend slema koji mu nedostaje u bogatoj kolekciji.

Đoković nije uspeo da se priključi "velikoj sedmorki" teniskih legendi koji su osvojili sva četiri grend slema u karijeri, a koju čine Britanac Fred Peri, Don Badž iz SAD, Australijanci Rod Lejver i Roj Emerson, Amerikanac Andre Agasi, Švajcarac Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Na drugoj strani Nadal je osvojio 14. grend slem titulu, čime se na drugom mestu večne liste izjednačio sa Amerikancem Pitom Samprasom, dok je najbolji još uvek Rodžer Federer.

Nadalu je to 64. trofej u karijeri, a sada je skor na Rolan Garosu popravio na neverovatnih 66-1, a taj jedini poraz zadao mu je Robin Soderling, koji je već dugo van terena zbog mononukleoze.

Novak Đoković dugo će pamtiti drugo parisko finale u karijeri, u kojem sigurno nije viđen "atomski tenis", kakav smo često viđali u prethodnom 41 međusobnom okršaju, ali, ruku na srce, ni srpskog tenisera u najboljem izdanju.

I vredi reći i ovo, Novak je prvi put u karijeri izgubio finalni meč na ATP turu kada je dobio prvi set. Pre toga dobio je svaki u kojem je poveo sa 1:0.

PRVI SET

1:1 - Očekivano na startu meča nema iznenađenja. Stari znanci su bez muke dobili prve gemove na svoj servis.

2:2 - Novak je lagano rešio i drugi gem u svoju korist, a onda je uspeo da na servis Nadala osvoji prva dva poena na meču, iskoristivši očigledno veću nervozu rivala (30:30). Ipak, Španac je nakon toga lagano stigao do izjednačenja.

3:3 - Čini se da Novak kontroliše situaciju na terenu, što je potvrdio drugim as udarcem na meču, zahvaljujući kojem je poveo sa 3:2, ali je Rafa uspeo da uzvrati istom merom, iako Nole igra sve agresivnije, ali i maštovitije.

5:3 -  BREJK ZA NOVAKA! Zagrevanje je definitvno završeno. Nadal je prvi put na meču ozbiljnije pripretio Đokoviću (40:40), ali je srpski as onda naterao protivnika na dve greške iz bekhenda i otklonio bilo kakvu opasnost. A onda je usledila kontra - Novak je stigao do prvih brejk lopti na meču (15:40). Iskusni Nadal se spasao zahvaljući odličnim servisima, ali je Đoković uspeo da "lizne liniju" nakon toga, dođe do još jedne šanse za preokret, koju je nakon toga iskoristio nateravši rivala da izbaci loptu u aut.

6:3 - Španac je iskoristio ne baš perfektan drop šot Đokovića da uhvati zamajac, a onda se ohrabrio i stigao do vođstva od 40:15 na servis rivala. Ipak, Nadalu nije pošlo za rukom ono što je Đokoviću u gemu ranije, jer je srpski as dobio naredna četiri poena i posle 44 minuta igre okončao prvi set u svoju korist.

DRUGI SET

1:1 - Sigurica - laganica! Svako ubedljiv na svoj servis, a obojica veoma skoncentrisani

2:2 - Čini se da (još) nema one trke na kakvu smo navikli u mečevima Novaka i Rafe. Obojica deluju sigurno na svoj servis

2:4 - BREJK NADALA - Prvi na svetu ubedljivo poveo sa 3:2, od čega je u četiri osvojena poena "ubo" tri linije, a ta preciznost dala mu je "krila", pa je nastavio da stiže u svaki ćoškić. Temeljno je pristupio svakom Novakovom servis, vrebao šansu i stigao do nje (40:30), ipak, na radost rivala, izbacio je lopticu u narednom poenu "za dlaku" u aut. Novak se spasao na nekoliko minuta, ali je Nadal onda iskoristio četvrtu brejk loptu na meču i stigao do prednosti

4:4 - NOLE VRAĆA BREJK I STIŽE DO IZJEDNAČENJA - Najteže je potvrditi brejk i to je dokazao i Nadal, kome se stegla ruka kada je bilo najpotrebnije da overi prednost. Radilica Đoković napao je kad je bilo najpotrebnije (30:15), a onda mu je Španac poklonio još jedan poen dvostrukom servis greškom. Jednu loptu je spasao, drugu nije uspeo, gubi servis. Nole je zadržao mir i koncentraciju iako je i njemu bilo pakleno teško. Dobio je dva poena, tri je potom izgubio i pružio priliku da Nadal opet napravi brejk (30:40), ali se sabrao i uspeo da poravna rezultat.

5:5 - Rafa ubedljivo dobio gem na svoj servis i stekao malu psihološku prednost, ali je Novak izdržao i "taktičku" igricu rešio u svoju korist... Još se igra drugi set.

5:7 - Nadal rešava gem "sa nulom" za manje od dva minuta, a onda završava ceo posao. Sav pritisak koji je Đoković izdržao u prethodnom gemu na svoj servis, ovoga puta nije uspeo. Loš servis omogućio je Nadalu da dođe do set lopti i on je to iskoristio i izjednačio rezultat na 1:1 u setovima.

TREĆI SET

0:2 - BREJK NADALA - Španac nastavlja seriju! Dobio svoj gem, a onda izvršio žestok pritisak na Novaka i profitirao - stigao do brejk lopte, koju je odmah iskoristio. Nadal deluje svežije na terenu

1:3 - Prvi tensier sveta dobio je i peti gem zaredom i to bez izgubljenog poena, lako, brzo i gotovo bez greške. Ipka, Novak prekida taj niz i smanjuje rezultatski zaostatak, uprkos tome što je protivnik dobio i prvi poen u tom gemu.

2:4 - Nole je izvršio pritisak na Nadala, stigao i do brejk lopte, ali nije uspeo da je i materijalizuje. U ključnim trenucima nije uspeo da bolje odgovori na servis Španca, što je ovaj i iskoristio da poveća vođstvo. To ipak nije obeshrabrilo Đokovića, koji je brzo smanjio rezultat

2:6 - Novak je opet "stisnuo" Nadala. Opet je imao i brejk šansu i to nakon što je bacio reket, izbacio iz sebe svu negativnu energiju i nervozu i krenuo da pronalazi bolja rešenja za Rafine zagonetne lopte. Imao je odličnu priliku Srbin da se vrati u set, smanji zaostatak, ali je na brejk šansu Đokovića, Nadal odigrao jednu skraćenu loptu i spasao se. Nakon toga dobio je težak gem, koji je trajao gotovo 15 minuta. A onda je dobio i naredni, osmi i poveo sa 2:1 u setovima

ČETVRTI SET

1:1 - Svakom svoje

2:2 - Rezultat i dalje u egalu, iako meč već dugo traje i sada i fizička priprema igra važnu ulogu

2:4 - BREJK NADALA - Nadal je najpre svoj gem rešio "sa nulom", a onda krenuo u žestoku bitku za vođstvo i uspeo je u tome. Vrebao je, jurio svaku Novakovu loptu, a sa druge strane drugi teniser sveta nije uspevao da pronađe pravo rešenje za neke naizgled jednostavnije situacije. To se ne prašta protiv najboljeg na planeti... Istina, Rafa je imao i sreće, "ubadao" kada je bilo najpotrebnije, pa je i Novak u jednom trenutku prokomentarisao gledajući u svoju ložu: "Neverovatno šta sve pogađa, neverovatno"... Meč je ušao u četvrti sat

3:4 - NOLE ODMAH VRAĆA BREJK

4:4 - Potvrđen brejk! Nole je izjednačio rezultat i vratio se u igru

4:5 - Osokolila je Novaka dobra minijatura u prethodnom gemu, pa je nastavio u istom ritmu. Krenuo je na "sve ili ništa", pripretio rivalu, ali je Nadal ipak dobio gem na razliku. Sada je veliki pritisak na Đokoviću

4:6 - Novak nije izdržao, Nadal je napravio brejk posle njegove duple servis greške i posle tri i po sata dobio je finale Rolan Garosa, deveti put u karijeri!

Duel na stadionu "Filip Šatrije" je bio njihov sedmi u grend slem finalima. Do ovog susreta su ostvarili polovičan učinak - po tri pobede. Đoković je pobedio na Vimbldonu, US Openu 2011. i Australijan openu 2012, dok je Nadal pobedio našeg tenisera 2010. u Americi, 2012. na Rolan Garosu i 2013, takođe u SAD.

Đoković, drugi nosilac, eliminisao je na putu do finala Žoaa Sousu (6:1, 6:2, 6:4), Žeremija Šardija (6:1, 6:4, 6:2), Marina Čilića (6:3, 6:2, 6:7, 6:4), Žoa Vilfreda Congu (6:1, 6:4, 6:1), Miloša Raonića (7:5, 7:6, 6:4) i Ernestsa Gulbisa (6:3, 6:3, 3:6, 6:3)

Nadal, prvi nosilac, plasirao se u finale pobedama nad Robijem Džineprijem (6:0, 6:3, 6:0), Dominikom Timom (6:2, 6:2, 6:3), Leonardom Majerom (6:2, 7:5, 6:2), Dušanom Lajovićem (6:1, 6:2, 6:1), Davidom Fererom (4:6, 6:4, 6:0, 6:1) i Endijem Marejem (6:3, 6:2, 6:1)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC