• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glava odvela Novaka u polufinale!

Novak Đoković lako poveo protiv Marina Čilića, pa zapao u krizu iz koje se izvukao na impresivan način - 3:2 u setovima! Na redu je Grigor Dimitrov.

Sjajan početak, onda pad, pa ulazak u kritičnu situaciju, na koju je Novak Đoković imao šampionski odgovor!

Drugi teniser sveta i prvi nosilac Vimbldona plasirao se u polufinale prestižnog turnira šesti put u karijeri, a petu godinu zaredom, savladavši Hrvata Marina Čilića deseti put u isto toliko susreta - 6:1, 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:2.

Posle gotovo svakog poraza od najvećih rivala, diskutuje se o Novakovoj psihološkoj stabilnosti. Ako je nekada i poklekao na tom polju, sigurno je da ga je mentalna snaga mnogo puta odvela do pobede kada se nalazio u poteškoćama.

Četvrtfinalni meč protiv Čilića bio je upravo takav.

Đoković je gubio 2:1 u setovima, nalazio se na set od eliminacije, ali je onda u glavi poništio sve loše što je do tada radio i počeo da igra novi meč, u kome je morao da slavi sa 2:0!

To je i uradio, dobivši poslednja dva seta sa po 6:2, tako što je odmah uzimao gemove na servis Čilića i lomio njegovo - bar kada igra protiv Novaka - krhko i kratkotrajno samopouzdanje.

Nije dozvolio da mu se ponove greške i padovi u igri, tako da se uprkos "tesnom" rezultatu i meču u pet setova, može reći da plasman u polufinale nije ozbiljno dolazio u pitanje, osim u trenutku kada je izgubio "taj brejk" trećeg seta.

"Pomogao" mu je i sam Čilić, potezima kao što su promašen "zicer", ili dvostruka servis greška na brejk lopti, ali to su samo detalji.

"Nisam iskoristio nekoliko šansi za brejk u drugom setu, odigrao sam uz dosta grešaka, ali sam u četvrtom setu vratio kontrolu. Imao sam stabilnost u udarcima sa osnovne linije, servis mi je davao samopouzdanje, a i dobro sam reternirao, što je vrlo bitno kod ovakvog protivnika", rekao je Đoković.

Dvadesetsedmogodišnji as priznao je da je Čilić u središnjoj fazi meča podigao nivo igre, ali da mu je on sam dozvolio da se "vrati u život".

"Bio sam pasivan, on je iskoristio svoje prilike, a u meni se pojavila frustracija što sam dozvolio da padnem u zaostatak... Ipak, pronašao sam pravu brzinu kada je bilo potrebno".

Sada ga u borbi za finale, umesto susreta sa Endijem Marejom i prilike da se revanšira za prošlogodišnji poraz, čeka Grigor Dimitrov.

Bugarin je indisponiranog ljubimca domaće publike savladao sa 3:0 (6:1, 7:6, 6:2) i prošao u svoje prvo grend slem polufinale.

Novak će, istovremeno, igrati 16. polufinale na poslednjih 17 grend slem turnira, ali to ne mora ništa da znači...

"Ovo je velika pobeda za Dimitrova. U dobroj je seriji, osvojio je nekoliko turnira na različitim podlogama, trijumfovao je na Kvinsu, ove godine nema poraz na travi... Treba zaraditi pobedu nad njim", istakao je Đoković.

TOK PRVA TRI SETA

Novak Đoković je u stilu u kom je preslišao Žoa-Vilfreda Congu, pod krovnom konstrukcijom, dok je padala kiša, počeo i meč četvrtfinala Vimbldona protiv stare mušterije, (26) Marina Čilića.

Međutim, već u drugom Hrvat je uzvratio svom snagom, a u trećem i preokrenuo rezultat u svoju korist, iako je pre "taj brejka" izgubio gem u kome je servirao za osvajanje seta.

Marin u prvom setu nije bio ravnopravan rival Đokoviću, koji nije morao da odigra "ništa posebno" da bi stekao brzo i ubedljivo vođstvo.

Ali, posle pauze, proradio je prvi Čilićev servis, ali i ritern, pa je pri vođstvu od 2:1 napravio brejk i, prilično lako, sačuvao ga do kraja...

U trećem setu se igralo "gem za gem", pri čemu je Novak kod rezultata 2:2 i 4:4 vodio po 15:40, ali nije uspeo da osvoji poen, kojim bi možda "prelomio" i set i meč u svoju korist.

Smirenom igrom, uz pomoć sreće, izvukao se nakon Čilićevog brejka za 5:6, ali onda u "taj brejku" nije mogao da veže ni dva kvalitetna poena. Hrvat je igrao hrabro, dobro je servirao i bio agresivan u odlučujućim momentima i to mu se isplatilo...

Podsetimo da je Čilić u prethodnih devet okršaja sa dve godine starijim Đokovićem osvojio samo dva seta, od čega jedan ove godine na Rolan Garosu. U sredu je samo u jednom meču uzeo dva, ali je tu i stao...

Posle poraza (2) Rafaela Nadala od "vajld kard" senzacije Nikosa Kirgjosa u osmini finala, postalo je jasno da bi Đoković drugom titulom na najstarijem i najprestižnijem turniru u svetu tenisa preuzeo sam vrh ATP liste narednog ponedeljka.

U druga dva četvrtfinala, koji slede kasnije popodne, sastaju se (4) Rodžer Federer i (5) Stanislas Vavrinka, odnosno (WC) Kirgjos i (8) Miloš Raonić.

Od šampionskog pohoda iz 2011. godine, kada je u finalu pobedio Nadala, Đoković na Vimbldonu ima polufinale i poraz od Federera 2012, pa poraz od Mareja u prošlogodišnjem finalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC