• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milorad Čavić otvoreno: Ovo je istina...

Autor mondo.rs

U otvorenom pismu najbolji srpski plivač svih vremena navodi razloge zbog koji je zatvorio akademiju u Kragujevcu i odlučio da napusti Srbiju.

 Milorad Čavić otvoreno: Ovo je istina... Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Milorad Čavić, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, imao je nameru "da se skući" u Srbiji i da nastavi da se bavi sportom koji mu je doneo slavu.

Ipak, nije prošlo mnogo pre nego što je odustao.

Pre nekoliko dana, Čavić je odlučio da zatvori plivačku akademiju u Kragujevcu, a sada je obavestio javnost i zbog čega je to uradio. Pismo prenosimo u celosti.

"Postoji dosta glasina zašto sam otišao iz Kragujevca, pa bih ovom prilikom hteo da stavim tačku na takva nagađanja.

Za početak, želim da naglasim da sam se nadao da razloge svog odlaska neću morati da iznosim u javnost. Smatram da naša zemlja ima mnogo većih problema na koje se treba fokusirati, i da sport u ovom trenutku ne može da bude prioritet. Uprkos svemu tome, spreman sam da otkrijem činjenice, od kojih ste neke mogli da pretpostavite, ali i neke koje ne želite da čujete. Izbor je na Vama da li ćete verovati u ono što ja kažem ili u ono u šta sami želite. Jasno mi je da neki ljudi zatvaraju oči pred istinom.

Iako sam u Srbiji, nažalost, imao prilike da doživim brojne neprijatnosti, od nepravednog pravnog sistema do uništavanja moje privatne svojine, to nije razlog mog odlaska. Istina je da odlazim iz privatnih, ali i iz finansijskih razloga, kao što ste mogli i da očekujete.

Akademija je bila u ozbiljnim dugovima i bez ikakvih šansi da opstane u daljem poslovanju. Početna zamisao je bila da nam grad pomaže finansijski dok ne stanemo na svoje noge; a tada bi se taj iznos i smanjio. Mi nikada nismo ni bili ni na pozitivnoj nuli. Za to ne možemo da krivimo grad, već nedostatak slobodnog prostora u bazenu i vreme koje je bilo neophodno da se Akademija proširi.

Mi deset meseci nismo primili nikakvu novčanu pomoć zbog budžetskog deficita u Kragujevcu. Jedini razlog što je moja akademija potrajala ovoliko jeste taj što sam sredstva izdvajao iz svog sopstvenog džepa. Obećao sam da ću plivanje u Kragujevcu učiniti vrhunskim, i uspeo sam da pokrenem revoluciju, ali, nažalost, nemam sredstava da je i uspešno završim. Ovaj poraz se nije odrazio samo na moje finansijsko, već i na zdravstveno stanje.

Istina je da sam u svoj projekat u Kragujevcu uložio i veliki deo sredstava od osvajanja srebrne medalje u Pekingu, kao i od zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, kako bi moj san mogao da bude ispunjen u ovoj meri. Ja lično nisam ostvario nikakvu materijalnu dobit u poslednjih petnaest meseci. Normalno je da se nadam da ću jednog dana povratiti iznos koji sam do sada izgubio, i da ću dobiti nadoknadu od grada za svoj doprinos, a ako ne, to je ipak samo novac. Zaradiću taj iznos u Americi ako sve ostalo propadne.

Za mene je, sada, jedna stvar bitnija od novca, a to je porodica. Znam da je ona svetinja koja uvek treba da bude na prvom mestu, ali oni koji su upoznati sa mojim životnim putem će razumeti zašto je ovo nešto što moram da uradim", navodi se u pismu koje je medijima dostavio Milorad Čavić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC