• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: "ĐUVEGIJI" NOLETU TROFEJ I TRON

Novak Đoković je šampion Vimbldona! U finalnom meču savladao je rekordera po broju grend slem trofeja Rodžera Federera rezultatom 3:2. Srbin se vratio i na prvo mesto ATP liste.

BRAVO!!!! Novak Đoković osvojio je drugi put u karijeri šampionski pehar Vimbldona!

U finalnom meču ove sezone nadigrao je Rodžera Federera sa 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4 i prigrabio svoju sedmu grend slem titulu u karijeri.

Novak se trijumfom protiv Federera vratio na i prvo mesto ATP liste, na kojem je prethodnih devet meseci "sedeo" Rafael Nadal.

I SET

Početak borbe starih znanaca nagovestio je ono što su mnogi nagađali - izjednačenu borbu, gotovo bezgrešnu, u kojoj je svaki od rivala vešto koristio svoj servis i vrebao grešku onog drugog.

Obojica su delovala sigurno, kao u svom dvorištu, pa je izostala neizvesnost, a aplauz sa trbina dobijali su zbog zaista dobrog izbora udaraca i atraktivnih i preciznih poena. U setu, u kojem nije bilo brejk lopti, može se samo izdvojiti podatak da je Novak Đoković možda bio agilniji, a za nijansu agresivniji, pa je Federera naterao da čak tri svoja gem servisa dobije na razliku, dok je Švajcarac samo jednom učinio istu stvar.

I odluka je morala da padne u taj-brejku. Švajcarac ga je bolje otvorio (3:0), ali je Novak onda načinio sjajan niz i stigao do prednosti (5:4). Ipak nakon toga Novak nije iskoristio dve set lopte (6:5, 7:6), pa je posle greške iz bekhenda prvu set loptu na drugoj strani iskoristio Federer i posle 51. minuta poveo u setovima.

II SET

Novak je iskoristio Fedeksovo opuštanje nakon dobro obavljenog posla u prvom setu i odmah je stigao do dve brejk lopte. Ipak, nije uspeo da ih iskoristi.

To ga međutim nije obeshrabrilo, naprotiv, već u narednom gemu na servis rivala odigrao je u istom ritmu, ali je za razliku od prvih šansi, novu, treću brejk loptu iskoristio i poveo sa 2:1.

Nakon toga dobrano se pomučio da poveća razliku (3:1), jer je Federer tri puta stigao do "đusa", ali je uspeo, a zatim i održao prednost. Delovao je Novak nekako sigurnije na terenu, služio ga je servis i u potpunosti je kontrolisao igru. Ipak, uvek opasni Fedeks razgoropadio se kada je Novak servirao za set, stigao je čak i do prve brejk lopte na meču, ali je drugi na svetu odbio taj napad i posle dodatnih 42 minuta igre, stigao je do izjednačenja u setovima (6:4).

III SET

I u trećem setu nije bilo mnogo uzbuđenja. Svako je bio siguran na svom servisu (Rodžer u devetom čak i "presiguran" jer je odservirao četiri asa u nizu), pa je odluka opet pala u "13 gemu". Doduše, nije tako moralo da bude, da je Novak iskoristio dve odlične prilike.

Naime, on je u 11. gemu imao dve brejk prilike (naterao je Rodžera da u tom gemu izgubi čak pet poena, a prethodno u tom setu ukupno je izgubio tri), ali nije uspeo da mu zada završni udarac i povede sa 6:5.

Pet minuta kasnije, sve je nadoknadio, kada je iskoristio prvu od dve set lopte - 7:4.

IV SET

Novak je u četvrti set ušao sa rezultatskom, ali, čini se, i psihološkom prednošću. To je brzo i demonstrirao na terenu - prvi je stigao do brejka (3:1), ali mu se onda dogodilo ono za šta teniseri tvrde da je najteže - nije uspeo da isti i potvrdi. Federer mu je vratio istom merom (2:3), ali se i on sapleo kada je bilo najvažnije. Novak mu je opet oduzeo servis i stigao do nove osetnije prednosti - 4:2.

Sigurno je srpskog asa ometalo i to što ga servis nije služio najbolje, ali i bučna londonska publika koja je otvoreno navijala za Švajcarca. Ipak, po ko zna koji put, Novak je potvrdio da je mentalno najjači kad je najteže. Posle 15:30 nanizao je tri poena i došao do vođstva (5:2).

Ipak, veliki šampion Federer potvrdio je da nijedna prednost, ma ko stajao sa druge strane mreže, za njega nije nedostižna. Fedeks je osvojio naredni gem, u sledećem je na Novakov servis imao najpre 30:0, a onda je stigao i do brejk šanse (40:30), koju je iskoristio (4:5) nakon što je Novak završio na travi posle jednog trka u kojem je ostao bez daha.

Đoković je pokušao da završi posao odmah nakon toga na servis Rodžera, stigao je i do meč lopte, ali je loptica rivala "liznula liniju" baš kada je bilo najpotrebnije. Ubrzo nakon toga stigao je i do izjednačenja - 5:5. To je Noleta izbacilo iz "koloseka" - jer je dozvolio Federeru u nastavku da na njegov servis stigne do 40:0. Dve brejk lopte je spasao, ali ne i treću, pa je rekorder po broju osvojenih grend slem trofeja dobio četvrti gem u nizu i došao do prilike da servira za izjednačenje u setovima. Rodžer je nastavio seriju (7:5) i izborio peti set.

V SET

I onda je krenula opaka borba - na sve ili ništa. Dug meč ostavio je traga na igri obojice, a činilo se da je Novak umorniji, možda zbog toga što je proveo daleko više vremena od Federera na terenu ove godine u Londonu. On je posle tri gema bio primoran da zatraži i medicinski tajm-aut, možda i zbog nezgodnog pada u finišu četvrtog seta, ali dobrim delom zbog umora.

Federer je prvi stigao do brejk prilike, u sedmom gemu, ali je Nole uspeo da smogne snage i sačuva gem na svoj servis (4:3). To ga je "podiglo" pa je u nastavku "pokazao zube"- stigao je do 40:15, Fedeks se iščupao, onda je imao još jednu brejk šansu, koju je rival opet spasao zahvaljujući boljoj igri na mreži i čudnom voleju - 4:4. Dobio je zatim naredni gem, a onda ga "ispresirao" i to se i isplatilo - 52 minuta nakon prve meč lopte iskoristio je drugu i pobedio - 6:4.

Znaju sve jedan o drugom, jer ovo im je 35. međusobni meč u karijeri. Švajcarac ima blagu prednost u pobedama (18:16), uključujući i ove sezone (2:1).

Novak Juri sedmi grend slem trofej u karijeri, drugi u Londonu, a Federer ukupno 18. pehar sa najvećih turnira, po čemu je već rekorder, a osmi na Vimbldonu.

Interesantno je da su Novak i Rodžer pre ovog meča samo jednom odmerili snage na Vimbldonu - 2012. u polufinalu, kada je slavio Federer posle četiri seta (6:3, 3:6, 6:4, 6:3).

Izvesno je da će Federer posle vimbldonskog finala biti svetski "broj tri" na ATP listi, dok će se Novak, samo u slučaju pobede, vratiti posle dugo vremena na čelnu poziciju svetske liste.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

napred nole

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC