• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakav košmar za Mercedes

Trka za Veliku nagradu Belgije pokazala da vozačima Mercedesa Luisu Hamiltonu i Niki Rozbergu ostali rivali nisu potrebni. Sami sebi su najveći neprijatelji na stazi. Šta vi mislite o tome? Glasajte u anketi.

Dok se dvojica svađaju, treći to koristi. To je siže trke za Veliku nagradu Belgije u Formuli 1, voženoj u nedelju, na kojoj smo mogli da vidimo i nešto što nije uobičajeno - veliku borbu klupskih kolega iz Mercedesa, koja se završila sjajno po trećeg. Iz drugog tima.

Vozači Mercedesa Luis Hamilton i Niko Rozberg su se na stazi Spa Frankošan u Belgiji "potukli", a ceh agresivne vožnje Nemca platio je Britanac. Kada se Rozberg, koji je na kraju osvojio drugo mesto, popeo na podijum, navijači Hamiltona su mu zviždali.

"Pa, šta da kažem na to? To su Britanci. Razumem ih, ali treba da se upoznaju sa pravilima. Mislim da je većina uživala u uzbudljivoj trci", lakonski je rekao Rozberg u intervjuu posle trke.

Upitan da li oseća potrebu da se izvini klupskom kolegi i timu, Rozberg je izbegao odgovor, rekavši da najpre treba analizirati celu trku i tu gužvu.

Šta se, zapravo, dogodilo?

Hamilton je odlično startovao i izbio je na prvo mesto, ali Rozberg nije dugo čekao na priliku da ga napadne. Već u drugom krugu je krenuo agresivno i došlo je do kontakta. Rozbergu je bilo oštećeno prednje krilo, a Hamiltonu guma. Hamilton je odustao pred kraj trke, a Rozberg je na kraju bio drugi i "pobegao" je Hamiltonu u generalnom plasmanu na 29 bodova.

...
Izvor: YouTube


Frku dvojca iz Mercedesa iskoristio je sjajni Australijanac Danijel Rikijardo, iz Red Bula, koji je trijumfovao i ostao je sa realnim šansama da se čak domogne i titule.

Sedam trka pre kraja šampionata poredak vozača je ovakav:

Rozberg 220 bodova, Hamilton 191, Rikijardo 166, Fernando Alonso 119...

Posle ovog incidenta, teško je zamisliti da vozači Mercedesa sarađuju na stazama (a prva naredna trka je 7. septembra u Italiji), kako bi se Mercedes domogao šampionske titule i prekinuo niz Red Bula.

Gledano sa strane, normalno je da svaki vozač želi titulu šampiona i da nema popusta ni za koga. Uostalom, svi se sećaju onog Ferarija, propuštanja Mihaela Šumahera da trijumfuje... Tada su mnogi skočili na Ferari, smatrajući da je to nefer.

Očigledno je, međutim, da je privatna borba Hamiltona i Rozberga oko prvenstva, ne samo u Mercedesu, već generalno gledanom, došla do tačke ključanja. A to se ne dopada ni ljudima iz Mercedesa.

Šef tima Toto Volf izjavio je odmah posle trke da je agresivna borba Hamiltona i Rozberga bila "neprihvatljiva", svaljujući krivicu na Nemca. Čak je najavio i moguću kaznu za Rozberga i promenu pravila ponašanja u timu, mada nije precizirao na šta tačno misli.

Hamilton je odmah posle trke dao medijima pravu poslasticu. Nakon što su obojica razgovarali sa šefovima o onome što se dogodilo na stazi, Hamilton je izjavio da je Rozberg priznao da ga je namerno udario!

"Rekao je da je mogao da izbegne sudar, ali da je sve ovo uradio da bi dokazao neke stvari", preneo je hamilton navodne Rozbergove reči sa sastanka sa šefovima tima.

Rozberg, sada je jasno, nije želeo da zaboravi, niti oprosti Hamiltonu onu bitku u Bahreinu, još u aprilu, kao i to što se Britanac oglušio o naredne tima da propusti Rozberga u Budimpešti.

Za Rozberga je to bilo dovoljno za "osvetu". Ali, šef tima Volf smatra da je Rozberg prešao granicu.

"Niko smatra da je u pravu i da treba da ostane na svojoj poziciji. Morao je da uradi nešto da dokaže da je u pravu. Zato je napao Luisa i smatrao je da ovaj treba da mu da prostor. Luis je smatrao da ne treba. Ipak, ne smatram da je ovo učinjeno namerno", pokušava da smiri strasti šef Mercedesa.

I zvaničnici trke su smatrali da je reč o manjem incidentu, pa se nisu ni mešali. Tačnije, niko nije kažnjen.

Ono što je dobro za trku, za Formulu, za gledaoce, jeste to što je Mercedes dozvolio obojici vozača da se takmiče, da se trkaju, ali pod uslovom da to ne čine sebi o glavu. Ali, sada bi to moglo da se promeni, bar kako najavljuje šef tima.

"Đavo se krije u detaljima", kaže on slikovito, ali i tajanstveno. Ali, i odlučno poručuje: "Došli smo do tačke koja nikada ne sme više da se pređe.

Rozberg, koji sada ima 29 bodova više od Hamiltona, a još 200 bodova je u opticaju, može sebi da dopusti još neki ovakav incident do kraja sezone. Hamilton, pak, mora sve to da izbegne, jer bi bio u velikom deficitu, a pritom mu je Rikijardo za vratom.

Britanac pritom ulazi u finiš sezone pomalo frustriran, jer je njegov bolid više puta otkazivao nego Rozbergov (četiri velika kvara u kvalifikacijama i u trkama, naspram samo jednog).

Mercedes je, na neki način, dopuštajući borbu svojim vozačima, napravio "Frankeštajna" i sada ima rat.

Na zadovoljstvo ljubitelja Formule 1, ali i Rikijarda, koji je u poslednjih šest trka osvojio 102 boda. Više nego Rozberg (98) ili Hamilton (73).

Anketa

Da li su Hamilton i Rozberg prešli granicu? Da li volite takve frke klupskih kolega u Formuli 1?

  • Da, obožavam to. Svako vozi za sebe

    75% (6)

  • Klupske kolege bi trebalo da sarađuju

    12.5% (1)

  • Ne, to nije sportski

    12.5% (1)

Da li su Hamilton i Rozberg prešli granicu? Da li volite takve frke klupskih kolega u Formuli 1?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC