• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (SP): Protiv tradicije za istoriju

Autor mondo.rs

Srbija i Poljska postaće prve odbojkaške nacije koje će odigrati meč Svetskog prvenstva pred više od 65.000 gledalaca. "Orlovi" nikada nisu dobili Poljake na Mundijalima.

Utakmicom između Poljske i Srbije (subota, 20.15), koja će biti odigrana na nacionalnom stadionu u Varšavi pred 65.000 gledalaca, počinje 18. Svetsko prvenstvo za odbojkaše.

Prvog dana takmičenja na teren će izaći samo "orlovi" i domaćin turnira, dok se ostale utakmice 1. kola igraju dan kasnije.

Pored Poljske i Srbije, u Grupi A nalaze se još Venecuela, Argentina, Kamerun i Australija.

RASPORED SRBIJE:

1. 09. Slobodan dan
2. 09. Argentina - Srbija 13.00
3. 09. Slobodan dan
4. 09. Srbija - Australija 16.30
5. 09. Slobodan san
6. 09. Venecuela - Srbija 16.30
7. 09. Srbija -Kamerun 20.15

Srbija je do sada sa Poljskom igrala pet puta na Svetskim prvenstvima i svih pet puta je izgubila, uz set količnik 3:15. Poslednji meč između ove dve reprezentacije u ovom takmičenju, a ujedno i poslednji zvanični takmičarski meč ovih selekcija, odigran je u Trstu, 27. septembra 2010. godine, kada je Poljska slavila 3:1 (25-19, 25-18, 21-25, 25-23). Sedam srpskih reprezentativaca iz te utakmice je i danas će biti u sastavu na Nacionalnom stadionu (N. Kovačević, V. Petković, Stanković, Nikić, Starović, Podraščanin i Rosić).

O Svetskom prvenstvu za odbojkaše popričali smo saRafalom Tomkovjakom,novinarom uglednog i posećenog portalaWirtualna Polska.

"Istorija popularnosti odbojke u Poljskoj veoma je duga, tokom decenija Poljaci su imali veliki broj vrhunskih igrača. Pre tačno 40 godina Poljska je bila šampion sveta, a dve godine posle ekipa legendarnog selektora Huberta Vagnera osvojila je i olimpijske igre. Nakon ovih dostignuća nastala je kriza, koja je trajala 30 godina. Tokom ovog vremena opala je i popularnost odbojke", objašnjava za MONDO Tomkovjak.

Buđenje odbojke u Poljskoj i povećanje popularnosti počelo je 1997, kada je stigao poziv iz FIVB za učešće u Svetskoj ligi.

"Nedostatak uspeha u drugim sportovima bio je verovatno važan faktor rasta interesovanja za odbojkom u Poljskoj. Argentinac Raul Lozano postao je selektor nacionalne ekipe 2005, a godinu dana kasnije postali smo vicešampioni sveta u Japanu. Poljska je 2009. osvojila Evropsko prvenstvo, a 2012. prvi put pobedila u Svetskoj Ligi.

Ipak, da bi se zadržala popularnost, uspesi moraju da budu konstantni, što je slučaj i u Srbiji.

"Popularnost odbojke malo pada zbog nedostatka uspeha na važnim turnirima. Arene nisu uvek pune, ali će na Svetskom prvenstvu navijači sigurno pokazati da je odbojka u Poljskoj jedan od najbitnijih sportova, možda i drugi po važnosti, odmah iz fudbala. Nažalost, sadašnja ekipa nema sportskih sposobnosti da se bori za medalje", zaključuje Tomkovjak.

Srpska odbojka i odbojkaši izuzetno su cenjeni u Polsjkoj.

"Ovde se svi dobro sećaju Ivana Miljkovića. Svaki talentovani mladi korektor dobije nadimak "poljski Miljković". Ivan je veoma poštovan u Poljskoj, iako nikada nije igrao u našoj ligi. Poljska publika posebno pamti igrače koji su igrali ovde Nikolu Kovačevića (Resovia), a pre svega Aleksandra Atanasijevića, koji je igrajući u Poljskoj (Skra Belhatov) postao korektor svetskog kalibra. Poljski mediji su saznali i da je njegova devojka bila lepa pevačica Sara Jovanović i da se u maju ove godine raskinuli".

Rafal smatra da Srbija i Poljska imaju podjednake šanse u prvoj utakmici.

"Lično, mislim da Srbija ima potencijal da pobedi Poljsku u prvoj utakmici. Atanasijević nije lošiji korektor od Marijuša Vlazlija, a na poziciji primača Srbija ima sada puno više snage (Nikić, Nikola i Uroš Kovačević). Srednji blokeri su na istom nivou. Prednost Poljaka su bolji tehničari (iskusni Pavle Zagumni i mladi, ali veoma talentovani Fabijan Džizg, po mom mišljenju su obojica bolja od srpskih "plejeva". Utakmica bi trebalo da bude izjednačena i da o pobedniku odlučuju sitni detalji. Očekujem pet setova", ističe poljski novinar i podvlači:

"Srbija će sigurno u drugi krug, verujem da je realna snaga 'orlova' (isto kao i Poljske) četvrtfinale. U Poljskoj su srpski sportisti poznati po moćnom sportskom karakteru. Možda Srbi naprave i neko iznenađenje..."

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC