• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre dve decenije Šumi je ušao u istoriju

Autor mondo.rs

Na današnji dan, pre 20 godina Mihael Šumaher osvojio je svoju prvu od ukupno sedam titula svetskog šampiona Formule 1, po čemu je rekorder tog sporta.

Mihael Šumaher je za volanom Benetona 1994. godine stigao do prve titule u karijeri na poslednjoj trci za Veliku nagradu Australije, sa bodom prednosti u odnosu na velikog rivala iz ekipe Vilijams, Dejmona Hila.

Šumaher je sezonu završio sa 92 boda, dok je Hil imao 91. Dugo nakon trke trke u Adelejdu pričalo se o toj famoznoj tituli Šumahera, koja je ostvarena u sezoni kada je poginuo veliki šampion Ajrton Sena. Ni Šumaher ni Hil nisu prošli tada kroz cilj. Britanac je u jednoj krivini sprečio Nemca da ga prođe nakon što je izleteo sa staze, pa je Šumaher završio na dva točka bez plasmana, ali je nekoliko krugova kasnije i Hil završio trku jer mu je bolid bio isuviše oštećen posle tog bliskog susreta.

...
Izvor: YouTube

Šumaher je tog 13. novembra 1994. godine počeo da piše novu stranicu u istoriji Formule 1, ali i nemačkog sporta. Zahvaljujući brojnim uspesima narednih godina, Nemačkoj je doneo mnogo radosti, proslavio ju je na najbolji način, a zatim je i svoje zemljake, ali i mnoge druge širom sveta, naveo da se umesto fudbalu, tradicionalno najgledanijem sportu u zemlji, okrenu Formuli 1.

Šumaher je 1994. ostvario osam pobeda na ukupno 16 trka, a onda je sve do 2012, sa pauzom od četiri sezone, od 2006. do 2010. vozio još mnogo trka, ukupno 308, i ostvario veliki broj trijumfa - 91.

Posle 1994. trijumfovao je u "najbržem cirkusu" 1995. opet vozeći za Beneton, a zatim i u periodu od 2000. do 2005, pet godina u nizu kao član Ferarija.

"Nisam legenda. Ja sam samo neko koje imao sreće da bude dobar u nečemu što mu je zabavno", govorio je Šumaher.

A ustvari, iza te skromnosti tada 25-godišnjeg Šumija, krila se neverovatna volja, koja je uticala da izraste u jedinstvenog vozača, koji je potom oblikovao mnoge i postao uzor sportistima širom sveta.

Dvadeset godina kasnije, Šumi vozi još jednu trku - trku života.

"Mi i dalje verujemo i nadamo se najboljem za Mihaela. Vaša snaga nam pomaže da nastavimo", navodi se u poruci koju je poslala njegova porodica u znak sećanja na dan kada je pre dve decenije Šumaher osvojio prvu titulu u F1 šampionatu.

Porodica Šumaher nije navela nove detalje u vezi Mihaelovog zdravstvenog stanja.

Mihael Šumaher je krajem 2013. na skijanju u Francuskoj zaradio tešku povredu glave, zbog čega je više od šest meseci proveo u komi. On je nakon toga bio na rehabilitaciji u Lozani, a početkom septembra otpušten je na kućno lečenje.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

Uz dužno poštovanje prema Šumaheru,on je taj koji je skrivio udes i to po mnogim stručnjacima formule 1. Jer,Hil je bio puno brži kako se bližio kraj trke.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC