• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OKS: Osuđujemo odluku o Kosovu

Autor mondo.rs

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta o prijemu Kosova u punopravno članstvo.

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) apsolutno je i kategorički protiv odluke  Međunarodnog olimpijskog komiteta o prijemu u punopravno članstvo jednostrano proglašene Republike Kosovo, saopšteno je danas posle sednice IO OKS.

Olimpijski komitet Srbije je, kako se navodi, "blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje".

"MOK je učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK-a, koji je na snazi od 1996. godine do danas, ni jedna teritorija nije primljena u Međunarodni olimpijski komitet ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama. Od 1996. godine do danas, član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj.108 od 193 članice UN", ističe se u saopštenju.

Olimpijski komitet Srbije naveo je i da je "nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i na taj način ih integriše u sistem sporta u Srbiji i omogući im nastup na takmičenjima koje su u nadležnosti OKS. O tome su blagovremeno obaveštene međunarodne institucije na Kosovu, kao i Međunarodni olimpijski komitet".

Predstavnici OKS-a su imali niz sastanaka sa relevantnim organima MOK-a, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK-a, Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema jednostrano proglašene Republike Kosovo u olimpijsku porodicu.

Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, nakon odluke o  privremenom članstvu Kosova u MOK-u, piše u saopštenju i dodaje da je svaki korak bio preduzet u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije.

Poseban deo saopštenja odnosio se na izjavu koju je dao predsednik MOK-a Tomas Bah, koji je pomenuo predsednika OKS Vlada Divca nakon što je Kosovo dobilo članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Evo šta kaže OKS:

"Imajući u vidu da je izvestan broj medijskih kuća u Srbiji, pozivajući se na izvor Associated Press-a, slobodno interpretirao izjavu predsednika MOK-a Tomasa Baha i pogrešno protumačio razloge neprisustvovanja delegacije OKS na sednici MOK-a u Monaku, Izvršni odbor OKS skreće pažnju javnosti na činjenice:

Članovi MOK-a nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji  predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema ni  jednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na  sednici skupštine MOK.

U članku AP jasno piše da su "Srpski zvaničnici odbili da priznaju nezavisnost Kosova i da su  se snažno usprotivili priznanju Kosova od strane MOK-a”, a citirana je i izjava predsednika MOK-a Tomasa Baha: “Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac, bivša NBA  zvezda, nije zadovoljan odlukom koju je doneo MOK, ali je prihvata u interesu sportista". U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS Vlada Divca, Izvršni odbor OKS doneo je zaključak da sport mora da bude nezavistan od politike i da ovakva odluka MOK-a, ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičenjima". 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC