• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremite se: NFL plej-of ludilo na MONDU!

Autor mondo.rs

Od 1. januara, na našem portalu moći ćete da detaljno pratite kompletan NFL plej-of. Izveštaji, fotografije, statistika... Najbolji deo sezone počinje!

Od danas, 1. januara 2015, pa sve do Superboula - zakazanog za 1. februar na stadionu Univerziteta Finiks, MONDO će vam pružiti detaljan uvid u plej-of najpopularnije lige najpopularnijeg sporta u SAD.

U saradnji sa kolegama sa portala Američki sportovi, na stranicama našeg portala biće vam predstavljeni izveštaji utakmica, analize, najave, osvrti i sve neophodno za potpuno sticanje uvida u sve što se događa na NFL terenima.

Titulu brani Sijetl, a prvi vikend u 2015. tradicionalno je rezervisan za Wild Card mečeve. Posle 17 vikenda velikih uzbuđenja i sjajnih poteza, ali i razočaranja, 12 timova izborilo je plasman u plej-of. 

Prva uzbuđenja su zakazana već za subotu i nedelju, kada će igrati Karolina - Arizona, Pitsburg - Baltimor (3. januar), kao i Indijanapolis - Sinsinati i Dalas - Detroit  (4. januar). Nedelju dana kasnije, pobednike tih utakmica dočekaće Denver, Nju Ingland, Grin Bej i šampion - Sijetl, koji su svoj posao uradili na vreme.

Pred vama je najava prva dva para "vajld kard" plej-of utakmica. Nastavak ćete moći da pročitate u petak. Utakmice NFL plej-ofa imaćete priliku da gledate na programima TV Arena sport.

NFC Wild Card meč 1: Karolina Pantersi - Arizona Kardinalsi (subota, 3. januar 22.35)

Nikada ranije u šampionatu Nacionalne fudbalske lige se nije dogodilo da se neki tim plasira u plej-of posle serije od četiri uzastopna poraza, a Karolina je prvi tim od Sijetla i 2010. godine koji će sa negativnim skorom u doigravanje.

Odlični nastupi u poslednjih nekoliko nedelja, rezultati divizijskih rivala, kao i pobeda u poslednjem kolu protiv direktnog suparnika Atlante, doneli su Karolini drugi uzastopni plasman u plej-of. Sjajna forma ekipe Rona Rivere poklopila se sa usponom kvoterbeka Kema Njutna, kojeg je zbog saobraćajne nesreće na jednom meču uspešno odmenio rezervista Derek Anderson.

Defanziva Karoline je regularni deo šampionata završila na solidnom desetom mestu, a najveći problem njene odbrane bilo je trčanje protivničkih raning bekova (dopušteno 112 jardi u proseku). Lider odbrane sa 153 obaranja, presečenim pasom i isforsiranim famblom je lajnbeker Luk Kihli, dok je veteran sejfti Roman Harper zabeležio četiri presečena pasa i tačdaun. Ofanziva je, pored nove hvatačke i osvežene ofanzivne linije, obezbedila dovoljno vremena Kemu Njutnu da pasom zabeleži 18 tačdaun dodavanja (12 presečenih) i 3.127 jardi u 14 nastupa.

Organizator igre Pantersa je iz 103 pokušaja trčanjem osvojio 539 jardi, dok je odličnom skoru dodao i pet tačdauna. Ofanziva Karoline šampionat je okončala 16. mestu, i to najviše zahvaljujući sjajnom rukiju Kelvinu Bendžaminu, koji je sezonu okončao sa 73 hvatanja, 1.008 jardi i devet tačdauna (identičan broj uhvaćenih jardi ostvario je i tajt end Greg Olsen uz šest Td-a). Karolina računa i na solidne raning bekove, koji su u klubu duži niz godina (Džonatan Stjuart 175 nošenja, 809 jrd, 3 Td i DeAnđelo Vilijams 62,219). Prednost domaćeg terena u ovom duelu mogla bi da bude odlučujuća.

Domaćin narednog Super Bowl-a je u jednom trenutku takmičenja bio tim sa najboljim skorom u šampionatu, ali je otrežnjenje nastupilo sa povredama kvoterbekova Karsona Palmera i Drua Stentona, raning beka Andrea Elingtona, Lerija Ficdžeralda, što je uz nekoliko povreda tokom pripremnog perioda, bio preveliki udarac za četu kojom komanduje Brus Erijans. Ipak, Kardinalsi su sa 11. pobeda jedno od prijatnijih iznenađenja šampionata, a ovaj tim poseduje dobru odbranu kojom komanduje tandem Pro Bowl kornerbekova Patrik Piterson i Entonio Kromarti (kombinovano ostvarili 46 presečenih pasova u karijeri).

Ipak, odbranu Arizone ne čini samo pomenuti tandem, a kako je odmicala sezona, defanziva je klizila ka dnu liste, da bi na kraju zauzela 24. mesto. Ipak, najbolje brojke tokom regularnog dela šampionata zabeležio je sejfti Rašad Džonson, koji je uz 93 obaranja, dodao četiri presečena pasa i dva tačdauna. Identičan plasman ostvario je napad, koji je uz pomenute povrede, pomoć morao da potraži u liku Rajana Lindlija i rukiju Tomasu Loganu, kvoterbekovima koji ni u najluđim snovima nisu zamišljali da će dobiti šansu.

Najveća opasnost po Karolinu su hvatači Arizone, Leri Ficdžerald (63, 784 jrd, 2Td), ruki Džon Braun (48, 696 jrd, 5 Td) i Majkl Flojd (47, 841 jrd, 6 Td), dok će posao raning beka obavljati Stefan Tejlor, Kervin Vilijams i Merion Grajms. Veoma važnu ulogu u igri Arizone ima tajt end Džon Karlson, dok se od vraćanja kik-ofova i pantova Teda Gina Juniora mogu očekivati poeni kada su na terenu specijalni timovi. Ukoliko Rajan Lindli zabeleži učinak iz poslednjeg vikenda regularnog dela šampionata (316 bačenih jrd, 2 Td-a, 2 Int), a smanji broj bačenih pasova u ruke protivničke odbrane, Arizona bi mogla do pobede i meča sa Sijetlom.

AFC Wild Card meč 1: Pitsburg Stilersi - Baltimor Rejvensi (nedelja, 4. januar 02:15)

Pitsburg je do nove divizijske titule došao u poslednjem kolu regularnog dela sezone, pobedom u okršaju sa Sinsinatijem. Stilersi su pobedom "izabrali" novi duel sa Rejvensima, koje su u poslednja tri nastupa u plej-ofu savladali dva puta - poslednji put 2010. godine u divizijskoj rundi (31:24).

Tim Majka Tomlina je nakon dve sezone pauze ponovo na putu ka Super Bowl-u, a onim čime mogu da se ponose je napad, koji je sa 411,1 osvojenih jardi u proseku plasiran na drugom mestu u ligi. Ben Rotlsberger je ove sezone predvodio ofanzivu do 436 poena, a posebno upečatljivi bili su njegovi nastupi kada je u dva vezana susreta zabeležio po šest tačdaun dodavanja.

Veteran Stilersa je odigrao sezonu iz snova, zabeleživši 67,1 odsto kompletiranih dodavanja za 4.952 jarda (rekord karijere), te 32 tačdaun i "samo" devet presečenih dodavanja. Veliki doprinos dao je raning bek Le'Vion Bel, koji je u 16 susreta istrčao 1.361 jard i osam tačdauna, dok je hvatanjem dodao 854 i tri skora. Standardan učinak ostvario je risiver Entonio Braun koji je odigrao najbolju sezonu u karijeri sa 1.698 uhvaćenih jardi i 13 tačdaun hvatanja, dok je ruki Martavis Brajant (26, 549 jrd, 8 Td) i Markus Viton (53, 644, 2 Td), uz tajt enda Hita Milera (66, 761, 3 Td) činio značajan deo ofanzive.

Defanziva Stilersa je sezonu završila rangirana kao 18. ligi, a protivnicima je dopušteno 368 poena, dok je lajnbeker Lorens Timons predvodio tim po broju obaranja (132), odnosno kornerbek Vlijam Gej po broju presečenih dodavanja (3). Nedavna povreda raning beka Bela (potpisan slobodni agent Ben Tejt) mogla bi da predstavlja problem timu koji je ove sezone neplanirano brzo sazreo u respektabilnu ekipu, sposobnu da ode do same završnice.

Šampionski sastav Baltimora iz sezone 2012/13 pretrpeo je brojne promene, a neki novi momci su nakon godine pauze, preokretom u poslednjih 15 minuta sezone, uz "blagoslov" Kanzasa (savladali San Dijego), obezbedili plasman u doigravanje.

Napad Baltimora je ove godine zabeležio 25 poena manje od Pitsburga (409), dok je Džo Flako uz 3.986 bačenih jardi, zabeležio 27 tačdaun i 12 presečenih dodavanja, i pet famblova. Najčešće mete startera na poziciji kvoterbeka bili su Stiv Smit Senior (79, 1.065 jrd, 6 Td), Tori Smit (49, 767 jrd, 11 Td), tajt end Oven Denijels (48, 527, 4 Td), i u poslednjim mečevima risiver Kamar Ejken, koji je uz 267 jrd uhvatio tri dodavanja za tačdaun.

Značajnu snagu napadu doneo je letošnji dolazak raning beka Džastina Forseta (235 nošenja, 1.266 jrd, 8 Td), dok su nakon otkaza Reju Rajsu posao rezervista podelili Lorenco Taljafero i Bernard Pirs, koji su kombinovano zabeleželi 658 jrd i šest Td-a.

Nedisciplina Rejvensa je nešto na šta su se prethodnih godina navijači ovog tima navikli, te je u pauzi između dva šampionata petoro igrača završilo iza rešetaka. Ipak, odbrana je sezonu završila na odličnom osmom mestu, a podatak da su protivničkim trkačima dozvolili 88,2 osvojena jarda u proseku trebalo bi da zabrine stručni štab Pitsburga. Sjajan utisak u debitantskoj sezoni ostavio je lajnbeker Si Džej Mozli koji predvodi tim po broju obaranja (133) i presečenih lopti (dve, jedan isforsiran fambl).

Dobra vest za navijače Rejvensa je povratak u tim defanzivnog enda Haloti Nate, koji je početkom decembra, zbog upotrebe zabranjenih supstanci, suspendovan četiri meča. Turbulenta sezona Baltimor Rejvensa završena je na pravi način, a čini se, da za njih prava uzbuđenja tek počinju. Pobednik ovog para će u divizijskoj rundi na gostovanje Pejtonu Meningu u Denver.

Opširnije o NFL na portalu naših kolega sa americkisportovi.net.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC