• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAGREVANJE: NFL plej-of na MONDU! (drugi deo)

Autor mondo.rs

U petak je pred vama nastavak najave završnice najpopularnije lige u Americi. Ispratite NFL sezonu na našem portalu sve do kraja takmičarske 2014/15!

I drugog dana 2015. godine, MONDO vam donosi najavu NFL plej-ofa.

Od 1. januara 2015, pa sve do Superboula - zakazanog za 1. februar na stadionu Univerziteta Finiks, naš protal pružiće vam detaljan uvid u plej-of najpopularnije lige najpopularnijeg sporta u SAD.

U saradnji sa kolegama sa portala Američki sportovi, na stranicama našeg portala biće vam predstavljeni izveštaji utakmica, analize, najave, osvrti i sve neophodno za potpuno sticanje uvida u sve što se događa na NFL terenima.

Titulu brani Sijetl, a prvi vikend u 2015. tradicionalno je rezervisan za Wild Card mečeve. Posle 17 vikenda velikih uzbuđenja i sjajnih poteza, ali i razočaranja, 12 timova izborilo je plasman u plej-of. 

Izvor: MONDO

Prve utakmice biće odigrane već u subotu i nedelju, kada će se susreti Karolina - Arizona, Pitsburg - Baltimor (3. januar), kao i Indijanapolis - Sinsinati i Dalas - Detroit  (4. januar).

Nedelju dana kasnije, pobednike tih utakmica dočekaće Denver, Nju Ingland, Grin Bej i šampion - Sijetl, koji su svoj posao uradili na vreme.

U četvrtak ste mogli da pročitate najavu utakmica prva dva para "vajd kard" plej-of utakmica. Nastavak je danas pred vama.

Podsećamo da ćete utakmice NFL plej-ofa imaćete priliku da gledate na programima TV Arena sport.



AFC Wild Card meč 2: Indijanapolis Kolts - Sinsinati Bengals
(nedelja, 4. januar 19.05)

Dolazak Endrua Laka u Indijanapolis označio je početak nove ere za Koltse, koji su i treću sezonu zaredom završili sa jedanaest pobeda i pet poraza. Koltsi su prethodna dva učešća u plej-ofu završavali u Wild Card (poraz od Baltimora) i divizijskoj rundi (poraz od Nju Inglanda), uz veliki broj dozvoljenih poena.

Najveći problem Koltsa ove sezone bila je odbrana protiv trčanja, koja je protivnicima dopuštala 113,4 jarda u proseku - ukupno 14 tačdauna - dok je regularni deo šampionata defanziva okončala na 11. mestu uz 369 dopuštenih poena.

Endru Lak se može pohvaliti da je sa 4.761 bačenih jardi u sezoni oborio rekord franšize (Pejtona Meninga), a organizator igre Koltsa je ukupno zabeležio 40 tačdaun dodavanja (16 presečenih i 12 famblova), te je značajan podatak da je igrom kroz vazduh tim Čaka Pagana prvi u NFL-u (305,9 jrd u proseku).

Najčešća "meta" Lakovih dodavanja bio je risiver Ti Vaj Hilton (82, 1.345 jrd, 7 Td), veteran Redži Vejn (64, 779, 2 Td), tajt endovi Kobi Fliner (51, 774, 8 Td) i Dvejn Alen (29, 305, 8 Td), dok je Hakim Niks dodao 405 jardi i četiri poentiranja. Posebna priča Koltsa je mladi hvatač Donte Monkrif (32, 444, 3 Td) za koga se očekuje da će u narednim godinama biti velika podrška Endruu Laku.

Sve ono što je krasilo hvatački korpus Indijanapolisa, ne može se reći za raning bekove, koji su i najveći problem napada, te su Trent Ričardson i Denijel Heron sezonu okončali sa kombinovanih 860 istrčanih jardi i četiri tačdauna. Odbrambeni lider Koltsa sa 140 obaranja i isforsiranim famblom je lajnbeker Da’kvel Džekson, dok je najveći broj presečenih pasova upisao (pet, dva isforsirana fambla) sejfti Majk Adams. Domaći teren Indijanapolisa mogao bi da doprinese prolasku u naredni krug, a najbolji primer za to je prošlogodišnji susret Wild Card-a protiv Kanzasa, kada su Koltsi nadoknadivši ogroman rezultatski deficit obezbedili plasman dalje.

Jedini cilj Sinsinatija u regularnom delu šampionata bio je plasman u doigravanje, što je i učinjeno. Novi cilj tima, koji na pobedu u plej-ofu čeka od 1990. godine (poraz od Ouklenda 20:10), je trijumf, a o njoj već tri godine sanjaju trener Marvin Luis (na čelu tima od 2003. godine) i riđokosi kvoterbek Endi Dolton.

Poslednja tri učešća Bengalsi su završavali na prvom koraku, a pobede u Wild Card vikendima ostvarivali su Teksansi (dva puta) i prošle sezone Čardžersi. Bengalsi su u poslednjem meču šampionata porazom od Pitsburga propustili šansu da obezbede prednost domaćeg terena, te će na "Lukas Oil" stadionu potražiti šansu za toliko željeni trijumf.

Dolton je ove sezone zabeležio 3.398 bačenih jardi iz 309 kompletiranih dodavanja, uz 19 dodavanja za tačdaun, 17 presečenih pasova i tri fambla. Regularni deo šampionata okončan je sa 10 pobeda i nerešenim rezultatom, odnosno 365 poena, što je bilo dovoljno za 15. mesto na sezonskoj listi. Prva zvezda je risiver Ej Džej Grin koji je upisao 1.041 jard i šest tačdauna, dok je Mohamed Sanu dodao 790 jardi i pet tačdauna, a tajt end Džermejn Grešam 62 hvatanja za 460 jrd i pet poentiranja.

Snaga Bengalsa leži u igri trčanjem, koju čine Đio Bernard (168 nošenja, 680 jrd, 5 Td, 349 jrd hvatanjem, 2 Td) i ruki Džeremi Hil koji je sezonu okončao sa 1.124 istrčana jarda i devet tačdauna, dok je hvatanjem dodao 215, uz pet ispuštenih lopti. Mladi Hil je poslednja tri susreta završio sa preko 100 istrčanih jardi (od osmog vikenda istrčao 954 jrd), te će mnogo toga zavisiti od njegovog učinka.

Odbrana Sinsinatija je u tek završenoj sezoni zauzela 22. mesto, uz 344 dopuštenih poena. Najbolji učinak po broju obaranja ostvario je lajnbeker Vinsent Rej (121), dok je sejfti Redži Nelson uz 94 obaranja, pet puta zabeležio presečen pas. Marvin Luis je pobedom nad Denverom zabeležio 100. pobedu u karijeri, a navijače Bengalsa najviše muči podatak da tim u doigravanju nikada nije zabeležio pobedu na strani. Dodatni problem predstavljaju povrede Ej Džej Grina i Džermejna Grešama, ali verujemo da ni ne pomišljaju da propuste meč sezone.

NFC Wild Card meč 2: Dalas Kaubojsi - Detroit Lajonsi (nedelja, 4. januar 22:40)

Ukoliko ste ovih dana bili u prilici da pratite zbivanja u gradu iz kojeg dolaze Kaubojsi, najveći strah navijača predstavljaju nastupi ekipe na domaćem terenu.

Kaubojsi su ove sezone od osam mečeva odigranih na strani upisali isti broj pobeda, dok je na domaćem terenu ostvaren polovičan uspeh (4-4). Ipak, ofanzivna igra Dalasa ove sezone najviše se oslanjala na trio Romo - Brajant - Marej, poslednja dvojica su oborili rekorde franšize u broju ostvarenih jardi za vajd risivera i raning beka.

Ofanzivna linija u koju je prethodnog leta uloženo više od 100 miliona dolara, doprinela je da Toni Romo kompletira 304 pokušaja za 3.705 jardi, uz 34 tačdaun dodavanja (devet presečenih i pet famblova). Veteran se igrom kroz vazduh najviše oslanjao na risivera Deza Brajanta (88, 1.320, 16 Td), Teransa Vilijamsa (37, 621, 8 Td), Kola Bizlija (37, 420, 4 Td) i proverenog tajt enda veterana Džejsona Vitena (64, 703, 5 Td), dok je njegova zamena Greg Eskobar dodao četiri tačdauna.

Raning bek Dalasa DeMarko Marej je jedan od kandidata za Ofanzivnog igrača godine, a njegov učinak od 1.845 istrčanih jardi i 13 tačdauna, odnosno 57 hvatanja za 416 jardi je malo ko očekivao. Marej je poslednja dva meča odigrao sa specijalnom longetom na šaci, te bi njegov učinak bio i bolji, dok se nakon regularnog dela sezone može pohvaliti sa oborenim rekordom Emita Smita po broju nošenja i istrčanih jardi u jednoj sezoni.

Ofanziva Dalasa je šampionat završila na 7. mestu , dok su Kaubojsi drugi tim u ligi po broju istrčanih jardi u proseku (147,1). Odbrana Dalasa je sa 352 dozvoljena poena rangirana na 19. mestu, a lider u broju obaranja (99, dva presečena pasa, isforsiran fambl) je sejfti Beri Čurč, dok je lajnbeker Brajs Karter zabeležio pet presečenih dodavanja, od čega je jedno vratio za tačdaun.

Defanziva Dalasa će biti oslabljenja neigranjem defanzivnog tekla Henrija Meltona, koji u 16. mečeva upisao pet sekova. Poslednje učešće u plej-ofu Kaubojsi su zabeležili 2009. godine, kada su nakon pobede u Wild Card vikendu (Iglsi 34:14), poraženi od Vajkingsa 34:3. Dalas je moćan ofanzivni tim, ali njihov protivnik raspolaže odličnom odbranom, te će pred izabranicima Džejsona Gereta biti pravi izazov, da trijumfom dokažu da ovogodišnji rezultati nisu plod slučajnosti. Poseban motiv imaće Marej i Brajant, koji će narednog leta želeti da potpišu što unosnije ugovore.

 Detroit je porazom u poslednjem vikendu od Grin Beja propustio priliku za nedelju dana dodatnog odmora nego učesnici Wild Card vikenda, ali ono što je poslednjih dana stare godine bio glavni problem sjajnog trenera Džima Koldvela, je kazna od jednog meča za nedisciplinovanog defanzivnog tekla Ndamukonga Sua (suspenzija poništena nakon žalbe).

Detroit je od 2000. godine zabeležio samo jedan plasman u doigravanje (poraz od Sejntsa 2011. godine), a navijačima Lajonsa još uvek je u sećanju 2008. godina kada nije ostvaren nijedan trijumf u sezoni. Ono što je tokom ove sezone krasilo tim Džima Koldvela je odbrana, koja je rangirana kao prva u ligi po broju dopuštenih jardi trčanjem (69,1), dok su protivnicima u 16. susreta dopustili 282 poena, odnosno ukupno 300,9 jardi u proseku (drugi u NFL-u). Lider Lajonsa u broju obaranja je lajnbeker DeAndre Levi koji je upisao 150 uspešnih startova i jedan presečen pas, dok je sejfti Glover Kvin uz 73 obaranja, zabeležio sedam intersepšna.

Napad Detroita je sa 321 poenom zauzeo 19. mesto na listi, a kvoterbek Met Steford je pasom zabeležio 4.257 bačenih jardi, 22 tačdaun i 12 presečenih dodavanja, ali i osam famblova. Jedan od najboljih risivera u ligi, Kalvin „Megatron“ Džonson je uprkos nekoliko izostanaka, uspeo da sakupi 1.077 jardi (osam tačdauna), dok je pojačanje Golden Tejt III (99, 1.331, 4 Td) dokazao da je vrhunski igrač. Česta postavka napada sa dva ili više tajt endova davala je određene rezultate na početku šampionata, te su Ibron, Petigru i Fauria mogli i bolje.

Povreda raning beka Redžija Buša, ograničila je ovog momka na 297 jardi i dva tačdauna, dok je šansu iskoristio Džoik Bel, koji je iz 223 nošenja, sakupio 860 jardi i osam tačdauna, odnosno 322 hvatanjem (tačdaun).

Najveći zadatak defanzive Detroita biće zaustavljanje DeMarka Mareja, te probijanje ofanzivne linije koja štiti Tonija Roma. Učešće garda Lajonsa Lerija Vorforda je pod znakom pitanja.

Opširnije o NFL na portalu naših kolega sa americkisportovi.net.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC