• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NFL: Sijetl i Nju Ingland na Superbolu

Autor mondo.rs

Sijetl bio bolji od Grin Beja u produžetku (28:22), a Nju Ingland ubedljivo savladao Indijanapolis (45:7), čime su obezbedili Superbol

Sijetl u pravom NFL plej-of klasiku nadoknadio 16 poena zaostatka na poluvremenu, nakon produžetka savladao Grin Bej 28:22 (0:13, 0:3, 7:0, 15:6, 6:0) i plasirao se u Super Bowl drugu godinu zaredom.

Utakmicu su otvorile dve izgubljene lopte, po jedna sa obe strane. Najpre je Ričard Šerman presekao pas Erona Rodžersa ka ruki risiveru Davonteu Adamsu u end zoni Sijetla. Ubrzo nakon toga, ruki sejfti Grin Beja, Ha Ha Klinton-Diks učinio je isto, presekavši pas Raselu Vilson na 30 jardi od end zone domaćih. Pekersi to nisu uspeli da krunišu tačdaunom, ali je Mejson Krozbi realizovao fild gol za početno vodstvo Grin Beja. Novom izgubljenom loptom (fambl prilikom kikofa Daga Boldvina), Sijetl je poklonio novu šansu gostima za poentiranje. Sihouksi su ponovo odigrali dobru odbranu, pa su se Pekersi morali zadovoljiti novim fild golom. Odlično izdanje Grin Beja u prvoj četvrtini kompletirao je Rodžers, tačdaun dodavanjem za Rendala Koba dugačkim 13 jardi.

U drugoj četvrtini napokon smo videli ravnopravnu borbu. Sijetl se oslobodio početne nervoze i vezao nekoliko dobrih drajvova. Međutim, u bitnim momentima odbrana Grin Beja je ponovo bila izvanredna. Sa nove dve presečene lopte (Klinton-Diks i Sem Šilds) sprečili su Sihokse da se “upišu na semafor” u prvom poluvremenu. Mejson Krozbi je realizovao novi fild gol sa 40 jardi, pa su gosti iz Viskonsina na poluvreme otišli sa velikom prednošću, 16:0. Domaći tim je u prvom poluvremenu prešao samo 59 jardi, od toga svega 8 pasom. Grin Bej je, sa druge strane, sve iznenadio odličnom odbranom u tom delu meča.

U nastavku meča videli smo i prve poene Sihouksa. Napad domaćih je bio solidan, ali su za poene zasluženi oni od kojih se to najmanje očekivalo. Nakon sjajne trik akcije, panter Džon Rajan je prevario ceo specijalni tim Grin Beja i uputio tačdaun pas ka teklu Geriju Gilijamu (19 jardi).

Momentum je u tom trenutku skroz prešao na stranu Sihouksa, ali je, večeras nepogrešivi Mejson Krozbi, četvrtim uzastopnim fild golom povećao prednost Pekersa na 19:7 na startu poslednje deonice. Grin Bej je nakon toga počeo da troši vreme, ali je odbrana Sijetla dobro obavljala svoj posao. Dva i po minuta pre kraja susreta, Vilson je istrčao za jedan jard i tačdaunom potpuno vratio svoj tim u igru. Usledio je onsajd kik koji su uspešno izveli specijalci Sihouksa i ponovo doneli posed lopte svom napadu, dva minuta pre kraja utakmice. Usledila je završnica za infarkt. Najpre je Maršon Linč istrčao tačdaun dugačak 24 jarda za prvo vodstvo domaćeg tima na utakmici. Sihouksi su uspešno realizovali i konverziju za dva poena, pa je Pekersima za ostanak u meču bio neophodan najmanje fild gol. Rodžers je predvodio brz drajv Pekersa, a Mejson Krozbi je fild golom sa 48 jardi uveo ovaj sjajan meč u preodužetak, 22:22.

Sihouksi su dobili u podbacivanju novčića i, logično, odabrali da prvi napadaju u dodatnih 15 minuta. Nakon nekoliko solidnih akcija, usledio je sjajan pas Rasela Vilsona ka Džermejnu Kersiju za čak 35 jardi i pobedonosni tačdaun Sijetla.

Rasel Vilson je od tragičara postao junak utakmice. Nakon svega osam jardi u prvom poluvremenu, i ukupno četiri presečena pasa, odigrao je maestralno u drugom poluvremenu, i odveo Sihoukse u novi Super Bowl. Kompletirao je 14 od 29 pokušaja, za 209 jardi, uz pobedonosni tačdaun i pomenuta četiri intersepšna. Igrač utakmice bio je svakako Maršon Linč. “Beast Mode” je istrčao za 157 jardi i tačdaun. Uz Linča, fenomenalnu partiju pružio je i risiver Dag Boldvin sa šest hvatanja za 106 jardi.

Grin Bej je bio bolji tim sve do dva minuta pre kraja, a zatim su velikim greškama dozvolili Sihouksima da se vrate u utakmicu. Eron Rodžers je delovao odlično, ali je napad Pekersa odigrao previše konzervativno u poslednjoj četvrtini. Rodžers je bacio za 178 jardi iz 19 uspešnih dodavanja. Zabeležio je jedan tačdaun i dva presečena pasa. Edi Lejsi je pretrčao za 73 jarda. Rendal Kob je hvatanjem zabeležio 7 hvatanja za 62 jarda i tačdaun, dok je Džordi Nelson iz 5 hvatanja prešao 71 jarrd. Defanzivci Grin Beja su odigrali najbolji meč ove sezone (5 sekova i 4 presečena pasa), ali su potpuno podbacili u odlučujućim momentima utakmice.

Sijetl Sihouksi su ponovili uspeh iz prošle sezone, osvojili Nacionalnu Fudbalsku Konferenciju, i plasirali se u Super Bowl.

PETRIOTSI LAGANO DO SUPERBOLA

Nju Ingland savladao Indijanapolis, osvojio titulu u Američkoj fudbalskoj konferenciji i zakazao meč protiv Sijetla u Super Bowl-u XLIX 45:7 (14:0; 3:7; 21:0; 7:0).

Tradicionalno neugodan rival Indijanapolisa i večeras je dokazao da je mnogo bolji tim. Nju Ingland je zasluženo slavio protiv Koltsa, zabeleživši 45 poena za put u Glendejl i meč sa braniocem titule Sijetlom. Petroitsi su zabeležili 397 jardi naspram 209 Indijanapolisa, posed lopte je ubeljivo bio na strani domaćeg tima, a trener Bil Beličik je sa 21. trijumfom u doigravanju postao najbolji trener u istoriji ove igre. Junak domaćeg tima bio je raning bek LeGeret Blaunt koji je istrčao 148 jardi i tri tačdauna, dok je Tom Brejdi kompletirao 23 dodavanja za 226 jarda i tri tačdauna, odnosno jedan presečeni pas. Koltsi nisu uspeli da osvare svoju najjaču igru pasom, Endru Lak je završio susret sa 12 kompletiranih dodavanja i 126 jarda, dok su mu defanzivci Petsa dva puta presekli pas (Kolins i Rivis). Međutim, navijači ove franšize nemaju za čim da žale, napravljen je korak više u odnosu na prethodnu sezonu, dok će Lak uskoro potpisati poboljšani ugovor. Ipak, večeras je sve bilo u znaku Toma Brejdija i kompanije.

Nju Ingland je susret otvorio sa dva tačdauna i oba puta su poentirali nakon grešaka protivnika. Prvo je nesigurnost Džošue Kribsa u tačdaun pretvorio LeGeret Blaunt, dok je promašen fild gol Adama Vinatijerija u poene na suprotnoj strani pretvorio fulbek Džejms Develin. Jedini period igre koji su gosti rešili u svoju korist bio je naredni, raning bek Zurlon Tipton istrčao je za tačdaun, dok je konačan rezultat prvog dela igre postavio kiker Stiven Gostkovski.

Najbolji period igre za Nju Ingland označio je i kraj svim nadama Indijanapolisa, prvi tačdaun u drugom delu igre postigao je tekl Nejt Solder, a potom su usledila još dva Roba Gronkovskog (3, 28 jrd, Td) i LeGereta Blaunta. Isti igrač je sa još jednim tačdaunom postavio konačan rezultat meča, a nedostajalo mu je još jedno poentiranje za izjednačenje rekorda karijere koje je postigao pre 53 nedelje u susretu protiv istog rivala.

Vredno je istaći i učinak risivera domaćih Džulijana Edelmana koji je uhvatio 98 jardi iz devet hvatanja, dok je korpus hvatača Koltsa odigrao veoma loše. Ti Vaj Hilton je uhvatio jedan pas za 36 jarda, dok su tajt endovi Alen i Fliner dodali po 30. Solidan je bio raning bek Denijel Heron koji je završio sa 51 jardom iz deset nošenja.

Nju Ingland je zasluženo izborio plasman na Super Bowl u kojem će se sastati sa protivnikom od kojeg je u poslednjem susretu poražen 24:23.

VIše o NFL čitajte na portalu naših kolega sa portala "Američki sportovi".

Tagovi

NFL

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC