• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stena za Stena: NOVAK U FINALU!

Autor mondo.rs

Vavrinka je tukao, napadao, forsirao, ali je Đoković stajao čvrsto kao stena i, posle pet paklenih setova, stigao do petog finala Australijan Opena.

Stena ispred Stena!

Novak Đoković stajao je skoro duže od tri i po sata čvrst kao stena ispred Stena Vavrinke, koji je najveći deo vremena pred punim tribinama "Rod Lejver" arene proveo udarajući, gurajući, forsirajući, ali...

Četvorostruki šampion bio je bolji od aktuelnog!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u peto finale Australijan Opena, posle novog maratona u pet setova protiv, mora se priznati, velikog borca i sjajnog tenisera eks Stanislasa, sada Stena Vavrinke. Četvrti put uzastopno njih dvojica igrala su "majstoricu" na gren slem turnirima, treći put bio je bolji Srbin - 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

I, zanimljivo, prvi put u toj seriji nije izgubio onaj ko je poveo u setovima.

Đoković će u finalu "Ozi" Opena igrati protiv starog rivala Endija Mareja, kojeg je 2011. i 2013. godine pobeđivao u mečevima za titulu u Melburnu, prvo 6:4, 6:2, 6:3, a onda i 6:7, 7:6, 6:3, 6:2. Treba pomenuti da su njih dvojica igrala i polufinale u Australiji, 2012. godine i da je ponovo pobedio Novak, 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5.

U duelima sa vršnjakom iz Škotske, Beograđanin ima 15:8, odnosno 4:2 na gren slem turnirima, 3:0 na "Ozi" Openu.

Čudan meč odigrali su Srbin i Švajcarac, koji je Marej gledao mirno, posle obavljenog posla dan ranije. Posle dobijenog prvog seta Novak je prepustio inicijativu dve godine starijem rivalu, sećajući se četvrtfinala prošle sezone, kada je Sten bio bolji u razmeni vatre. Ovog puta, malo taktički, malo na mentalnu snagu, Đoković je izašao kao pobednik.

Adaptirao je svoju igru na inicijativu protivnika, povukao se pozadi, prolazio kroz krize, propuštao šanse, ali se i vraćao, sve dok nije osetio nervozu, gubitak koncentracije i daha kod protivnika - u petom setu Nole je ponovo ušao u polje, skratio poene, potražio vinere i našao ih - četiri dramatična seta završena su čišćenjem u petom!



BRAVO, NOVAČE!



Pobednik 20. okršaja između Srbina i Švajcarca, uz podatak da je Nole dobio 17, igraće u finalu prvog gren slema sezone protiv (6) Endija Mareja, koji je dan ranije pobedio (7) Tomaša Berdiha u prvom polufinalu rezultatom 6:7, 6:0, 6:3, 7:5.

Tradicija kaže da je Đoković svaki put osvajao Australijan Open kada je stizao do polufinala, samim tim i finala: 2008, 2011, 2012. i 2013. godina! Neka tako bude i ove, 2015.

Đoković i Vavrinka odigrali su nekoliko teniskih "klasika" na gren slemovima.

Godine 2013. u Melburnu, u osmini finala, bilo je 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10 za Đokovića u meču koji se i danas prepričava. Iste sezone u Njujorku, bilo je 2:6, 7:6, 3:6, 6:4, 6:4 za našeg asa, koji se teško plasirao u finale, da bi prošle godine, kočano, Vavrinka uspeo da pobedi Novaka u igri na tri dobijena - 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 za eks Stanislasa.

Primećujete nešto?

U svakom od ta tri meča, odigranih u pet setova, pobedio je onaj koji je gubio prvi set! Ovog puta bilo je drugačije...




Ostanite uz MONDO, pratićemo meč UŽIVO...

ZANIMLJIVOSTI:

U toku meča po visokoj temperaturi, koji ide u četiri ili pet setova, teniseri izgube oko 2,5 litara tečnosti. To ovoga puta neće baš biti slučaj, jer je u Melburnu palo veče i temperatura će, tokom duela, padati sa oko 20 na oko 17 stepeni Celzijusovih.



PRVI SET:

3:2 - Počeo je duel servisima Đokovića, a u roku od 10, 12 minuta stiglo se do 3:2 za Novaka. Obojica jako lako dobijaju servis gemove, na prste jedne ruke mogu se nabrojati poeni koje su osvojili igrači koji su reternirali.

Pojačaće obojica kako set bude ulazio u završnicu.

3:3 - Prvi put je Đoković bio blizu. Vavrinka je u pauzi između petog i šestog gema "poludeo" zbog toga što mu iz boksa nije na vreme stigla kesica sa, pretpostavka je, lekovima ili vitaminima, što se odrazilo na njegovu igru u prva dva poena, 0:30 i dva poena za Đokovića posle samo jednog osvojenog na servis Švajcarca u prva dva gema.

Međutim, Vavrinka se vratio na 40:30, igrao se i "djus" u kom je Švajcarac izbegao brejk loptu, pre svega zahvaljujući Đokovićevim greškama.

3:4 - Što nije uspeo Đoković, jeste Vavrinka!

Đoković je nesigurno krenuo servisima, došao do 15:30 kada je u razmeni poslao dve lopte u aut, pa je Švajcarac iskoristio prvu brejk loptu za 3:4. Novak je bio apsolutno koncentrisan do sedmog gema, a onda je napravio tri neiznuđene greške!

4:4 - RIBREJK! I to sa nulom.

Nole je polomio reket posle sedmog gema i kao da je izbacio svu nervozu iz sebe. U narednom gemu je oduvao Vavrinku uz fantastičan poen za 0:40, uz 20 razmena, koji je završio forhend vinerom. Idemo!

5:4 - Tempo raste, a Đoković preuzima inicijativu.

Računajući i prethodni gem, Novak je uzeo osam od devet poena i sada Vavrinka mora da servira da ostane u setu. Razmene su sve jače, energičnije i duže.

5:5 - ŠTETA! Dve brejk-set lopte nije iskoristio Đoković...

Novak je na 15:40 prvo odgledao kako Vavinka servira viner, slajs serviom u ugao polja, a potom je u razmeni poslao nekontrolisan forhend u aut, posle čega je Švajcarac u igri na "djus" uspeo da se spase i vrati egal u prvi set.

6:5 - SA NULOM! Nole je odlično reagovao na propuštene set lopte.

U 11. gemu bio je više nego siguran u svakom od poena i doveo Vavrinku u poziciju da ponovo servira za ostanak u prvom setu.

6:6 - Nervozu iz prethodnog, Vavrinka nije preneo u ovaj servis gem. Glatko ga je dobio i uveo set u taj-brejk.

7:6 - ĐOKOVIĆ VODI 1:0!

Novak je, uz pomoć "hawk eye" sistema, osvojio prvi poen u taj-brejku i poveo 1:0, što je očigledno uzdrmalo Vavrinku, pa je očas posla, uz tri neiznuđene greške Švajcarca, bilo 5:0. Đoković je rutinski dobio dodatni gem i prekinuo Vavrinkin niz od devet osvojenih taj-brejkova na turniru!

Švajcarac u karijeri ima samo jednu pobedu nad Srbinom u 13. gemu seta!



DRUGI SET:

1:2 - Novak je imao dvebrejk lopte odmah na startu drugog seta, ali je Vavrinka uspeo da se izbori s njima, s jednom konkretno pogodivši liniju iz servisa "za milimetar". Đoković je "angažovao" tehnologiju i uverio se da je to bilo 98 odsto u autu. Naredna dva gema rivali su dobili bez problema.

Švajcarac nameće ritam u drugom setu.

2:3 - Nole, uz dva izlaska na mrežu, uzvraća Stenu i pokazuje rivalu da može da očekuje neočekivano, ali te promene ritma nisu poremetile Vavrinku koji je bio prilično siguran na svoj servis u petom gemu i naterao Đokovića da nervozno popriča sa svojim boksom.

2:4 - UH! PONOVO STEN PRAVI BREJK, PRVI!

Novak je na 30:0 drastično pao u igri. Konkretno na 30:15 probao je da izađe na mrežu, ali je bio "probijen" bekhend paralelom, posle čega je napravio tri vezane greške za gubitak gema. Pri rezultatu 30:40, Novak je odservirao duplu servis grešku!

2:5 - STEN POTVRĐUJE BREJK!

Za razliku od prvog seta, kada je doživeo ribrejk s nulom i kasnije izgubio set, Švajcarac ovog puta, mada tek posle "djusa", koristi pad u Novakovoj igri i potvrđuje brejk za 2:5. Novak mora da dobije naredna tri gema, ukoliko ne želi da izgubi ovaj set.

3:5 - Prvi od tri neophodna gema Đoković je osvojio lako. Ali, sada Vavrinka servira...

3:6 - VAVRINKA JE IZJEDNAČIO NA 1:1!

Švajcarac je značajno podigao nivo igre u drugom setu i iskoristio pad u igri našeg asa, sredinom seta, posle čega Đoković nije uspeo da se vrati. Nadamo se da sledi njegov period igre...



TREĆI SET:

1:0 - Celih 12 minuta trajao je uvodni gem trećeg seta, u kojem je Đoković nekako prebrodio krizu i nervozu. Vavrinka je imao brejk loptu, dva puta "palilo" se "oko sokolovo"... U periodu meča kada Sten igra sigurnije i bolje, Novaku je bio preko potreban ovaj gem.

2:0 - BRAVO!

Neverovatnom defanzivom, praveći prepoznatljive špage, Đoković je forisrao udarac više i udarac više i dočekao grešku Vavrinke, koji je bio u potpunoj ofanzivi. Sada Đoković prvi pravi brejk i vodi 2:0 iako je u fazi meča u kojoj igra "odbrambeni" tenis.

3:0 - Sada Nole potvrđuje brejk!

Očigledno je, posle drame u prvom gemu trećeg seta, Srbin bio taj koji je "iskru" iskoristio da zapali vatru i sada podiže nivo igre. Nadamo se da je kriza iz drugog seta prošlost, jer sada Đoković bolje izgleda na terenu.

3:1 - Vavrinka se nekako spasao novog brejka.

Đoković je imao brejk loptu za 4:0 i praktično rešen set, ali je tada Vavrinka naglo podigao nivo igre, počeo je da igra na sve ili ništa i to mu se isplatilo.

3:2 - O-ou! Neprijatnost za Novaka.

Od kada je imao brejk loptu za 4:0, Đoković nije osvojio NI POEN do 3:2. Vavrinka je vratio brejk i ima egal ponovo. Novak mora da zaustavi ovaj Stenov nalet, koji se ogleda i u pokliču posle osvojenog brejka!

3:3 - Idemo ispočetka.

Đoković je bio blizu "djusa", ali je nervoza bila očigledna. Ponovo je Nole nervozan, ponovo je bacio reket posle reterna upucanog u mrežu i to na drugi servis Vavrinke za 3:3. Švajcarac igra rasterećeno i napadački, deluje kao da ide nema šta da izgubi, iako je on zvaničan šampion...

4:4 - Konačno siguran Novakov servis gem, ali i isti takav Vavrinke.

5:4 - Pritisak je sada na Vavrinki.

Novak je stabilizivao igru, ponovo počeo da pogađa prvi servis i nije mnogo energije uložio dok nije Vavrinku doveo u situaciju da servira za ostanak u trećem setu. Nadamo se da sada sledi "uragan", Novakov naravno.

6:4 - BREJK! PARDON, SET!

Kao da smo "osetili" šta se sprema. Đoković nije odustao ni kada je Vavrinka imao 40:30. Švajcarac je verovatno pomislio da je još jedan poen dovoljan za novi egal, ali ga nije dočekao... Đoković je odigrao tri savršena poena za novi brejk i vođstvo od 2:1!

Bravo, Novače! Još set do petog finala, koliko u Melburnu imaju samo još Štefan Edberg i Rodžer Federer!



ČETVRTI SET:

2:0 - Novak dominira, ali iz DEFANZIVE!

Naš as je pokazao koliko je "olaraund" igrač, kada je shvatio da će Vavrinka, od kraja prvog seta, insistirati da vodi igru, da diktira tempo, da ulazi u polje, da traži vinere, bez mnogo problema je adaptirao svoju igru na stil protivnika i počeo da ga - nervira!

Novak kakvog retko viđamo, iz duboke defanzive, pomeren tri metra iza osnovne linije, "zove" Vavrinku na greške i one su sve češće u odnosu na vinere. Đoković zna šta radi i pravi brejk u četvrtom setu za 2:0.

2:1 - Uh, neshvatljiv pad!

Uz mnogo muke i uložene energije, Novak je došao do brejka i bukvalno ga vratio nazad, bez borbe. Đoković je vezao četiri greške na svoj servis i uveo Vavrinku nazad u igru... Šteta.

2:2 - Veliki propusti Đokovića!

Novak je imao TRI uzastopne brejk lopte i nije ih iskoristio. S pet poena u nizu, Vavrinka se spašava novog brejka i dovodi set na početak.

3:2 - Đoković zastavlja Vavrinku, pre svega dobrim servisima. Gde su nestali u gemu pre toga? Ako postoji nešto dobro, to je činjenica da "nula" u prethodnom servis gemu i tri uzastopne propuštene brejk lopte na 2:1 nisu demoralisale Đokovića.

3:3 - Novak je bio na 30:30, ali ne i dalje od toga. Loše je dva puta napao Stenov drugi servis.

3:4 - NOVI DRASTIČAN PAD!

Novak ponovo bez osvojenog poena gubi servis gem! Neobjašnjiv pad u igri našeg asa, koji je mogao da vodi 3:0 i da ima servis. Sada je 3:4 i Švajcarac će servirati da potvrdi prelako stečenu prednost.

3:5 - Previše lako.

Đoković je opet u velikoj krizi. Umesto 3:0, sada je 3:5 i Novak servira da proba da ostane u četvrtom setu.

4:5 - Novak neće tek tako dati set. Ali, sada mu je potreban najbolji tenis, ako ne želi u peti set.

4:6 - VAVRINKA SE OPET VRAĆA, 2:2! Ako je neko sumnjao, idemo u peti set! Sten je bio siguran servirajući za izjednačenje...

Novak je, očigledno, izgubio set kada je propustio tri vezane brejk lopte za 3:1.

PETI SET:

1:0 - Nekako! Ali, jako važno...

Novak vodi u drugom setu posle suočavanja sa brejk loptom i gema dugog 10 minuta. Do 1:0 stigao je zahvaljujući "hawk eye" sistemu, koji je pokazao da je forhend Vavrinke otišao u aut i da je linijski sudija bio i krivu.

Ipak, Novak se muči, očigledno, nema igru u kojoj se "on pita" i dosta toga zavisi od Stenovih grešaka.

2:0 - BREJK! Treći put zaredom na startu seta. Može li Nole da ovog puta očuva prednost?

Vavrinka se unervozio i počeo gem s dve uzastopne servis greške, što je Đoković znao da iskoristi i uzme drugi brejk poen. Sada je jako važno da ga potvrdi...

4:0 - NOVI BREJK!

Ne da je potvrdio brejk svojim servisom, nego ga je duplirao uprkos tome što je Vavrinka imao dve gem lopte za 3:1 i upis na semafor. Kod Novaka je proradio inat, deluje odlučnije, motivisanije.

Još dva gema...

5:0 - KAKO JE VAŽNO BILO OVO!

Vavrinka je imao brejk loptu i šansu da se, na kraju, vrati u ovaj meč, a to ne bi bio prvi put. Ipak, Novak je, kada je bilo gusto, odigrao hrabro, pogodio viner i onda asom, posle duže od sat vremena, došao do 5:0!

6:0 - VAVRINKA SE PREDAO, NOVAK JE U FINALU!

Zapravo, 5. gem 5. seta bio je poslednji u kom se Švajcarcu igrao tenis. Tada je i on odustao. Novak je dokazao snagu i veličinu, iako nije bio u situaciji da igra svoju igru, da se pita i diktira, pronašao je način da dobije meč, a to danas u svetu tenisa malo ko zna i ume...

BRAVO, MAJSTORE!



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC