• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampionu se tresla ruka, ne i kruna: Novak vlada!

Autor mondo.rs

Đoković ostaje pobednik Indijan Velsa posle 38. "klasika" protiv Federera.

Moglo je da traje 80 minuta, trajalo je 140!

Ali, završeno je onako kako je prvobitno trebalo - pobedom i odbranom titule. Svetski "Broj 1" Novak Đoković, u 38. izdanju veličanstvenog teniskog rivalstva, uspeo je da se ne potrese previše zbog neverovatnog načina na koji je izgubio drugi set, i zabeleži 18. pobedu nad "Brojem 2", Rodžerom Federerom.

U finalu prvog Mastersa u sezoni, Indijan Velsa: Đoković - Federer 6:3, 6:7 (5:7), 6:2!

Novak je odbranio titulu osvojenu prošle sezone kada je takođe pobedio Rodžera, tako da su sada ova dva teniska giganta poravnata po broju titula u Kalifornijskoj pustinji - imaju po četiri, a u leđa im gledaju legende poput Džimija Konorsa, Majka Čenga i Rafaela Nadala, koji imaju tri trijumfa na veoma vrednom i prestižnom turniru.

Počelo je dobro. Nole je odigrao maestralno prvi set i završio posao za 33 minuta, ali je drugi izgubio na neverovatan način, zbog čega je preživeo ogroman stres u pauzi (POGLEDAJTE), međutim tada je potvrdio da je najstabilniji igrač današnjice i zasluženo podigao trofej na kraju.

Težak, kristalni trofej. Uz odbranu svih 1.000 poena, ali i ček na 900.400 dolara. Federer je odbranio svojih 650 za prošlogodišnje finale, a kući će poneti i 439.000 dolara.



Novak se suočio sa rivalom koji je pobedio u tri od poslednja četiri međusobna okršaja, računajući i ovogodišnje finale Dubaija, u kojem je Federer uzeo trofej pobedom 6:3, 7:5, ujedno i povećao prednost u međusobnim duelima na 20:17.

Delovalo je da će Đoković ovo finale rešiti takođe u dva seta, kada je pri rezultatu 6:3, 4:2 imao brejk loptu za 5:2 i servis za titulu, ali Federer se tada izvukao, potom iskoristio podršku publike da vrati brejk zaostatka i uvede set u taj-brejk, a tamo...

Pri vođstvu od 5:4, u trenutku kada je imao dva servisa za titulu, Srbin je odservirao - dve duple greške i promovisao rivala u pobednika seta.

Iako je svima koji su gledali meč, i uživo, i preko TV-a, bilo jasno da je "odlepio" zbog propuštenih šansi, brzo se smirio i vratio sebi. Poveo je 2:0 u trećem setu, dozvolio rivalu da se vrati, ali onda pri vođstvu 3:2 osetio da je Federer u krizi, napao mu servis, uzeo i potvrdio (5:2), a onda shvatio da nema razloga čekati servis za titulu.

Novim brejkom dokrajčio je protivnika koji će ostati sa 24 Masters titule do daljeg, a 84 ukupno na ATP turu. Novak je ove noći osvojio 22. Masters, odnosno jubilarnu 50. titulu u karijeri, uz 23 poraza u finalima...

I ne samo to... Posle prvog gren slema, pripao mu je i prvi Masters, a naredni počinje već u ponedeljak - Majami. Koliko su Masters titule bitne, govori i podatak da je u poslednjih pet sezona "Broj 1" na kraju godine bio teniser sa najviše Masters titula u kalendarskoj godini.

Pre ovog meča, finale u ženskoj konkurenciji igrale su naša Jelena Janković i Rumunka Simona Halep, a titula je otišla u komšiluk, zahvaljujući jako lošim servisima naše velike teniserke.

TOK MEČA:



PRVI SET:

Đoković je autoritativno ušao u meč, tražio da prvi servira i u prva dva servis gema nije izgubio ni poen! Suočio se sa 0:30 pri rezultatu 2:2 tako što je osvojio četiri poena u nizu, poveo 3:2 i onda prepoznao trenutak za napad...

Sjajnim ritern udarcima pod noge Federeru, doveo je Švajcarca na 0:40 u šestom gemu, ali i probudio ono najbolje u rivalu, koji je u teškom trenutku pogodio tri prva servisa i vratio se do igre na "djus", ali su naredna dva poena pripala našem asu, koji je prvi napravio brejk i poveo 4:2, a zatim i 5:2 trećim servis gemom bez izgubljenog poena.

Federer je vratio do 5:3, potom imao 15:30 u trenutku kada je Srbin servirao za set, ali... Đoković nije ustuknuo, pogodio je dva vinera i naterao iskusnijeg od sebe na grešku za 6:2 i 1:0 u velikom finalu.

Još set!

DRUGI SET:



Rodžer je poveo 1:0 i potom, kao u prvom setu, stigao do 0:30 na Novakov servis, ali kao u prvom setu, Đoković je odgovorio dobrim servisima, međutim morao da se suoči s prvom brejk loptom rivala, na 30:40. To je rešio asom, a posle igre na "djus", uz još jedan as, Srbin je izjednačio na 1:1.

I onda - brejk!

Pri rezultatu 15:30 na servis rivala, Đoković je iz potpune defanzive poslao dovoljno visok lob da je naterao Federera na par koraka unazad i "pozvao" smeč u aut, a u narednom poenu, posle nekoliko razmenjenih udaraca, plasirao je loptu bekhendom pod noge Federera koji je forhend vratio u mrežu - 2:1 i servis za 3:1...

Do 3:1, Nole nije stigao lako. Drugi put uzastopno se suočio sa brejk loptom, tačnije dve uzastopne.

Prvu je poništio asom, a drugom iznenađenjem koje je spremio Federeru - izlaskom na mrežu!

Potom, uz dve bekhen paralele, Đoković je potvrdio brejk i očito unervozio Federera, koji nikako nije mogao da nametne svoj "game plan", čak i kad je bio u prednosti. Zato je, servirajući na 1:3, rešio da skrati poene do maksimuma i traži vinere odmah posle riterna, što je dovelo do njegove 14. greške iz forhenda za 40:40, ali i dva dobra servisa za - 3:2.

Prvi put u drugom setu, a četvrti put na meču, Đoković je upisao reckicu sa četiri poena u nizu, za 4:2, posle gema koji je trajao minut i po. Naredni je trajao duže, Đoković je imao brejk loptu, kojom bi praktično rešio meč, ali je na 30:40 Federer ubacio prvi servis i isforsirao grešku Đokovića iza riterna, posle čega mu je bilo znatno lakše - 4:3.

Novak nije iskoristio brejk loptu za 5:2 i servis za meč, Federer je znao da posle toga neće imati još mnogo šansi da se vrati.

I vratio se...

Đoković i Federer odigrali su nekoliko fantastičnih poena u osmom gemu drugog seta, kada je publika podigla adrenalin Švajcarcu, ne samo zato što je standardno na njegovoj strani na tlu SAD, već i zato što je prepoznala da je trenutak za "produžetak meča". Đoković je vinerima iz forhenda i bekhenda stigao do 30:15, ali je tada Švajcarac odigrao maestralan poen i podigao publiku na noge, osetio priliku da napadne drugi servis Đokovića i stigne do 30:40, a iskoristio je...

...drugi brejk loptu, posle odličnog riterna - 4:4.

U narednom gemu, Federer je rutinski stigao do četiri poena, od kojih je poslednji bio veoma efektan, pa je prvi put na meču poveo - 4:5! Očas posla...

Novak je pokazao koliko je mentalno stabilan u, za njega, najvažnijem gemu na meču do sada. Suočen sa gubitkom seta, Nole je bio na 0:30 i 4:5, protiv sebe je imao i nadahnutog protivnika i publiku, ali je dobio pet od narednih šest poena, šesti asom, za 5:5 i vraćanje na "početak".

Ali, drugi put će morati da servira za ostanak u setu samo dva minuta kasnije, jer je Federeru proradio servis, pa bez izgubljenog poena ponovo stigao do prednosti od 5:6. Istom merom uzvratio mu je Đoković, pa će se u drugom setu, kao i prošle godine, igrati taj-brejk.

Nadamo se sa istim ishodom...

TAJ BREJK:

Neverovatna završnica seta, naročito za Đokovića, koji je imao prednost od 5:3, teško stečenu, posle nekoliko sjajnih poena, a onda je prvi popustio u najdužoj i najlepšoj razmeni na meču - 5:4.



Ni to nije bilo toliko strašno, ali jeste ono što je usledilo. Novak je i dalje imao dva servira, za titulu, ali je odservirao dve duple servis greške i potom poslao loptu u mrežu, tako da je u potpunosti vratio Federera u igru, i to u trenutku kada je imao dobijen meč u ruci, na reketu...

Federer je ni kriv ni dužan osvojio prvi taj-brejk ove sezone i poveo 10:9 u tom segmentu protiv Novaka.



TREĆI SET:






Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC