• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislili ste da Ameri najjače plaćaju sportiste?

Autor mondo.rs

Bejzbol tim L. A. Dodžers na petom mestu je po visini zarada svojih igrača, iza četiri učesnika Lige šampiona. Verovatno će vas iznenaditi u kom klubu igrači najviše zarađuju...

Mnogi veliki evropski fudbaleri pohrlili su Sjedinjene Američke Države u smiraj karijere, kako bi naplatili teško stečenu slavu i u poznim godinama odigrali još par sezona za milionske ugovore.

Možda i zbog toga, stiče se utisak da Amerikanci više troše na plate sportista i da se u SAD vrti veća lova, nego u Evropi. Da, u svim sportovima, osim u fudbalu!

Vodeći evropski fudbalski klubovi u vrhu su liste i prema zaradama (i dugovima, prim. aut), ali i prema platama koje obezbeđuju svojim sportistima. Agencija "Sporting Intelligence" pozabavila se prosečnim platama vodećih franšiza u svetu sporta i prve četiri pozicije drže učesnici UEFA Lige šampiona.

Kada je poseta u pitanju, sa prosekom od 68.776 navijača po utakmici, NFL je najgledanije takmičenje na otvorenom, ispred Bundeslige (43.500) i Premijer lige (36.695), a prati ih australijski sport "Ozi ruls" sa prosekom od 32.346 navijača po meču. Slede MLB (bejzbol) sa 30.346, IPL (kriket) sa 27.883, Primera sa 26.766, NPB (bejzbol, Japan) 26.458, CFL (kanadski fudbal) sa 25.286, Serija A (23.332) i tada tek dolazi NBA, kao najgledaniji sport pod krovom sa prosekom od 17.809 navijača po utakmici, ispred NHL (američki hokej) koji kasni tek za 300 navijača po meču, 17.503.

Možda će vas iznenaditi da je na prvom mestu, ispred Barselone, Mančester Sitija i Real Madrida – Pari Sen Žermen! Igrači francuskog prvaka, koji ove sezone nije stigao ni do polufinala Lige šampiona, prosečno godišnje zarade 9,1 milion dolara, što znači 175.000 dolara nedeljno...

Iza njih su fudbaleri Reala, čija je prosečna godišnja zarada 8,6 miliona dolara (166.000 nedeljno), a sledi sastav Mančester Sitija (8,6 miliona godišnje, 165.000 nedeljno) i Barselone (8,1 miliona godišnje, 155.000 nedeljno).

Tek na petom mestu nalazi se prva američka franšiza – Los Anđeles Dožers. Bejzbol tim iz "El-Eja" zarađuje prosečno 8 miliona dolara godišnje (154.000 nedeljno), a potom su na naredne tri pozicije opet evropski fudbalski klubovi: Mančester junajted, Bajern Minhen i Čelsi.

Deveti su igrači bejzbol tima Njujork Jenkis, deseti fudbaleri Arsenala, a tek tada dolazi na red NBA sastav Bruklin Netsa, koji je ispred bejzbol ekipe Detroit Tajgersa.

Prošle godine, najjače plate imali su igrači Mančester Sitija, na drugom mestu bili su Jenkisi, treći Dodžersi, četvrti fudbaleri Reala, peti Barselone, a šesti Netsi, što znači da su ozbiljne povišice dodeljene u Parizu, jer PSŽ pre godinu dana nije bio ni među 12.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC