• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna Ana u četvrtfinalu Rolan Garosa!

Autor mondo.rs

Ana Ivanović nadigrala Ruskinju Makarovu i ostvarila najveći uspeh u Parizu još od osvajanja svoje jedine grend slem titule 2008. godine. Na redu Svitolina.

Ana Ivanović (Srbija, sedma na WTA listi) - Jekaterina Makarova (Rusija, 9) 2:1, po setovima - 7:5, 3:6, 6:1.

Velika pobeda nekadašnje svetske "broj jedan", u meču koji je sredinom prvog seta prekinut zbog kiše i bio nastavljen posle bezmalo tri sata pauze, nešto posle 14 časova.

Ana je potom povela 1:0 zahvaljujući brejku u 12. gemu, Makarova joj se relativno lako revanširala, dobivši drugi set za svega 28 minuta, ali onda je Ivanovićeva bila još ubedljivija u odlučujućem setu.

Za 27 minuta, uz čak tri brejka, Ana je dobila treći set rezultatom 6:1 i posle sedam godina stigla među osam najboljih na Otvorenom prvenstvu Francuske, gde je 2008. u meču za titulu deklasirala Dinaru Safinu.

Nakon toga je Ana stizala najdalje do osmine finala i to 2009. i 2013, a prošle godine okončala je nastup u trećem kolu, porazom od Lusi Šafarove.

Što je posebno zanimljivo, tada je u drugom kolu eliminisala dvadesetogodišnju Ukrajinku Elinu Svitolinu (7:5, 6:2), sa kojom će se opet sastati u predstojećem četvrtfinalu!

Svitolina, koja je pred ovaj turnir bila 21. na svetu, već je ostvarila daleko najbolji lični rezultat na pariskoj šljaci. Da se ne snalazi baš najbolje pod pritiskom moglo se videti u duelu četvrtog kola protiv Alize Korne, koji je privela kraju uz mnogo problema - 6:2, 7:6 (11:9). Dva puta je neuspešno servirala za pobedu i došla do nje tek u "taj brejku".

Međusobni skor 6:0 itekako daje Ani za pravo da bude optimista, uključujući 6:3, 6:4 ovog meseca u Madridu.

Meč protiv Makarove bio je pun promena, kako rezultatskih, tako i u pogledu inicijative i psihološkog zamaha.

Ruskinja je prva stigla do brejka, vodila je 0:2, da bi Ana zaigrala preciznije i svojim prepoznatljivim, snažnim udarcima, uz jedan sjajan "drop šot", uspostavila ravnotežu, vratila brejk i izjednačila na 2:2.

Peti gem već je odigran po jakoj kiši, pa su teniserke imale problem da posle proklizavanja po šljaci ostanu na nogama. Naša teniserka "častila" je protivnicu sa dve dvostruke servis greške, ali je posle velike borbe uspela da dobije i taj gem i pređe u vođstvo - 3:2.

U takvoj situaciji postajala je bojazan da će Ana odlaskom u svlačionicu i hlađenjem "ispasti" iz dobrog ritma, što se, na sreću, nije dogodilo.

Obe teniserke u nastavku meča su sigurno osvajale gemove na svoj servis, sve do vođstva Srpkinje od 6:5. Makarova je na 30:15 napravila neiznuđenu grešku, a Ana se nadovezala sa dva "vinera", čime je iskoristila prvu brejk loptu od povratka na teren.

Činjenica da je u pitanju bila i set lopta, samo je učinila važnijom i efektnijom njenu forhend paralelu, koja je pala tik pored linije...

Drugi i treći set, pokazalo se, bili su odlučujuće usmereni brejkovima na samom startu.
Makarova je do izjednačenja stigla čuvajući početnu prednost od 2:0, dok je Ana kod rezultata 4:1 imala dupli brejk i tada je bilo jasno da će teško izgubiti.

Inače, Ivanović i Makarova prethodno su se sastale samo dva puta i to takođe na grend slem turnirima. Na US openu 2010. bilo je 6:3, 6:2 za Anu, a nekoliko meseci kasnije u Melburnu, Ruskinja je dobila "maraton" rezultatom 6:3, 4:6, 10:8.

Makarova je ove godine na Australijan openu i letos na US openu stigla do polufinala, a na poslednjem Vimbldonu do četvrtfinala. Rolan Garos je ostao njen "najslabiji" grend slem, sa dva plasmana među 16 najboljih i to 2011. i 2015.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC