• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMINACIJA: Novakov dan na Rafin rođendan!

Autor mondo.rs

I Pariz mu je uzeo – "Broj 1" deklasirao je Nadala na mestu gde je Španac osvojio devet gren slem turnira!

Bilo je vreme!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, posle šest poraza od Rafaela Nadala na Rolan Garosu, od čega dva u finalima, odigrao je meč za anale i teniski ponizio "Kralja šljake" na stadionu na kojem je devet puta u istoriji viđen isti epilog – Rafin trijumf!

Toga neće biti ove godine, tek drugi put u istoriji.

Posle Robina Soderlinga 2009. godine, Đoković je postao prvi teniser koji je uspeo da pobedi Nadala na "Filip Šatrijeu". Ali, kako da ga pobedi – 7:5, 6:3, 6:1.

Nadal je i ranije imao teških poraza, Đoković je i ranije pravio velike uspehe i pobeđivao rivale ubedljivo, ali ako se uzmu u obzir sve okolnosti – možda nije preterano reći da je ovo najteži poraz Španca u karijeri, koji mu je najveći rival naneo na... 29. rođendan.

Bravo, majstore! A, sada u istom stilu do titule, do velikog gren slema (Rolan Garosa, Vimbldona, US Opena i Australijan Opena), do mesta među teniskim besmrtnicima kakvih je samo sedmorica: Fred Peri, Don Badž, Rod Lejver, Roj Emerson, Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Vreme je!

Teško da je ikada, a Rolan Garos postoji 125 godina, neki meč četvrfinala izazvao veću pažnju svetske javnosti. I to nije slučajno!

Već u tom rangu takmičenja na Otvorenom prvenstvu Francuske i jedinom gren slemu na zemljanoj podlozi, sastali su se ubedljivo najtrofejniji teniser na šljaci, devetostruki i aktuelni osvajač Rolan Garosa, Rafael Nadal i ubedljivo najtrofejniji teniser na svetu u poslednje četiri godine, najdominantniji igrač na Turu trenutno, "Broj 1", Novak Đoković.

Malo ćemo se našaliti, prvi put u 125 godina, organizatori Rolan Garosa zakazali su muško finale za – sredu! Jer, ovo zaista jeste bilo finale pre finala, ali i ujedno pobeda koju je Novak verovatno najmanje burno proslavio u poređenju sa prethodnih 20 protiv Nadala na svim meridijanima.

Svestan da je ovo, na kraju, ipak bilo samo četvrtfinale i da ova pobeda neće imati pravu težinu ukoliko ne bude završena podizanjem 14,5 kilograma teškog trofeja simboličnog imena "Kup musketara", Đoković je samo podigao ruke u vis, pogledao ka boksu, pohvalio Rafu i otišao na odmor.

Posao ga čeka!




UŽIVO:

Ostanite uz MONDO, pratićemo meč uživo, čekaju vas slike, snimci, reakcije i još mnogo toga.

I da... Navijajte za Novaka! Pogledajte kakva je atmosfera u braovima i kafićima u centru Beograda.

Nole je dobio pet od poslednjih šest mečeva sa Rafom i smanjio na 20:23 (niko nikada u istoriji ATP tura nije odigrao više međusobnih mečeva). Taj jedini poraz u prethodnih šest susreta, Đoković je doživeo u finalu Rolan Garosa pre godinu dana (6:3, 5:7, 2:6, 4:6).

Zakazano na rođendan, odigrano na rođendan!

Marija Šarapova izvlačila je parove muškog singla na 28. rođendan Novaka Đokovića i spojila ga u četvrtinu sa Rafaelom Nadalom. Već tada, znalo se da će njihovo četvrtfinale biti odigrano na 29. rođendan Rafaela Nadala.


U Parizu, u igri na pet setova na šljaci, Rafa ima 6:0 protiv Novaka i 70:1 u karijeri. Jedini koji ga je pobedio je Robin Soderling, u četvrtfinalu 2009. godine. Novak, međutim, ima pet pobeda nad Nadalom na šljaci od 2011. godine (5:14 je skor na toj podlozi), a nedavno je dominantno porazio Rafu u Monte Karlu - 6:3, 6:3.

Generalno, u poslednje četiri sezone, "Broj 1" protiv ostale trojice iz "Velike četvorke" ima skor 40:19!? Nadamo se i 41:19 posle današnjeg dana.

Anketa

Može li Đoković da pobedi Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa?

  • Da, konačno je došao taj dan

    85% (51)

  • Ne, Rafa u Parizu uvek igra najbolje

    15% (9)

Može li Đoković da pobedi Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa?

Rezultati


TREĆI SET:

- Novak nije čekao servis da završi posao - deprimiranog protivnika deklasirao je rezultatom 6:1 u trećem setu - KRAJ!

- Nadal je uspeo da se "upiše" na semafor u trećem setu, publika je probala da ga ohrabri, ali ovde je odavno sve rešeno, što je Novak potvrdio već u narednom gemu osvojivši ga bez izgubljenog poena sa tri smeča na mreži - 5:1.

- Novak je na dva gema od polufinala!

- Uf, ovo je bolelo! Bilo je 2:0 i 40:30, nova brejk lopta, kada je Novak poslao ritern u vrh mreže, a loptica se samo sručila u Nadalovo polje. Novi brejk, 3:0 za Đokovića u trećem setu i potom 4:0.

- Ako se Rafa odavde izvuče, zvaćemo ga Hudini.

- ODMAH BREJK! Novak vodi 1:0, posle brejka. Nadal je nervozan, jaaaaako nervozan, jer je u međuvremenu postalo 2:0.

- Igra se već duže od dva sata, a počinje tek treći set. Ili već, zavisi od percepcije!

DRUGI SET

- NOVAK VODI 2:0! Bravo, majstore, još samo malo! Servirajući za set, Novak je iskoristio tek četvrtu set loptu, ali za to niko neće mariti. Malo zbog nervoze, malo zbog sreće na strani rivala, tek Novak je morao da zaradi četvrtu šansu da povede 2:0. Naročito hrabar, Nole je bio na 40:40 kada je odigrao fantastičan poluvolej iz trka, a potom i dijagonalu koju je Nadal vratio do mreže - 6:4!

Međutim, posao nije završen, ne samo što je Nadal na drugoj strani mreže, već i zato što je Novak znao da propusti 2:0 na Rolan Garosu ranije.

Jirgen Melcer 2010, četvrtfinale: 2:0 -----> 2:3 (6:3, 6:2, 2:6, 6:7, 4:6)




- NAJAVILI SMO GA - BREJK! Novak Đoković iskoristio je prvu šansu za brejk koju su dvojica tenisera imala u drugom setu. Nije se predao ni kada je Nadal imao gem loptu za 4:4 u igri "na djus", iskoristio je alibi igru protivnika i pošteno zaslužio prednost, jer je svaki od tri poena u nizu osvojio "radeći".

Treba nam potvrda brejka, već sada!

- Evo još snimaka! Uživajte...




- A, u međuvremenu, u Beograd - TAJAC! I onda aplauz za Novaka koji bez izgubljenog poena osvaja četvrti gem u drugom setu i vodi 4:3. Možda je vreme za brejk?





- Prvi put od početka seta, Novak je bio "blizu" brejk lopte (15:30), ali je Nadal odigrao tri dobra poena u nizu i poravnao na 3:3 iako Đoković dominira u vinerima (ali i dominira u greškama, u drugom setu).

- Rezultat u drugom setu je 2:2, bez šansi za brejk, međutim u 4. gemu Novak je drugi put od sudije Morijea tražio da se polije teren, što je učinio i u pauzi između dva seta. Bilo je očigledno u nekoliko navrata da se Novak više nego inače kliza po šljaci. Po suvom ili vlažnom - poveo je 3:2. Rafa je u drugom setu, za sada, osvojio tri poena u tri servis gema Đokovića. Neka tako bude do kraja, nema nikakvih problema!


- U Parizu, doduše u hladu, je 22 stepena Celzijusovih, mada je na šljaci "Šatrijea" sigurno toplije. Oblaka nema, a reporteri sa Garosa tvrde da je to najtopliji dan od početka turnira. Dobra stvar za Novaka je ta što popodne odmiče i što će temperatura biti samo niža.



- Gde je stao u prvom, Đoković je nastavio u drugom setu - 1:0, ali mu je Nadal odgovorio sigurno za 1:1, posle čega je usledio još jedan "bez dileme" gem za vođstvo Đokovića 2:1. Tempo je daleko brži nego na kraju prvog seta kada su gemovi trajali i duže od deset minuta.

PRVI SET:



- TAKO JE! Sedam set lopti, četiri u 12. gemu u setu i konačno set! Novak je poveo 1:0 u finalu pre finala, posle velike borbe sa Nadalom, a prvi set je probio sat vremena. U presudnom gemu, Đoković je iskoristio grešku Nadala iz smeča, koja ga je vratila u gem (30:30), potom je držao ofanzivu i stvarao set lopte, ali se Nadal tri puta izvlačio što servisima, što Novakovim greškama, sve do poslednjeg poena koji je Đoković dobio onako kako je igrao tokom celog seta - HRABRO!



Inače, organizatori nisu pokvasili teren posle 70 minuta igre u prvom setu. Rafa je taj koji voli suvu šljaku.

- Brzo, kratko i efikasno - s četiri vinera i jednom greškom, Novak je završio posao i poveo 6:5. Nadamo se brejku u narednom gemu, kako se ne bi igrao taj-brejk!

- PAKLEN GEM! Na kraju, posle više od deset minuta igre i tri set lopte koje nije iskoristio Đokovića za 6:4, pripao je Nadalu. Izvukli su maksimum jedan iz drugog u ovom gemu, mogli da ga završe ranije obojica, ali set i dalje traje. Šteta, jer je Novak imao dve odlične šanse da povede 1:0.




- OPOMENA! U desetom gemu na meču, najdužem do sada, sudija Francuz Sedrik Morije opomenuo je Nadala zbog probijanja dozvoljene pauze između poena. Nadal se ironično nasmejao, a deo navijača zviždao Morijeu, ali... To nije preterano iznerviralo Rafu, koji je nastavio da igra u uobičajenom ritmu.

- Konačno! Ovo je bilo važno. Novak je uspeo da se smiri, da odigra staložen gem, ne žureći da osvaja vinere i to mu je vratilo prednost - 5:4! S obzirom na to kako se kretao rezultat, ovaj deveti gem prvog seta bio je veoma, veoma važan.

- Asom od preko 200 kilometara na sat, Nadal je završio osmi gem za izjednačenje - 4:4, bez izgubljenog poena. Bilo je 4:0 za Đokovića, podsećamo...

- OPET RIBREJK! Šteta. Četiri brejk lopte spasao je Đoković, a onda na petu - kada je potpuno izbacio Nadala iz igre i trebalo da prebaci loptu preko mreže, odigrao je iz sve snage - u mrežu! Dupli ribrejk, sada je 4:3, Srbin nema više prednost brejka...

Treba reći i da je Nadal promenio stil igre, i dalje je u defanzivi ali je počeo da šalje sporije i duže lopte koja padaju bliže osnovnoj liniji. Novak pokušava da ih "hvata" u penjanju, tražeći vinere, ali neretko i greši.

Statistika: Đoković je u četvrtfinale doneo 70 više vinera u odnosu na neiznuđene greške (156:86), ali nije realno da taj odnos zadrži i danas.

- Ih. Ribrejk... Novak je prepustio servis Nadalu pomalo nervozno tražeći vinere, koje je pronalazio bez problema u prva četiri gema. Malo šta je ključnog odigrao Rafa, osim što je vraćao lopticu u polje, a Srbin grešio - 4:1. Nešto kasnije, Španac je tek u trećem pokušaju osvojio gem na svoj servis i smanjio na 4:2.

- OPET BREJK! Novak vodi 4:0, a poen kojim je i drugi put oduzeo servis gem Nadalu od početka meča verovatno će se vrteti na TV kanalima mesecima... Odigrali su neverovatnu razmenu u kojoj su obojica bili na mreži, pa jedan drugog lobovali, a završeno je smečom Nadala koji je Novak vratio, posle čega je Rafa poslao "drop" u mrežu!

UŽIVAJTE!




- U drugom servis gemu, iako je jedan čist viner posla u mrežu, Đoković je bez problema potvrdio brejk insistirajući da diktira tempo. Samo tako!

- Ova slika odlično svedoči gde stoji Nadal kada Đoković servira prvi servis.

- ODLIČNO JE POČELO! Posle dominantno osvojenog prvog gema na meču, Novak je odmah napravio brejk. Ritern i forhend iz polja mu fantastično funkcionišu od starta - 2:0!

- "Šatrije" je ispunjen do poslednjeg mesta, sunčano je, toplo i bez vetra što su uslovi koji, prema proceni stručnjaka ali i samih tenisera, više odgovaraju Nadalu.




- Novak je izabrao, standardno, da prvi servira!

- Fudbalski rečeno, Novak u narandžasto-crnom, Rafa u kompletno plavoj opremi.

- Ko bude bio bolji danas, igraće u polufinalu protiv pobednika meča (3) Endi Marej - (7) David Ferer.




- Vajda i Beker jedan pored drugog, pozdrav i početak - SREĆNO NOVAČE!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

I Republika Srpska, nista nije manje ! 1 0 za Noleta

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC