• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTETA: Ana bez igre i bez FINALA!

Autor mondo.rs

Naša najbolja teniserka, u prvom gren slem polufinalu od šampionske 2008. godine, nije uspela da nametne svoj stil protiv levoruke Čehinje, koja je diktirala tempo i zaradila prvo GS finale u karijeri.

Bez svoje igre i bez trećeg finala na Rolan Garosu.

Naša najbolja teniserka, šampionka Otvorenog prvenstva Francuske iz 2008. godine, nije uspela da se vrati na mesto na kom je postala prva na svetu - u jedno od četiri najveća finala!

Sedam godina kasnije igrala je polufinale, ali u njemu nije uspela da nametne svoj stil, da uđe u teren, da diktira tempo, da tera protivnicu na defanzivu... Zapravo, sve to bolje i češće radila je Lusi Šafarova koja se posle prvog plasmana u polufinale gren slema u karijeri, plasirala i u veliko finale!

Ovog četvrtka po suncu, na punom "Filip Šatrijeu":

(7) Ana Ivanović – (13) Lusi Šafarova 5:7, 5:7, tako da devojka iz Brna vodi protiv Beograđanke 6:3 u međusobnim duelima, uz seriju od 5:1!

Čehinja, rođena 1987. godine, u finalu će igrati protiv bolje iz meča (1) Serena Vilijams – (23) Timea Bačinski. Titula na pariskoj šljaci vredi 1.800.000 evra i 2.000 WTA bodova, dok će poraženoj ostati 900.000 evra i 1.300 poena.



Iako je danas nisu slušali udarci, iako je mnoge šanse da se vrati u meč zakucala u mrežu, žureći, kada je već olako prepustila prvi set uprkos vođstvu od 3:0, 4:1 (tada je imala dve brejk lopte za 5:1) i 5:2, iako je servirala za 1:0 u setovima pri rezultatu 5:3 i prvi put pustila protivnicu da je "brejkne", iako je u drugom setu konačno napravila brejk kada je rivalka imala meč loptu za 5:7, 4:6, a onda odmah, olako, prepustila servis gem Šafarovoj koji je iz drugog puta kažnjen...

...Ana je zaslužila SVE ČESTITKE za ovogodišnji nastup na turniru koji je osvojila pre sedam godina. Ovo je bio ubedljivo najveći GS rezultat bivše prve teniserke sveta od pomenute 2008. godine i dokaz da je pred njom i dalje sasvim dovoljno vremena i prostora za najveće domete u ženskom tenisu.

A, ovaj nastup biće konkretno nagrađen sa - 450.000 evra i 750 bodova!

BRAVO ANA!



Šafarova je danas uspela da bude bliže mreži, koristila je "templejt" poene na koje Ana nikako nije uspevala da odgovori. Možda je i trećinu poena na svoj servis, Šafarova osvajala servisom na Anin bekhen, posle čega bi dobila kratku loptu po sredini terena, potom poslala forhend na Aninu bekhend stranu, što bi naša teniserka nekako vratila preko mreže, ali tada bi usledio rutinski forhend u nebranjenu stranu... Publika je nemalo puta videla baš takav poen, koji je Šafarovoj podizao samopouzdanje, a Anu terao na razmišljanje - kako, kako, kako?

Tokom celog meča, Čehinja je uspevala da najbolje poene igra na Anine brejk šanse, a o tome govori i podatak da je Srpkinja iskoristila dva brejka iz 12 šansi za to!? Jedan na početku prvog seta, kada je stekla vođstvo od 4:1 i imala dve brejk šanse za 5:1, ali je ekspresno izgubila set - 5:7 uz zaista katastrofalnu selekciju udaraca i potpuni koplaps samopouzdanja i gubitak plana igre.

Kada je na startu drugog seta propustila još dve brejk šanse za 2:0, pa izgubila servis i pala u zaostatak, nije uspevala da se vrati sve do rezultata 4:5 kada je Šafarova servirala za meč i priznala svima na stadionu da se uplašila pobede. Tri duple servis greške, od čega jedna na meč loptu, umalo nisu prošle nekažnjeno s Anine strane, jer je Beograđanka tri puta, bez ikakve potrebe, zakucala loptu u mrežu. Ipak, u finišu gema koji je trajao osam minuta, Ana je hrabro zaradila dva vinera i vratila se u meč, ali samo na par minuta...

Već u narednom gemu, uz tri neiznuđene greške, Ana je prepustila brejk protivnici s jednim zaista lepo odigranim poenom za 30:30, dok je u narednom gemu uzela samo jedan poen - 5:7 i kraj!



Srpska teniserka, po oceni mnogih, ove sezone igra najbolji tenis u karijeri, ali to joj za sada nije donelo "mejdžor" titulu. Nakon manjih oscilacija na početku turnira protiv Jaroslave Švedove i Misaki Doi, nošena podrškom dečka Bastijana Švajnštajgera sa tribina, "zbrisala" je Donu Vekić, pobedila Makarovu Ekaterinu, a onda briljirala i na četvrtfinalnom meču sa Elinom Svitolinom.

Ana je 2008. trijumfovala na Rolan Garosu, pobedivši Dinaru Safinu u finalu (6:4, 6:3), a nakon toga najveći uspeh u Parizu bio joj je plasman u osminu finala (2009 i 2013). Prošle godine eliminisana je u trećem kolu, a bolja od nje bila je baš Lusi Šafarova (6:3, 6:3), pa će ovo biti prilika da se joj se revanšira za taj poraz.

Šafarova, koja je trenutno 13. igračica sveta, ulaskom u polufinale ostvarila je najbolji rezultat na Rolan Garosu u karijeri, a izjednačila je i najveći uspeh na gren slemovima, budući da je na Vimbldonu prošle godine takođe prošla među četiri najbolje.

Težak put imala je Šafarova ka prvom polufinalu Rolan Garosa u istoriji. Inače, ona je u prethodnih 10 nastupa u Parizu samo dva puta prolazila drugo kolo (!?), a nijednom nije stigla dalje od četvrtog kola. Ove sezone, nije izgubila set, a redom je izbacivala: Anastasiju Pavljučenkovu (7:6, 7:6), Kurumi Naru (6:2, 6:0), (20) Sabine Lisicki (6:3, 7:6), (2) Mariju Šarapovu (7:6, 6:4) i (21) Garbine Muguruzu (7:6, 6:3).


UŽIVO:



DRUGI SET:

- Radost je kratko trajala. Iako je Ana odigrala fantastičan poen za 30:30, naredna dva poena bez problema osvojila je Šafarova, koja će sada drugi put servirati za finale. Uradila je to efektno - 5:7, 5:7! KRAJ!

Kao što smo i mnogo puta do sada napisali - šteta, šteta, šteta...

- BRAVOOOOOOOOOOOOOOO! Kakvo osmominutno mučenje i za gledaoce, a kamoli za učesnice četvrtfinala! Ana je uspela da iskoristi veliku nervozu protivnice i konačno napravi brejk u gemu u kom je Šafarova napravila tri duple servis greške, od čega jednu na MEČ LOPTU, a dva čista forhenda poslala u aut. Ana je počela loše, statitrajući i gledajući kako protivnica greši, na 0:30 poslala je ritern u mrežu, iako se radilo o bojažljivom drugom servisu, isto je uradila i na 40:AD, ali se potom ohrabrila, što zbog treme što zbog umora protivnice.

Sa dva vinera, kakva su je krasila do sada na turniru, došla je do brejka i opet je u setu - 5:5!

- AJDE! Bravo, Ana! Naša teniserka, saterana uza zid, odigrala je odličan gem na svoj servis i vinerima zaslužila 4:5 i poslednju šansu da napravi brejk još od rezultata 1:0 u prvom setu!

AJDE, NEMA PREDAJE!

- Malo, malo, malo, ali dovoljno. Toliko je nedostajalo Ani da napravi brejk u 8. gemu i, kako stvari stoje, ako odservira dobro u narednom gemu, imaće samo još jednu šansu za brejk - 3:5.

- Dobro je što se Ana ne predaje iako joj ne ide. Vratila se na 3:4, ali joj je potrebno više. Potreban joj je brejk.

- Rezultat je 2:4 posle verovatno najlošijeg gema koji je Šafarova odigrala od rezultata 4:1 za Ivanovićevu u prvom setu! Bilo je 0:30 kada je Ana zakucala loptu iz riterna u mrežu na drugi servis Čehinje, potom je propustila još dve šanse da pomalo dekoncentrisanu rivalku napadne i vrati brejk prednosti, a sa dve neiznuđene greške pomogla je Šafarovoj da dođe do 2:4.

Na "Šatrijeu" publika u ovom trenutku gleda tenis ispunjen greškama sa obe strane mreže.

- AJDE! Ani je bilo potrebno nešto da se trgne i razmrda. Delovala je potpuno utučeno, loše se i kretala, ali je s dva hrabra poena, naročito poslednjim poenom u gemu, uspela da spreči novi brejk i smanji na 2:3. AJDE!



- Glatko! Šafarova, praktično bez borbe, dolazi do 1:3.

- BREJK! Ana nije izgubila treći gem drugog seta kada je napravila duplu grešku pri 0:40, zbog previda sudija, ali jeste već slanjem lopte u aut u narednom gemu - 1:2, Šafarova preuzima inicijativu i u drugom setu. Ani će biti potreban bitno podizanje i kvaliteta igre i samopouzdanja, HITNO!

- Šafarova, od sredine prvog seta, konstantno najbolje poene igra baš na brejk lopte protivnice ili one presudne situacije kada je 30:30 ili 15:30. Tako je bilo i u 2. gemu 2. seta, u kom je Ana imala dve brejk lopte, ali u oba navrata nije bila ni blizu da napravi nešto u tim razmenama, a gem je izgubila asom rivalke na drugi servis - 1:1.

- Lako izgubljen "dobijen" uvodni set, nije vidno uticao na Anu na početku drugog. Odlično je servirala i povela 1:0.

PRVI SET:



- Ana je, bukvalno, pojurila u gubitak prvog seta! Brejk koji je doživela na 5:3 potpuno ju je izbacio iz ritma, dozvolila je rivalki da uđe u polje, "zauzme busiju" na sredini igrališta i počne da diktira tempo, što je Anin stil cele karijere i što je način na koji je Srpskinja stigla do polufinala.

Rezultat? Ekspresan preokret u finišu prvog seta i 5:7 posle dve brejk lopte za 4:1 i vođstva od 5:2!

Može li Ana da se vrati? Njen put ka polufinalu govori u prilog tome da može, jer je ona dva puta prolazila dalje posle gubitka prvog seta, a jednom i posle izjednačenja protivnice na 1:1. Ajde!

- Kakav preokret! Ana je imala dve brejk lopte za vođtvo od 4:1, ima je i 5:2, a sada zaostaje brejk za protivnicom. Šafarova je u 11. gemu potpuno "ušla u servis" Ani, uzimala inicijativu dobrim ritern udarcima, a i naša takmičarka joj je pomogla da napravi drugi uzastopni brejk s dve neiznuđene greške. Sada je 5:6 i servira devojka iz Brna!

- Ipak 5:5. Ana je vinerom stigla do 30:30 u desetom gemu, ali je Šafarova tada odservirala as, a u narednom poenu, ponovo uz malo sreće, stigla do prvog izjednačenja na meču. Posle 40 minuta tenisa, 5:5, rivalke su osvojile identičan broj poena.

- ŠTETA! Brejk... I to u trenutku kada je Ana servirala za set. Lusi Šafarova nije prišla brejk lopti u četiri navrata, ali kada je trebalo završiti posao, Ana je napravila dve greške, potom odservirala sjajno na 15:40 i spasila jednu brejk loptu, ali ne i drugu. Posle odličnog prvog servisa koji je "kačio" mrežu, Ana je odservirala nešto kraći servis, a Šafarova uhvatila neverovatan ritern, koji je uz dozu sreće pogodio sam ugao terena, naša teniserka je uspela nekako da vrati lopticu na polovinu protivnice, ali je usledila egzekucija - 5:4!

Šteta...

- BRAVO! Ovo je bilo važno. Prvi put od početka meča, Ana je na servis gem igrala na razliku, bilo je 40:40, ali je tada servisom naterala grešku na protivnicu za prednost, a onda joj u razmeni poslala visoku loptu skoro na osnovnu liniju, koji je Šafarova pokušala da uhvati u penjanju - i poslala je u aut, 5:2! Još gem i 1:0.

- Šteta! Ana je pri rezultatu 4:2, u gemu u kom je odigrano 13 poena, imala dve brejk lopte da povede 5:2 i praktično osvoji set, ali je Lusi u kritičnim momentima igrala hrabro i napadački i uspela da se odbrani od pada na dva brejka zaostatka.

I dalje je neizvesno!

- Znamo da niste sumnjali u to, ali toliko je iskreno i srčano podržava da je OK pomenuti ga svaki put - na tribinama je i Bastijan Švajnštajger.


- Došao je red i na Šafarovu, koja se "upisala" na semafor gemom bez izgubljenog poena, ali Ana ima prednost i sve što je potrebno jeste da se skoncentriše na servis, koji joj ovde daje veliku prednost u razmenama. Upravo to se i dogodilo u narednom gemu, koji je Ana osvojila za manje od tri minuta igre - 4:1.

- To se i dogodilo i to perfektno. Ana, koju je servis godinama mučio, na Rolan Garosu ove sezone radi to izuzetno, a u trećem gemu prvog seta pogodila je četiri prva servisa za ekspresnih 3:0. Samo tako nastavi!

- ODMAH BREJK! Ana je rano stekla brejk prednost odličnim ritern udarcima pod noge Šafarove, koja se na kratko spasila asom na prvu brejk loptu, ali je potom Ana bila ofanzivna u igri na "djus" i zaradila dva poena za 2:0. Ajmo, potvrda brejka sada!

- Brzo i efikasno! S jednim izgubljenim poenom, ali i tri vinera, Ana je povela 1:0.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC