• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rolan Garos ostao Novakov san

Autor mondo.rs

Novak Đoković ni treći put u karijeri nije uspeo da dobije finale na Rolan Garosu. I dalje bez jedinog grend slema koji mu nedostaje.

Novak Đoković nije uspeo da osvoji jedini grend slem trofej koji mu nedostaje u karijeri. U finalu bolji je bio Sten Vavrinka i to posle preokreta - 4:6, 6:4, 6:3, 6:4, posle tri sata i 11 minuta igre.

Srpski teniser ostao je tako treći put u karijeri bez pobede na Rolan Garosu - 2012. i 2014. pobedio ga je Rafael Nadal, ovoga puta pobrinuo se da Španca, koji je čak devet puta trijumfovao na ovom turniru eliminiše u četvrtfinalu, ali je Sten Vavrinka bio nepremostiva prepreka. Odiigrao je možda i najbolju partiju u karijeri i osvojio prvi pehar u Parizu u karijeri, a drugi grend slem u karijeri.

 Za Đokovića nije bila treća sreća!

On je propustio priliku da se priključi ekipi od sedam tenisera koji su do sada osvajali trofeje na svim grend slemovima (Australijan Openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu).

To je do sada za rukom pošlo Fredu Periju, Donu Badžu, Rodu Lejveru, Roju Emersonu, a u novijoj istoriji Andre Agasiju, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Đoković i dalje ima impresivan skor protiv Vavrinke - 17:4, a Švajcarac je uspeo da u poslednjih 16 mečeva zabeleži tek drugu pobedu. On je slavio prošle godine u četvrtfinalu Australijan Opena, nakon toga Novak je upisao još dva trijumfa - na završnom turniru sezone Masters kupu 2014. i ove godine u polufinalu Aus Opena, a onda je usledila velika pobeda u Parizu.

Novak ima za čim da žali. Vodio je sa 1:0 u setovima, igrao dobro, a onda pao, dok je njegov rival krenuo da udara gotovo bez greške.

Podatak da je Đoković bio daleko od onoga kako smo navikli da ga gledamo je da je na meču upisao samo 30 vinera, dok je Sten imao čak 59. Đoković, jednostavno, nije imao svoj dan, bio je previše defanzivan, dozvolio je Vavrinki da bude taj koji vodi igru i nameće ritam. Njegov niz od 28 mečeva u nizu prekinut je.

Rolan Garos ostao je i dalje Novakov nedosanjani san, pusta želja...

TOK MEČA

Počinje!

PRVI SET

1:1- Vavrinka je krenuo silovito, poveo sa 30:0, ali mu je Novak odmah na startu stavio do znanja da je rešen da ovog puta ne izgubi finale. Imao je Novak i brejk loptu, ali je nije iskoristio. Gem na svoj servis potom je lako rešio u svoju korist.

2:3- Novak propustio još jednu šansu za brejk. Posle sigurna dva gema, u trećem Đoković je opet vrebao svoju šansu, stigao do vođstva 40:30 na servis protivnika, ali ga je Sten onda "slomio" - u dugoj razmeni dijagonala, Vavrinka je "promešao", poslao jednu paralelu, koju Novak nije stigao... uspeo je nakon toga da dobije svoj gem...

4:3 - BREJK! Napadao je Novak i uspeo je... Oduzeo je servis Stenu, sada se lakše diše. Naterao je Vavrinku na tri greške iz bekhenda (0:40), a onda je nervoza učinila svoje, pa je napravio i duplu grešku.

5:3 - Sigurica... Jedan izgubljeni poen i dva minuta kasnije Novak povećava vođstvo

5:4 - Vavrinka uspeva da produži meč... Odnos neiznuđenih grešaka: Vavrinka 12, Đoković 6

6:4 -NOVAK VODI 1:0 U SETOVIMA. Vavrinka se pokazao kao tvrd orah - posle 15:40 stigao je i do brejk lopte (dobrim delom zahvaljujući i Noletovim greškama), ali je Đoković ipak izdržao pritisak, iskoristio treću set loptu i posle 43 minuta poveo u velikom finalu

DRUGI SET

Ovo je statistika prvog seta...

1:2 - Novak nastavlja agresivno. Odmah na startu stiže do brejk prilike, ali je ne koristi. Naredni gem dobija sa "nulom", a Sten to prepisuje...

2:2 - Spasao se Nole! Vavrinka se razigrao, ozbiljno je "pojačao igru", imao je DVE brejk lopte, ali je Novak imao dobar odgovor, iako je do sada napravio nekoliko grešaka netipičnih za njega (loše skraćena lopta, loš lob udarac)... Vavrinka ima već osam vinera u drugom setu, Nole tri

3:3 - Opet je Novak spasavao brejk loptu! Ipak, jedan forhend "kiler", pa odličan servis su ga isčupali iz nezgodne situacije. Vavrinka nije iskoristio treću brejk loptu u ovom setu, ukupno četvrtu... Na sreću :)

Ako se neko pita gde je Rodžer Federer, da znate da i on gleda finale Rolan Garosa

4:4 - Nole stiže do izjednačenja "na gurku". Opet je spasavao brejk loptu (Sten ne koristi petu na meču), imao je loš izbor udaraca, pa je rešio gem na svoj servis tek na razliku. Novaka je stao prvi servis - posle 78 odsto uspešnosti u prvom setu,  u drugom tek 60 odsto...

4:5- Vavrinka je sada taj koji igra lakše, brže i ubedljivije dobija gemove na svoj servis, deluje svežije i odlično servira. Novak nekako deluje umoran. Odnos neiznuđenih grešaka i vinera neuobičajen za Noleta - 13:6.

4:6 - VAVRINKA STIŽE DO IZJEDNAĆENJA U SETOVIMA. Vrebao je Švajcarac priliku iskoristio šestu šansu. Švajcarac je gubio 0:30, ali je onda krenuo u napad i to mu se isplatio. Saterao je nekako Noleta u ćošak, preuzeo inicijativu i posle 54 minuta dobio je drugi set. Zbog gubitka seta "platio" je Novakov reket, kojeg je ozbiljno "razbucao"...

A šta kaže statistika? Vavrinka je u drugom setu imao 16 vinera uz 11 neiznuđenih grešaka, dok je Novak imao tek šest vinera i 14 neiznuđenih grešaka.

TREĆI SET

1:1 - Sten dobio prvi gem bez problema, a Novak se mučio na svoj servis. Spasao je tri brejk lopte i to teškom mukom... Nije ovo Noletova igra! Nismo navikli da gledamo Novaka u podređenom položaju na terenu, da juri rezultat, jer je on taj koji uvek diktira tempo. Sten se osokolio posle izjednačenja i biće baš baš neizvesno...

2:2 - Novak malo promenio ritam. Izašao je iz debele defanzive i iole agresivniji pristup dao je rezultat - konačno je posle četiri gema u nizu na sopstveni servis odigrao jedan u kojem kojem rivalu nije dozvolio da stigne do brejk prilike.

2:4 - BREJK ŠVAJCARCA! Vavrinki se isplatila upornost! Iskoristio je lošu igru rivala i sa dve "projektil" paralele iz forhenda, pa bekhenda, stekao je prednost i ubedljivo dobio gem na Novakov servis - sa "nulom"...

2:5 - Vavrinka povećava vođstvo, iako je Novak imao priliku da odmah uzvrati brejk. Stigao je do te prilike zahvaljujući Stenovim greškama, ali kada je bilo najpotrebnije nije omašio... Novak servira za ostanak u setu

3:6 - Vavrinka pravi preokret! Posle 0:1 u setovima dobio je i drugi u nizu i preuzeo je vođstvo na meču. Sada je Novak taj koji će morati da promeni mnogo toga u igri, razmišljanju, pristupu, da pojuri, trgne se, ukoliko želi da konačno slavi u finalu Rolan Garosa. 

ČETVRTI SET

2:0 - Idemo Novače! Brejk na startu! Posle zaista lošeg perioda, trgao se Nole i napravio brejk. Idemoooo...

3:0 - Potvrda brejka! Konačno prepoznajemo te elemente "Novakove igre" posle duuuuugo vremena. Da li ovo znači zatišje pred buru?

3:2 - Nije dobro. Vavrinka vraća brejk! Dobro je krenulo Novaku, čak je iznervirao Stena, koji je udarao po svojim nogama, nezadovoljan što se loše kreće, ali je nakon toga ubacio u "petu brzinu", stigao sve, i uhvatio priključak.

3:3 - Vavrinka je sve poništio i set vratio u egal! Novak deluje kao da nema snage...

Statistika je neverovatna - Vavrinka 50 vinera, Novak SAMO 25!

4:3 - Važan gem za Novaka. Spasao je dve brejk lopte (15:40) i ostao u igri... Đoković je opet živ!

4:4 - Kakva šteta" nije iskoristio tri brejk lopte Novak, a bio je tako blizu...

4:5 - BREJK VAVRINKE! Novak u "daunu" Švajcarac na korak od titule...

4:6 - Uspeo je Vavrinka, iako je Novak spasao jednu meč loptu... i to posle tri sata i 11 minuta igre

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Problem za Novaka je taj, sto on nije bio prvi na servisu na pocetku meca. On voli da njega stizu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC