• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tako se gubi!

Autor mondo.rs

Posle devet uzastopnih pobeda nad Marejem, došlo je vreme da Đoković izgubi od velikog rivala, ali uradio je to sa stilom.

Posle devet uzastopnih pobeda nad velikim rivalom od Vimbldona 2013, posle više od dve godine, došlo je vreme za poraz.

Ali, doživeo ga je na pravi način - bez pomisli da se preda i kada je sve već delovalo izgubljeno.

U finalu Mastersa u Montrealu, (2) Endi Marej uspeo je da pobedi (1) Novaka Đokovića i prekine crni niz u mečevima sa vršnjakom, prijateljem i velikim rivalom. Igralo se u tri seta, a završeno je upornim odbijanjem Srbina da doživi poraz od, večeras, boljeg, oštrijeg, samouverenijeg rivala.

Đoković – Marej 4:6, 6:4, 3:6!

Prošao je 771 dan od kada je Srbin poslednji put čestitao Škotu.

Umor?


Novak je u finale ušao sa skoro 15 sati provedenih na terenu ove nedelje, jer je i u igri parova (a dublove skoro nikad ne igra) stigao do same završnice, zajedno sa Jankom Tipsarevićem. Đoković je posle Vimbldona napravio dugu pauzu i onda se maksimalno opteretio, možda i bez preterane potrebe, ako govorimo o dublovima.

Od početka finala bilo je jasno da se Britanac oseća komfornije na terenu, da je svežiji, da je možda bio i motivisaniji, igrao je Marej bolje važne poene, češće dovodio Đokovića u situacije da se spašava, da se suočava sa brejk loptama, ali ni u takvom odnosu snaga, dok je naš as često masirao povređen lakat i podlakticu, nije uspeo lako da pobedi trofejnijeg od sebe.

Štaviše, pri rezultatu 1:3 u trećem setu Đoković je gurao do krajnjih limita, ali nije iskoristio šest brejk lopti u jednom gemu, a potom kada je spasao TRI meč lopte servirajući na 2:5, doveo je Škota u skoro pa panično stanje lobom iz potpune defanzive za DVE brejk lopte i potencijalnih 4:5.

Jednu od te dve šanse olako je propustio, jer je drugi Marejev servis poslao u mrežu, a potom odgledao kako Škot servira as, posle čega se Marej ohrabrio i uzeo dva važna poena za četvrtu tiulu u 2015. godini, ali pre svega - za pobedu koja će mu na polju samopouzdanja mnogo značiti pred US Open.



Naš as pokušao je u finalu Mastersa u Montrealu, koji je osvajao tri puta do sada, da stigne do DESETE uzastopne pobede nad vršnjakom iz Škotske, protiv kojeg sada ima skor 19-9, od čega 16-7 na betonu, a 6-6 u finalima ATP turnira.

Viđena je velika borba za 1.000 poena i nagradu od 685.200 dolara na Kanada Openu, koji je Đoković osvajao 2007, 2011. i 2012, a Endi Marej 2009. i 2010. i - 2015. godine!



PUT DO FINALA


ĐOKOVIĆ: Beluši 2:0, Sok 2:0, Gulbis 2:1, Šardi 2:0.

MAREJ: Robredo 2:0, Miler 2:0, Conga 2:0, Nišikori 2:0.

Od kada je Škot pobedio našeg asa u finalu Vimbldona 2013. godine, svi naredni mečevi pripali su aktuelnom "Broju 1", koji do večeras nije imao poraz na Masters turnirima još od oktobra 2014. godine, a u međuvremenu osvojio je Pariz, finale Masters serije u Londonu, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i Rim, dok je Madrid preskočio i "dozvolio" Mareju da se i on upiše u red osvajača Masters turnira u 2015. godini.

Marej je uspeo nešto što je ove godine pošlo za rukom samo trojici tenisera. Beograđanin je ove sezone izgubio samo od Rodžera Federera u finalu ATP turnira serije 500, u Dubaiju (februar) i od Stena Vavrinke u finalu Rolan Garosa (maj). U ovo finale ušao je sa skorom 52-2 u 2015.

Doduše, kalendarski mu se računa i poraz od Iva Karlovića u prvoj nedelji 2015. godine, s tim da je taj turnir počeo u 2014.

Novak je igrao za 55. titulu u 79. finalu u karijeri, dok se Marej izborio za 36. titulu u 51. finalu.

TOK MEČA

TREĆI SET

3:6 - ŠTETA, ŠTETA, ŠTETA!

Nemogućim poenom, iz potpune defanzive, braneći Marejev smeč, Đoković je uspeo da postavi reket tako da lobuje Škota i natera ga na grešku, ali potom nije iskoristio dve brejk lopte. KRAJ!

3:5 - TRI MEČ lopte imao je Marej, ali će morati da servira za pobedu i titulu. Iako umoran i pomalo dekoncentrisan, Novak je našao način da oteža posao rivalu.

2:5 - Na 1:3 Novak je imao šest brejk lopti, na 2:4 nije osvojio ni poen na servis Endija Mareja.

2:4 - Marej sada čuva snagu za svoje servis gemove. Poput Novaka u drugom, u trećem setu je on pustio gem niz vodu.

Da li će mu se to obiti o glavu?

1:4 - ŠEST brejk lopti imao je Đoković u 5. gemu 3. seta, lomilo se 15-ak minuta, bilo je 11 izjednačenja, ali je na kraju Marej izvukao dva servisa i poveo 1:4, uz više nego očigledan "coaching", odnosno razgovor sa trenerom Bjorkmanom.

Novak će imati još najviše dve šanse za brejk.

1:3 - Nakon što je već dobijen poen poslao u mrežu smečom za 0:15, Đoković se suočio i sa 0:30, ali se tada sabrao, malo izmasirao lakat koji ga boli i dobio četiri poena u nizu za 1:3.

0:3 - Potvrda!

Marej je agresivniji, bliži mreži, hrabriji i tera konstantno Novaka iza linije, što remeti Đokovića. Potreban mu je hitan odgovor, inače stvari izmiču kontroli...

0:2 - BREJK!

Đoković nije iskoristio brejk loptu u prvom, tako da Marej jeste u drugom i sada ima prednost koju bi trebalo da potvrdi u trećem gemu. Prva dva seta osvajali su teniseri koji su prvi pravili brejk, iako im on nije "trajao" do kraja.

DRUGI SET

6:4 - IDEMO U MAJSTORICU!

Đoković je podigao nivo igre u drugom setu, iako je imao krizu, smanjio broj grešaka, naciljao iz servisa  (iako može bolje) tako da je odveo Mareja u majstoricu.

IDEMO!

5:4 - Đoković kao da nije ni izašao na teren za 9. gem, pustio ga je niz vodu, tražeći šansu da servisima završi posao u 2. setu.

Da li je to bila dobra odluka? Videćemo uskoro...

5:3 - Ovo je bilo VAŽNO!

Bilo je 0:15 kad je Đoković osvojio važan poen, a potom nadmudrio Mareja drugim servisom za 40:30, kada je uz podršku sa tribina potvrdio maločas napravljeni brejk.

4:3 - Novi BREJK!

Kao na WTA turu trenutno u meču dvojice najbolje plasiranih na svetu (Marej će od ponedeljka biti 2. na ATP listi). Iako je prvu brejk loptu ispucao na tribine i urliknuo koliko je mogao glasno od besa, Đoković je u gemu sa novim loptama i novim reketima (obojica su iz zamenili tada) uspeo da veže dva važna poena i iskorači ka 1:1 u setovima.

3:3 - Ribrejk!

Novak nije uspeo da zadrži nivo igre s početka drugog seta, Marej mu je "ušao" u servis i rešio da igra na sve ili ništa, da traži vinere i pronalazio ih je. Đoković je doveo greškama sebe u nezavidnu situaciju, a na drugu brejk loptu u gemu, a 13. na meču, odigrao je sjajnu bekhen dijagonalu za 3:3.

3:2 - Marej se drži, posle dugo, dugo vremena dobio je gem sa "nulom".

3:1 - Ovo je BROJ 1!

Đoković konačno igra svoj tenis i doživljava ovacije s tribina.

2:1 - Upisao se Marej nekako, ali imao je mnogo problema i u drugom gemu na svoj servis. Spasila su ga dva vinera iz servisa u igri na "djus".

2:0 - I potvrda! Sa nulom.

Čišćenje u prvom, pa čišćenje u drugom gemu. Novak vodi 8:0 u poenima u ovom setu.

1:0 - BREJK! Kakav odgovor Đokovića na gubitak prvog seta - brejk na startu drugog sa "nulom"!

Presudan je bio "čelendž" na 0:40, koji je pokazao da je Đoković pogodio polje bukvalno "za milimetar".

Marej u 2015. nije izgubio meč u igri na dva seta kada bi dobio prvi, ali ako neko može da ga "okrene", to je Novak.



4:6 - BREJK I SET ZA MAREJA!

Jednostavno, Škot je posle tesno osvojenog 11. gema bio hrabar i agresivan u 12. i dobio ga već nakon prve brejk/set lopte na 30:40. Dobro je reternirao na Đokovićeve servise i uvodio igru u duge razmene u kojima je "čikao" greške našeg asa i dočekao ih na kraju.

Novak gubi od Endija posle dugo vremena.

4:5 - Šteta, ali pravedno!

Posle velike greške i previda glavnog sudije, koji je doneo netačnu odluku pri rezultatu 30:30 i potom zabranio Mareju da zatraži čelendž i potraži odgovor od kompjutera, Đoković je imao šansu za brejk i 5:4, uz servis potom, ali je Marej malo uz dozu sreće, malo hrabrom igrom u igri na "djus" uspeo da se odbrani i povede 4:5, posle čega će Đoković servirati da ostane u setu.

Još jedan gem rešen je na razliku.

4:4 - I potvrda brejka!

Pomučio se Nole da stigne do izjednačenja posle 1:4, ali je uspeo uz otvorenu podršku navijača s tribina. Krećemo "od nule".

3:4 - BREJK!

Marej je napravio jedan brejk iz sedam šansi za to, Novak iskoristio prvu brejk loptu na meču za 3:4. A, podsećamo, pre par minuta Endi je imao dve vezane lopte za 1:5 i servis za set. U narednom gemu, u trenutku kada se činilo da će Škot priterati Srbina uza zid (40:30), Novak je odjednom, bez "najave", zaigrao znatno, znatno bolji tenis u odnosu na ono što je do tada pokazivao i na svoj način, malo agresivno, malo strpljivo, vezao tri poena u nizu za - ribrejk!

Sada Đoković servira za 4:4.

2:4 - Bilo je 1:4 i 15:40, donosno Marej je imao dve vezane brejk lopte za 1:5 i servis za brzih 0:1, ali je Đoković odbio da se preda. Spasao je šestu i sedmu brejk loptu u prvom setu i onda bekhendima dobio igru na "djus" za 2:4, posle čega će Škot morati da zapne i "zaradi" prvi set.

1:4 - Marej je opet na svoj servis morao u "djus", ali ga je drugi put rešio u svoju korist i potvrdio brejk koji je napravio pre toga. Meč je probio pola sata, a odigrano je samo pet gemova.

Kanada Open igra se svake godine u dva grada. Kada devojke igraju u Torontu, kao što je slučaj 2015, momci igraju u Montrealu i obratno. U ovom trenutku stižu vesti iz Toronta da je ženski Kanada Open pripao mladoj Švajcarkinji Belindi Benčić, nakon što je Rumunka Simona Halep predala zbog povrede pri rezultatu 3:0 u trećem setu.

Benčić je na putu ka finalu izbacivala samo i isključivo nositeljke: Eženi Bušar, Karolinu Voznijacki, Sabine Lisicki, Anu Ivanović, Serenu Vilijams i sada Simonu Halep.

1:3 - BREJK!

Pravi ga Marej. Đoković u drugom servis gemu apsolutno nije mogao da pogodi prvi servis i to mu je pravilo mnogo problema. Susreo se sa šest brejk lopti, pet uspeo agresivnom igrom i napadačkim tenisom da anulira, ali ne i šesti. Posle 10 minuta tenisa u 4. gemu - brejk!

1:2 - Endi nekako osvaja drugi servis gem, ali ne bez "bure". Njegov as na drugi servis Novak je poželeo da "izazove", a "hawk eye" pokazao je veoma neobičajenu sliku, gde se većini na stadionu, pa i Novaku, učinilo da je ipak bio OUT.

Ali, pisalo je IN.

Raspravljao se Đoković sa sudijom neko vreme i nastavio igru, nakon čega mu je izmakla brejk lopta, a jedan od teniskih navijača na Twitteru izveo je eksperiment i dokazao da je lopta ipak bila - IN!

Pogledajte...



1:1 - Rivali su bili veoma, veoma sigurni u prva dva servis gema, poveo je Endi, uzvratio Novak.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC