• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO vam predstavlja: Alpla HC Hard

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Predstavljamo vam ekipu Alpla HC Hard, protivnika Borca m:tel u polufinalu kvalifikacionog turnira za EHF Ligu šampiona.

Rukometaši Borca ovog vikenda boriće se za plasman u EHF ligu šampiona, a protivnik u polufinalu kvalifikacionog turnira koji se igra u banjalučkoj dvorani Borik biće austrijski šampion, ekipa Alpla HC Hard.

Uoči ovog meča MONDO vam donosi najvažnije informacije o ovoj ekipi, a za kratku analizu protivnika Borca m:tel zamolili smo Milana Vunjaka, nekadašnjeg igrača RK Borac, sada trenera ekipe HC Ece Bulls Bruck, koja se takmiči u austrijskoj prvoj ligi.

Ekipa Alpla HC Hard dolazi iz mjesta Hard, gradića na obali Bodenskog jezera od tek 13.000 stanovnika, ali poznatog po tome što "diše" za rukomet.

O tome da je govori i činjenica da je klub, koji je osnovan 1986. godine, pet puta bio šampion Austrije, a tu krunu drži četiri posljednje godine.

"Organizovana su i ozbiljna ekipa sa uređenim strukturama u klubu i zadnjih par godina su prvaci Austrije. Glavna osobina je jaka kompaktna odbrana sa odličnim golmanom Golubom Doknićem, golmanom iz Vrbasa koji ako ima svoj dan može da brani zaista fantastično. Poslije te odbrane slijedi odlazak u polukontru što rade vrlo dobro", kaže Vunjak.

Odbrana je, kako ističe, glavna karakteristika ove ekipe.

"Igraju tipičnu 6-0 odbranu, imaju jako dobrog golmana iza i onda iz toga pokušavaju otići u polukontru. Imaju Kozinu u odbranu, isto tako i Dikera mladog. To je tipična 6-0 odbrana, nije vrhunska ali borbena odbrana".

Ekipa Alpla HC Hard pet puta je bila šampion Austrije, ali samo je jednom, i to 2003. godine uspjela da se kvalifikuje u Ligu šempiona. Posljednjih godina to nije uspjevala, jer prema riječima našeg sagovornika, iako se radi o dobroj ekipi, uvijek je nedostajala neka sitnica, neki dodatan kvalitet da se napravi završni korak.

To bi mogao biti i slučaj ove godine, smatra Vunjak.

"Poziciono u napadu se zasad osjeća odlazak Marka Krsmančića, povremenog reprezentativca Srbije. On je igrao srednjeg beka i bio vođa te ekipe, pa im tu malo nedostaje uloga Krsmančića", kaže Vunjak.

Golman Golub Doknić je već nekoliko godina u ekipi i predstavlja stub odbrane, a kada su u pitanju najveće opasnosti po gol Borca tu se izdvajaju pivot Krešimir Kozina, desni bek Marko Tanasković, te lijevo krilo Tomas Veber, a tu je i mladi Austrijanac našeg porijekla Boris Živković.

"Imaju jako dobrog i snažnog pivota, Kozinu, dosta igre ide preko njega, igra jako dobru odbranu, u napadu dosta lopti dobija i iz tih nekih pozicija on pokušava napraviti gol, penal ili isključenje.

Tanasković, desni bek, malo je povrijeđen, a njegova osobina je da u važnim utakmicama igra jako dobro. Bio je povrijeđen i njega su sada na početku prvenstva čuvali, nije igrao prva dva kola. Važne utakmice, npr. u polufinalima i finalima prvenstva Austrije je igrao jako dobre utakmice.

Živković je momak koji igra desno krilo i desnog beka, koji igra na poziciji Tanaskovića, sa njim čini dvojac na desnom beku.

Krilni igrač Veber sve golvoe postiže poslije polukontre i kontre, odnosno poslije dobre odbrane",  analizirao je Vunjak.

Upravo ovi igrači bili su nosioci igre Alple HC Hard u prva dva kola austrijskog prvenstva u kojima je ekipa upisala jednu pobjedu i jedan poraz.

Kozina je u ova dva meča postigao 11 golova, Veber je postigao devet, a Živković sedam. Tanasković je propustio start austrijskog prvenstva zbog povrede, ali bi trebao da igra na kvalifikacionom turniru u Banjaluci.

Šta Borac m:tel može u duelu sa Alplom HC Hard, odnosno, da li može u finale?

"Prednost Borca je što Hard nema tipičnog vođu, srednjeg beka. Odlaskom Krsmančića tu su dosta izgubili. Borac mora težiti jako dobroj odbrani i probati sa brzim napadom završavati. Napad mora biti disciplinovan i ne smije dopuštati šansu za polukontru Alple. Velika prednost Borca će biti puna dvorana i želja da uspije. Dao bih prednost Borcu, ne samo zbog domaćeg terena, mislim da Borac ima trenutno malo bolju ekipu od Harda. Borac uz sjajnu atmosferu tu prepreku može da prebrodi. Mislim da su u stanju da pobijede Alplu Hard kod kuće", zaključio je Vunjak.

Polufinalni duel između Borca m:tel i Alple HC Hard igra se u subotu od 20 časova, a prije njih u drugom finalu sastaju se norveški Elverum i holandski OCI-Lions.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC