• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni džudisti Banjaluke

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Na tradicionalnom Kupu balkanskih pravoslavnih zemalja, koji je deveti put održan proteklog vikenda u Banjaluci, organizatori takmičenja banjalučki džudisti osvojili su prvo mjesto u seniorskoj konkurenciji.

Džudisti Banjaluke u Univerzitetskoj dvorani u (kampus) bili su domaćini ekipnog međunarodnog memorijalnog Kupa pravoslavnih balkanskih zemalja "Stevan Marković" na kojem su učestvovali timovi iz Srbije, Bugarske i Makedonije.

Džudo klub Banjaluka je osvojio trofej u najvažnijoj seniorskoj konkurenciji ispred CSKA iz Sofije, treće mjesto pripalo je Partizanu iz Beograda ispred skopske Mioke.

STEVAN MARKOVIĆ

Kup balkanskih pravoslavnih zemalja već deveti put se održava u Banjaluci u čast prvog predsjednika Džudo kluba Banjaluka i heroja Stevana Markovića, koji je svoj život ugradio u temelje Republike Srpske, kao visoko pozicionirani starješina MUP-a.

U finalnom dvoboju seniora, Banjalučani su savladali Bugare rezultatom 2:3 (20:25), ali su se džudisti iz Sofije okitili zlatom revanširavši se tako domaćim takmičarima za poraz u seniorskoj konkurenciji. Stariji pioniri su slavili trijumf u finalu protiv Banjaluke rezultatom 1:4 (10:40).

Prvi čovjek Džudo kluba Banjaluka Zoran Ćup u izjavi za naš portal istakao je da je u organizacionom smislu sve proteklo u najboljem redu.

"Svi naši gosti su prezadovoljni prijemom i dobrodošlicom i u tom smislu nije bilo nikakvih primjedbi. Takođe, moram da istaknem da smo prezadovoljni ostvarenim rezultatima na turniru jer smo pokazali da u Banjaluci uprkos problemima opstaje veoma jak džudo sport", rekao je Ćup.

USPJESI KLUBA

Džudo klub Banjaluka je dva puta nastupila u evropskim takmičenjima, prvi put 2002. godine kada je osvojeno 11. mjesto i dvije godine kasnije kad je zabilježen najveći uspjeh u istoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine - deveta pozicija.

Posljednji Kup balkanskih pravoslavnih zemalja održan je prije tri godine, pa je prema njegovim riječima, posebno srećan što je Banjaluka ponovo okupila džudiste pravoslavnih država pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Posebno sam srećan jer smo po prvi put uveli međunarodne ekipne borbe u konkurenciji starijih pionira jer želimo da damo doprinos društvenoj zajednici u borbi protiv narkomanije, privlačenjem i edukacijom velikog broja djece".

Inače na ovom Kupu, Džudo klub Banjaluka je proslavio i 30. godišnjicu rada jer je pod imenom "13. maj" osnovan daleke 1985. godine i to na ideju tadašnjeg komandanta banjalučke specijale Stevana Markovića, čije ime je ponijelo ovo takmičenje.

USPOSTAVITE OPET DŽUDO LIGU

Ćup je dodao da je danas najveći problem džudoa RS stagnacija daljeg razvoja ovog sporta u ekipnom smislu.

"U Banjaluci i RS stagniraju ekipna takmičenja, lige i kupovi jer se džudo sveo na treniranje najmlađih kategorija ili eventualno juniora. Koncept odlaska odraslih takmičara na međunarodne kampove mogu biti korisne za pojedinca odnosno njegovog trenera, ali ostaje problem vezan za klubove. Ranije su takvi džudisti bili okosnice klubova i stimulatori 'slabijih' da nastave s treninzima, a danas je to zbog njihovih obaveza nemoguće jer su najbolji takmičari najmanje u matičnim ekipama. Zato ovaj Kup ' Stevan Marković' ima zadatak da promoviše ekipna takmičenja i apeluje na ostale klubove i Savez da ponovo uspostave džudo ligu".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC