• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vavrinka razljutio Đokovića!

Autor mondo.rs

Kad mu je prekinuo seriju od 29 osvojenih setova u nizu - kazna je bila surova i ekspresna, 6:0. U nedelju 30. "klasik" Đoković - Marej!

(4) Sten Vavrinka uspeo je ove večeri, u polufinalu poslednjeg Mastersa u sezoni, da prekine niz od 29 setova koje je (1) Novak Đoković dobio još od finala US Opena.

Kazna je bila surova. I ekspresna.

Đoković - Vavrinka 6:3, 3:6, 6:0!

U finalu Mastersa u Parizu, koji je Novak osvajao 2009, 2013. i 2014. godine, gledaćemo 30. "klasik" između dvojice vršnjaka, Đokovića i (3) Endija Mareja, koji je ranije danas, u dva seta, eliminisao (8) Davida Ferera.

U borbu za 653.700 evra i 1.000 ATP bodova, Srbin ulazi sa skorom 20:9 protiv Škota, koji ima samo jednu pobedu u poslednjih deset susreta sa Noletom, letošnju u finalu Mastersa u Montrealu. Od tada, igrali su već jednom, u polufinalu Mastersa u Šangaju i pobedio je Novak.

Vavrinka, koji se u petak uveče do sitnih sati istrebljivao sa (7) Rafaelom Nadalom, imao je prepoznatljiv nalet u drugom setu, kada je 2:0 za Novaka pretvorio u 2:5 i potom 3:6, ali je tu potpuno stao, malo zbog zamora materijala, a malo više zbog igre našeg tenisera, koja je bila - nepogrešiva.



Od kada je (2) Rodžer Federer osvojio drugi set finala US Opena, koji je rezultatom 3:1 pripao Đokoviću, do ovog popodneva niko nije uspeo da uzme set "Broju 1", a on je ušao u treće uzastopno finale u međuvremenu: Peking, Šangaj, Pariz.

Švajcarac se potvrdio kao veoma neugodan rival za Đokovića, ali je posle 23. okršaja s njim ostao na svega četiri pobede, međutim, budimo iskreni, dve od te četiri pobede Vavrinke bile su veoma bolne za Đokovića: četvrtfinale Australijan Opena 2014. i kobno finale Rolan Garosa ove godine.

No, očigledno je da je Đoković nastavio da vraća Stenu milo za drago, nakon što ga je letos u Sinsinatiju deklasirao 6:4, 6:1.

Potvrdilo se još nešto. Kada igraju Novak i Sten, onaj ko je bliži mreži, ko više rizikuje, ko ulazi u polje, ko traži vinere i pogađa oštrije uglove - pobeđuje. U takvom tonu protekla su sva tri seta, u prvom i trećem apsolutnu dominaciju imao je Novak, u drugom je stao kod vođstva od 2:0, ali se na maestralan način konsolidovao u situaciji kada bi mnogi teniseri pali u paniku i nesigurnost - 6:0 u trećem setu, kao poruka Mareju pred finale u 15 časova:

"Čuvaj se!"

Čak tri set lopte spasao je Đoković u petak uveče, u iscrpljujućem duelu protiv Tomaša Berdiha. Manje od 24 časa kasnije, bilo je vreme za novu borbu. Obojica su imali veliki motiv, ali su umeće i staloženost bili na Novakovoj strani.

Srbin nastavlja napad na četvrtu uzastopnu titulu, posle osvajanja US Opena, Pekinga i Šangaja. Sa druge strane, Švajcarac je mogao da postane prvi teniser u ovom veku koji je osvojio oba turnira u Parizu. Prethodno je to uspeo Andre Agasi, 1999. godine.

To se neće dogoditi...


Masters u Parizu igra se za ukupan nagradni fond od 3,83 miliona evra, a poraženom finalisti pripašće 320.500 evra i 600 ATP bodova. Ukoliko Novak eventualno izgubi meč, on će ostati bez 400 poena, jer brani titulu. 

Marej je pre godinu dana igrao četvrtfinale, 360 bodova je odbranio i upisao novih 240, a ima priliku da osvoji i svih 640 ako pobedi Đokovića, a to neće biti nimalo lako. Od kada je Endi pobedio Novaka u finalu Vimbldona 2013. godine, skor je 9:1 za Beograđanina.

Đoković u finalima u "Bersiju" ne zna za poraz: 6:2, 5:7, 7:6 protiv Gaela Monfisa 2009, 7:5, 7:5 protiv Davida Ferera 2013. i 6:2, 6:3 protiv Miloša Raonića 2014. godine.

TREĆI SET

6:0 - Nismo čekali dugo! MAJSTORE!

5:0 - Vavrinka se predao. Išamarao je loptu, uglavnom u aut, za drugi vezani brejk. Čekamo promociju drugog finaliste...

4:0 - Ovo je Novak! I, kad je tako, nema goropadnog Vavrinke. Srbin igra onaj tenis koji ga godinama već drži daleko od ostalih, na čelu ATP liste. Dubok ritern, ulazak u teren, potraga za vinerom koja se završava ili vinerom ili greškom rivala. Bravo, divota za gledati.

3:0 - Huh... Bilo je blizu. Na 0:30, Novak je izabrao loš volej udarac i "pogodio" stranu na kojoj se nalazio Vavrinka, koji je imao prazno polje ispred sebe, ali je pogodio mrežu za 15:30, umesto tri vezane ribrejk lopte. Potom - surova kazna! Viner iz servisa i dve iznuđene greške rivala. Novak je na 3:0.

2:0 - Bravo! Treća sreća. Sjajnim ritern udarcima pod noge, na liniju, Novak je stigao do 0:40 i iskoristio treću brejk loptu za 2:0. Novak ponovo diktira, ulazi u teren, vodi igru, "šeta" rivala. Samo neka tako nastavi.

1:0 - Sa nulom. To mu je bilo potrebno!

DRUGI SET

3:6 - Vavrinka osvaja set u kom je loše počeo, ali u kom je potom bio bolji, konkretniji, ofanzivniji. Ovo je prvi set koji Novak gubi još od finala US Opena sa Rodžerom Federerom, kojem je pripao samo drugi set u porazu. U međuvremenu, serija od 29 setova u nizu.

3:5 -
Novak je zaustavio seriju od pet gemova rivala, ali da li će uspeti da spase set? Videćemo u narednom gemu...

2:5 - Ništa od brejka, a tri šanse bile su za to u ovom sedmom gemu. Dve vezane, koje je Sten rešio vinerom i asom, a potom i Novakovom greškom kod brejk lopte u igri na "djus". Na korak smo od trećeg seta.

2:4 - Od 2:0 do 2:4 u razmaku od 10-ak minuta. Vavrinka je u naletu, a do drugog brejka u nizu stigao je zahvaljujući lošoj Novakovoj proceni u poenu na 15:15, koji je na kraju pripao Švajcarcu. Dve neiznuđenje greške Noleta potom i, brejk zaostatka! Uz seriju 7:16 u osvojenim poenima...

2:3 - Vavrinka vodi. As udarcem završio je drugi uzastopni gem na svoj servis u kom nije ostavio ni poen Đokoviću.

2:2 - Đoković je na petu brejk loptu Vavrinke u gemu (ujedno i u meču) probao da priredi rivalu iznenađenje, istrčao je na volej posle drugog servisa i, loptu napucanu u telo, izbacio u aut. Ribrejk. Četiri puta Novak se staloženo i hladnokrvno izborio sa brejk šansam za rivala, koji je u četvrtom gemu drugog seta na kraju nagrađen za konstantno ofanzivnu, hazardersku igru. Tražio je vinere, pogađao, diktirao tempo i na kraju kaznio ne baš sjajnu izvedbu našeg tenisera.

2:1 - Uzvraća Vavrinka istom merom, dobija gem "s nulom", ali i dalje ima brejk zaostatka.

2:0 - Potvrđeno. S nulom. Novak igra sjajno.

1:0 - Odmah brejk! Divnim potezima koji su mamili ovacije publike, Đoković je došao do brejk lopte, a onda dobrim riternom naterao Vavrinku na grešku i odmah prednost na startu drugog seta. Koju valja potvrditi što pre...

PRVI SET



6:3 - Četrdeset minuta. Toliko je, zahvaljujući odličnim servisima, bilo potrebno Đokoviću da povede 1:0 u polufinalu. Vavrinka nije imao brejk loptu u prvom setu, imao je 15:30 u ovom devetom gemu, ali je tada poslao bekhend u mrežu i forhend u aut, pa je Đoković servis vinerom dovršio posao.

5:3 - Sten je, za sada, preživeo. Tri ubačena prva servisa pomogla su mu u tome, ali sada servira Đoković.

5:2 - Vavrinka je doveo Đokovića do igre na "djus", 40:40, ali je tada naš as odigrao dva konkretna i hrabra poena i doveo Stena u situaciju da servira za ostanak u prvom setu.

4:2 - Izvlači se Švajcarac iz teške situacije. Izveo je zahtevni defanzivni bekhend i zatekao Đokovića nespremnog. Vođstvo našeg teniser smanjeno je na dva gema. Sada će on servirati.

4:1 - Vavrinka se u četvrtfinalu razbuđivao kafom, a ne bi iznenadilo da je zatraži i sada. Đoković rutinski osvaja i četvrti gem, pa potpuno miran odlazi i na drugu pauzu. Jasno je da je pritisak na Švajcarcu.

3:1 - Brejk! Ponovo je gem počeo vođstvom našeg igrača (15:30), ponovo je stekao šanse za brejk (15:40) i iskoristio drugu. Odličan početak!

2:1 - za Đokovića pre prve kratke pauze. Meč je počeo mirno, a Đoković će posle odmora imati još jednu šansu da oduzme servis protivniku.

1:1-  Prvi gem pripao je našem teniseru, bez velike borbe. Potom je Srbin čvrsto počeo i drugi, poveo na servis Švajcarca 0:30, ali je rival reagovao, odbranio se od prve brejk lopte i izjednačio u gemovima.

Đoković igra u plavo-beloj opremi, a Vavrinka u tamnoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC