• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" razbili Litvaniju! (FOTO)

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine deklasirali su Litvaniju 31:22 (15:14) u posljednjem meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.

Iako su "zmajevi" pobjedom u Slovačkoj već osigurali prvo mjesto u Grupi 1 i plasman u baraž, dali su maksimum u posljednjem meču sa Litvancima u tuzlanskoj dvorani "Mejdan" i ispunili obećanje da će se petim trijumfom oprostiti od domaće publike.

BiH - Litvanija  31:22 (15:14)

Ali, nisu "zmajevi" lagano došli do pobjede, naprotiv!

Litvanska selekcija je bila ravnopravan rival većim dijelom utakmice osim u posljednjih 10 minuta kad su izabranici Dragana Markovića napravili fantastičnu seriju od čak 8:0 i prelomili susret.

Do tog trenutka, čak su gosti imali vođstvo, najviše dva-tri razlike, ali sjajni golman Mario Blažević je svojim odbranama dizao publiku na noge i svoj tim, pa su proradili i napadi "zmajeva".

Ovaj meč pamtiće posebno kapiten Nikola Prce, koji je postigao svoj 300-ti gol u dresu "zmajeva" i stigao do petog mjesta na vječnoj listi strijelaca reprezentacije BiH.

Najefikasniji u timu BiH bio je Dejan Malinović sa šest postignutih golova, po pet su postigli Senjamin Burić i Prce, a po tri puta su se u strijelce upisivali Alen Ovčina i Josip Perić. Golman Mario Blažević je sakupio 11 odbrana, a Benjamin Burić pet manje.

Kod gostiju iz Litvanije prvo ime na utakmici bio je Benas Petreikis sa šest pogodaka.

Konačna tabela Grupe 1: BiH 11, Slovačka 7, Litvanija 5, Kosovo 0.

BiH će protivnika u baražu saznati na kraju Evropskog prvenstva 2016. godine u Poljskoj.

TOK UTAKMICE

- U dvorani "Mejdan" prisutno je više od 4.000 gledalaca, koji će bodriti "zmajeve".

1 - Počela je utakmica, srećno BiH!

2 - Bernatonis je doveo goste u vođstvo vanjskim udarcem - 0:1, ali je uzvratio pivot Senjamin Burić za prvo izjednačenje (1:1).

5 -  Litvanci su vezali dva pogotka i stigli do 1:3, ali je Bernatonis u narednom napadu BiH zaradio isključenje, pa su "zmajevi" iz sedmerca uspjeli da smanje 300-tim golom u nacionalnom dresu Nikole Prcea, koji je na vječnoj listi strijelaca selekcije BiH na petom mjestu!

9 - Gosti nisu dozvolili da BiH ponovo izjednači i u brzoj kontri golom Leta ponovo vratili "plus dva" (2:4).

10 - Prce svojim drugim golom na meču je ponovo smanjio prednost, Mario Blažević je odlično odbranio i Muhamed Zulfić je ponovo vratio stvari na početak (4:4).

12 - Sjajni Mario Blažević - za pet minuta je već sakupio pet odbrana i omogućio napadu "zmajeva" da prvi put dođe do prednosti za koju se postarao kapiten Nikola Prce - 5:4!

15 - Uprkos sjajnim odbranama Blaževića, Litvanci su ipak uspjeli da povežu dva pogotka i opet povedu (6:5), ali je svojim prvim pogotkom večeras uzvratio Dejan Malinović (6:6).

17 - Ori se u dvorani "Bosna je šampion" u namjeri da navijači pomognu "zmajevima", koji su brzo ponovo stekli dva gola "minusa"...

20 - Bernatonis je postigao svoj treći pogodak i za sada BiH nema rješenja za njegovu igru iako je Blažević odbranio već sedam lopti Litvancima. Nekadašnji golman banjalučkog Borca m:tel brani u životnoj formi, zahvaljujući kojem je BiH uspjela da nadoknadi zaostatak (9:9). Strijelci su bili Burić i Prce.

24 - Ponovo je Prce bio egzekutor za minimalno vođstvo, uzvratili su rukometaši Litvanije iz odbijanca nakon što je sedmerac odbranio Benjamin Burić (10:10), da bi trećom "bombom" Dejan Malinović opet vratio prednost (11:10).

27 - Igra se "gol za gol" i trenutno su u bh.timu najbolji Banjalučani - golman Blažević i Malinović, koji je postigao peti pogodak za "plus jedan" BiH (13:12).

30 - Senjamin Burić i Josip Perić su potom pogodili mrežu Litvanije i na odmor se odlazi rezultatom 15:14 u korist "zmajeva".

Prvo ime BiH u prvom poluvremenu bio je golman Mario Blažević sa devet odbrana, po pet golova su postigli Nikola Prce i Dejan Malinović, koliko je uknjižio i prvi strijelac Litvanije Benas Petreikis.

 - poluvrijeme -

31 - Nastavljena je utakmica u "Mejdanu".

35 - Igra se ponovo gol za gol, nijedna ekipa ne uspijeva da stigne do osjetnije prednosti.

39 - Josip Panić sa dva vezana pogotka donio je prvi put "plus dva" selekciji BiH (19:17).

43 - Marko Tarabokija je promašio sedmerac, tačnije promašio je cijeli gol, ali srećom ponovo je raspoložen Panić i trećim golom je održao dva razlike (20:18).

44 - Senjamin Burić sa crte, poslije odlične akcije postigao je četvrti gol i prvi put odveo BiH na "+3" (21:18) natjeravši selektora Litvanije da pozove minut odmora.

46 - Litvanci su odlično reagovali poslije tajm-auta i serijom od 3:0 stigli do novog izjednačenja (21:21), ali je crni niz po BiH prekinuo Dejan Malinović svojim sedmim  golom i isključenjem rukometaša gostiju (22:21).

50 - Pogodio je potom Alen Ovčina, konačno, prvi gol BiH sa krilne pozicije, a ubrzo isti igrač je ponovo vratio "plus tri" za Markovićev tim (24:21).

53 - "Plus četiri" je za BiH pogotkom Koste Savića, a onda i pet golova viška petim golom Senjamina Burića! BiH je na korak od nove pobjede!

59 - Serijom 8:0, BiH je u finišu potpuno razbila Litvaniju, iako je selektor Marković pružio priliku igračima sa manjom minutažom! Ovo je peta pobjeda "zmajeva" za plasman u baraž i oproštaj od tuzlanske publike!

60 - Marko Tarabokija i Josip Perić su stavili tačku na ubjedljiv trijumf i to najubjedljiviji ikad protiv Litvanaca - 31:22.

- kraj - 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC