• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godine dominacije: ŠEST zlata "delfina" u nizu!

Autor mondo.rs

Trijumfom na Evropskom prvenstvu u Kombank areni, "delfini" su još jednom potvrdili da im nema ravnih u bazenu dimenzija 34 x 21 metar. Pogledajte kako je nastajala istorijska serija.

Ni jak rival, ni pritisak, ni unapred upisana pobeda, ni 16.000 navijača koji su podrazumevali njihov trijumf, ni već rezervisan balkon Starog dvora, nisu mogli da poremete "delfine",

U velikom finalu protiv Crne Gore bili su bolji, opravdali su najveća očekivanja i još jednom obradovali naciju.

Na njihove uspehe već je ceo svet navikao!

"Dva koraka unazad, napravljena u Barseloni, ispostavila su se kao šest koraka unapred", rekao je bivši golman vaterpolo reprezentacije Slobodan Soro, komentarišući na Javnom servisu novi ogroman uspeh srpskog tima.

I zaista, od poraza od Crne Gore u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2013, "delfini" su prebrodili krizu, istrpeli kritike i krenuli u spektakularni niz za pamćenje.

Zaključno sa sinoćnom pobedom, srpski vaterpolisti osvojili su ŠEST uzastopnih zlatnih medalja!

Ovako je taj niz stvaran:

POČETAK: Svetska liga u Dubaiju!

Izvor: MN PRESS

Spektakularni niz uzastopno osvojenih medalja započet je u junu 2014, u Superfinalu Svetske lige u Emiratima.

Izabranici Dejana Savića u grupnoj, evropskoj fazi po dva puta su savladali Rusiju i Rumuniju, a zatim se plasirali na završni turnir u Dubai, gde su beležili ove rezultate:

Srbija - Kina 21:9
Srbija - Crna Gora 14:5
Srbija - Brazil 12:4

četvrtfinale: Srbija - Kanada 16:11
polufinale: Srbija - Australija 12:5
finale: Srbija - Mađarska 10:6

Ovim trijumfom, "delfini" su osvojili 100.000 dolara, obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo u Kazanju 2015. i poručili konkurentima da u sjajnoj formi dočekuju najvažnije takmičenje tog leta - Evropsko prvenstvo u Budimpešti.

Sastav: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Dušan Marković, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

LETO ZA PAMĆENJE: Odbrana titule prvaka Evrope!

Naredno najsjajnije odličje u ovom nizu osvojeno je u Budimpešti, 26. jula 2014, u bazenu velikog rivala - Mađarske, pred 10.000 gledalaca.

Izabranici Dejana Savića odbranili su titulu iz Ajndhovena, pobedivši u nekoliko mečeva za pamćenje. Kako zaboraviti senzacionalan preokret protiv Crne Gore u polufinalu, od "minus 4" (4:8) do velike pobede i plasmana? Ili kasnije potapanje Mađara pred njihovim gledaocima?

U Budimpešti su ostvareni ovi rezultati:

Prva faza

Francuska - Srbija 5:16
Nemačka - Srbija 7:12
Srbija - Mađarska 6:8
Hrvatska - Srbija 8:8
Srbija - Španija 8:6

četvrtfinale: Srbija - Grčka 13:9
polufinale: Srbija - Crna Gora 10:9
finale: Srbija - Mađarska 12:7

Sastav ekipe: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

ZA ZLATNI RAM - Svetski kup!

Dušan Mandić
Izvor: MN PRESS



Mesec dana kasnije - u avgustu 2014, selektor je na Svetski kup u Kazahstan odveo tim u podmlađenom sastavu. Epilog je bio isti kao i na prethodna dva takmičenja: Srbija je ponovo bila na najvišem postolju.

Među "delfinima" su bila samo dva standardna člana "A" - Dušan Mandić i Sava Ranđelović, ali to nije bio prekreka da u finalu pred našim timom padnu Mađari, koji su otišli u Almati sa proverenim snagama, kao što su Madaraš, Nađ, Danijel i DenešVarga...

Grupna faza:

Crna Gora - Srbija 3:9
Južna Afrika - Srbija 1:17
Srbija - SAD 11:9

četvrtfinale: Srbija - Kazahstan 16:10
polufinale: Srbija - Hrvatska 7:4
finale: Srbija - Mađarska 11:9 (4:2)


Srbija je nastupila u sastavu: Stefan Živojinović, Nemanja Ubović, Nikola Eškert, Dušan Mandić, Dušan Vasić, Gavril Subotić, Sava Ranđelović, Dimitrije Obradović, Dušan Marković, Strahinja Rašović, Viktor Rašović, Srđan Vuksanović i Dimitrije Rističević. Selektor - Dejan Savić.

Nova Svetska liga - NOVO ZLATO!

Duško Pijetlović
Izvor: MN PRESS

I kada je ulog Svetske lige bio najveći do sada - plasman u Rio - "delfini" su se izborili sa pritiskom, očekivanjima i jakim rivalima.

Savićevi izabranici ponovo su ispunili očekivanja i u Bergamu, 28. juna 2015, "overili" kartu za olimpijski turnir, savladavši u finalu olimpijskog šampiona - Hrvatsku.

"Delfini" su u Italiji pobedili sve rivale, zaključno sa "barakudama" u meču za zlato, iako su gubili sve do šest minuta pre kraja meča.

Grupna faza:

Srbija - Španija 9:1
Nemačka - Srbija 10:19
Rusija - Srbija 8:17
Španija - Srbija 9:15
Srbija - Nemačka 14:8
Srbija - Rusija 11:10

Superfinale:

Srbija - SAD 13:7
Srbija - Italija 15:11
Srbija - Australija 12:8

četvrtfinale: Srbija - Kina 25:10
polufinale: Srbija - Brazil 13:9
finale: Srbija - Hrvatska 13:9

Za Srbiju su na završnom turniru nastupili Gojko Pijetlović, Duško Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović i debitant Nikola Jakšić, rođen 1997. godine!

Svetsko prvenstvo - KONJEC!

Izvor: MN PRESS

Već karakterističnom porukom selektora Savića: "KRAJ!", prošle godine je označen kraj još jednog globalnog turnira, na kojem su "delfini" potvrdili da im nema ravnih.

U finalu, u kojem su "delfini" postali prvaci SVEGA, pobeđeni su Hrvati. I to prilično ubedljivo (11:4), iako su prvi poveli 2:0. Niz trofeja tako je nastavljen svetskom titulom, a MVP nagradu poneo je centar našeg tima Duško Pijetlović.

Dominacija je zaokružena, bez znaka nagoveštaja da bi mogla da bude prekinuta. Mada, nije bilo lako.

Grupna faza:

Srbija - Crna Gora 11:8
Srbija - Japan 19:9
Srbija - Australija 10:9

četvrtfinale: Srbija - SAD 12:7
polufinale: Srbija - Italija 10:6
finale: Srbija - Hrvatska 11:4

Osvojivši peto svetsko zlato za našu zemlju, a prvo od Rima 2009, "delfini" su definitivno potvrdili da spadaju među najuspešnije generacije našeg najuspešnijeg sporta.

Titulu šampiona sveta u Rusiji su osvojili: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđellović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

JANUAR 2016 - ZLATO, ZA ZLATNU GODINU!

Trijumfom na juče okončanom Evropskom prvenstvu u Beogradu, naša reprezentacija na najlepši način počela je olimpijsku godinu, u kojoj se zna koji je apsolutni prioritet ove generacije.

Niska bisera vaterpolista dobila bi zlatom iz Brazila najsjajniji ukras i uvela bi u istoriju aktuelni sastav "delfina" koji nas je navikao na pobede. Pobedom na olimpijskom turniru, Savićev tim postao bi najuspešniji od kada se na ovim prostorima igra vaterpolo!

Srbija veruje!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC