• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za 10 sekundi, Bolt zaradi više od 5 miliona evra

Autor mondo.rs

Legenda, fenomen, neverovatan... sve ovo i još mnogo više se govori o Useinu Boltu, najbržem čoveku na planeti. Evo koliko on zaradi za jednu trku.

Usein Bolt je, zaista, sportski fenomen. Spada u red najboljih sportista svih vremena, po mnogima i najboljeg. 

On je i atletičar, ali i zabavljač, šoumen... Kao i i brend sam po sebi. Da 29-godišnji Jamajčanin ume dobro da naplati to što trči kao od šale, govore i podaci koje su izneli finansijski stručnjaci.

Bolt je vezao tri zlatne olimpijske medalje na 100 metara (Peking, London, Rio de Žaneiro) i sada ukupno ima sedam olimpijskih zlata. Do kraja Igara u Riju mogao bi da osvoji još dve (200 metara i 4x100 metara štafeta).

Po tome je jedinstven atletičar na svetu. A svi ti uspesi omogućili su mu i nove ugovore, koji su stvarno spektakularni.

Prema tvrdnjama britanskih finansijskih eksperata, on je za finalnu trku na 100 metara u Rio de Žaneiru zaradio više od 5 miliona evra!

Bolt je samo od reklama i sponzorskih ugovora (Puma, Gatorade, Hublot, Virgin Media, Nissan...) do sada zaradio 55 miliona evra, a za narednu godinu procenjuje se da će mu "akcije" narasti do fantastičnih 64 miliona evra (govorimo samo o reklamama i sponzorskim ugovorima). Pojedine procene idu dotle da je njegovo bogatstvo negde oko 300 miliona evra.

Bolt je "zlatna koka" svih tih kompanija. Ima svoje piće (Gatorade je proizvod nazvao po njemu), snimao je reklame za Visa, za Virgin Media, Nissan...

Zanimljivo, pre Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine imao je samo dva sponzora - Puma i Digicel (japanska kompanija mobilnih telefona).

KOLIKO DOBIJA OD SVAKE KOMPANIJE?

Puma - 9 miliona evra godišnje

Gatorade - oko tri miliona evra godišnje (plus bonus za svaku fotografiju na kojoj se vidi da pije Gatorade)

Virgin Media -  2,3 miliona evra

Visa - 577.000 evra

Digicel - 115.000 evra

Soul Electronics - 115.000 evra

***Nisu poznati podaci za Hublot, Nissan, All Nippon Airways, Gibson Innovations, Enertor (insoles), ChampionShave, Optus, Telkom, Fastweb, Celcom, Banco Original...

Samo od Pume (proizvođača sportske opreme) Bolt dobija, recimo, više nego što su ugovori Kristijana Ronalda ili Kobija Brajanta od Najkija.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih poznatih ličnosti na svetu, Bolt je na 91. poziciji, a što se tiče sportista nalazi se na 32. mestu.

Da vam slika bude jasnija - on je jedini atletičar koji je na listi 100 najplaćenijih sportista i zarađuje 20 puta više od bilo kog drugog sprintera.



Mnogi su se pitali, a bilo je i blagih kritika zbog toga što nije napao svetski rekord na 100 metara u Rio de Žaneiru. Ali, znate već da se obaranje rekorda posebno dobro plaća na mitinzima, pogotovo u Švajcarskoj.

Bolt zarađuje i od Dijamantske lige. Pobednik ovog atletskog takmičenja dobija oko 35.000 evra, a Bolt je do sada 12 puta pobeđivao, što će reći da je od tih trka zaradio oko 420.000 evra. Ali, na ovu sumu treba dodati i obaranje rekorda.

Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u atletici "košta" oko 53.000 evra. Bolt je osvojio 11 zlatnih medalja na ovim takmičenjima i jednu srebrnu, a imao je i dva pojedinačna rekorda, kao i dva rekorda u štafeti. To je ukupno oko 840.000 evra na velikim takmičenjima.

Pored toga, u atletici ima i primera da su određenim takmičarima davani bonusi samo zbog njihovog komercijalnog potencijala (meri se u desetinama hiljada evra).

Da li su to opravdano uložene pare?

U slučaju Bolta - apsolutno da! Dovoljno je vidteti i čuti kaklva je atmosfera na stadionima kada se on pojavi na stazi. Njegovo pojavljivanje na mitingu u Filadelfiji 2010. godine oborilo je rekord u poseti tog takmičenja - 55.000 gledalaca.

Na Olimpijskim igrama u Londonu bilo je gotovo nemoguće naći kartu za finalnu trku na 100 metara. Samo zbog Bolta. Organizatori Igara u Londonu dobili su više od milion zahteva(!) za kartama za finale na 100 metara.

Bolt, međutim, nije samo "banka" u koju ulazi novac. Iz te "banke" i izlazi novac i to u humanitarne svrhe. On ima Fondaciju u rodnoj Jamajci koja pomaže decu. Prošle godine dao je više od milion evra srednjoj školi koju je pohađao.    

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC