• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VN MALEZIJE: Kiks vodećih i trijumf Red Bula

Autor mondo.rs

Na Sepangu aktuelni šampion Luis Hamilton nije završio trku iako je imao pol-poziciju, Danijel Rikardo do prve pobede u sezoni

Ćeraće se još Niko Rozberg i Luis Hamilton! Iako su startovali sa prva dva mesta na trci u Maleziji, završili su loše, dok su najveći dobitnici na 16. trci sezone vozači Red Bula, koji su ostvarili dvostruki trijumf.

Aktuelni šampion Luis Hamilton, koji se sa klupskim kolegom Nikom Rozbergom bori za titulu ove sezone, nije ni završio trku, dok je Nemac završio na trećoj poziciji.

Hamiltonu je u 41. krugu eksplodirao motor, nakon čega je morao da okonča trku. Britanac, koji je uoči trke u Maleziji imao zaostatak od osam bodova za Rozbergom, pre odustajanja je na prvom mestu imao 20 sekundi prednosti.

Vodeći u generalnom plasmanu vozača Rozberg uspeo je da se dokopa najnižeg mesta na pobedničkom postolju i pored kazne od 10 sekundi na konačan rezultat, pa je prvom pratiocu Hamiltonu pobegao sada za 23 poena.

Pobedu u Maleziji ostvario je vozač Red Bula Danijel Rikardo. Njemu je to bio četvrti trijumf u karijeri, a prvi ove sezone, dok je drugo mesto zauzeo njegov klupski kolega Maks Verštapen.

Četvrto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, peti je bio Valteri Botas iz Vilijamsa, a šesti vozač Fors Indije Serhio Peres. Bodove su još osvojili Fernando Alonso iz Meklarena, vozač Fors Indije Niko Hulkenberg, Dženson Baton iz Meklarena i Džolion Palmer iz Renoa.

Hamilton je dobro startovao, odbranio se od klupskog kolege Rozberga, koga je odmah udario vozač Ferarija Sebastijan Fetel i poslao ga na 21. mesto. Fetel je tada zakačio i Verštapena, oštetio bolid i završio trku. Vozač Red Bula putem radija rekao je svojoj ekipi da je Fetel "lud" i da je išao na Rozberga kao "idiot".

Tada je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti tokom kojeg je vozačima bilo zabranjeno preticanje, a kada je trka nastavljena Hamilton je vodio ispred Rikarda i Verštapena, koji je obišao Peresa, Baton je skočio na šesto mesto, dok je njegov klupski kolega Alonso sa poslednjeg došao na 10. Rozberg je brzo popravljao plasman pa je do šestog kruga stigao na 14. mesto.

U devetom krugu ponovo je uveden virtuelni sejfti-kar pošto je vozač Hasa Roman Grožan zbog problema sa kočnicama izleteo sa staze. Za to vreme pojedini vozači otišli su na zamenu guma među kojima Rozberg i Verštapen. Posle dva kruga trka je nastavljena, a Hamilton je imao 2,3 sekunde prednosti nad Rikardom.

Rozberg je nastavljao da popravlja plasman, a njegov klupski kolega otišao je u boks u 21. krugu i na stazu se vratio kao treći, iza Verštapena i Rikarda. Posle Hamiltona iz boksa je izašao i Raikonen i na stazu je izašao ispred petoplasiranog Rozberga.

Aktuelni svetski prvak je obišao Rikarda i našao se iza Verštapena, koji je bio prvi zahvaljujući ranijem odlasku u boks. Vozač Red Bula tada je imao 7,9 sekundi prednosti. Verštapen je u 28. krugu drugi put otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći, iza Hamiltona i Rikarda, koji je jednom išao u boks, a ispred Raikoena.

Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi i pokušavao je da stekne što veću prednost kako bi mogao i drugi put da ode u boks i vrati se na prvo mesto ispred Verštapena.

Rozberg je u 32. krugu drugi put otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže pa se vratio iza Peresa na šesto mesto. Za to vreme su se Alonso, Erikson i Sainc borili sa Palmerom za 10. mesto koje nosi jedan bod.

Rozberg je napadao Raikonena za četvrto mesto, a u 38. krugu ga je uz kontakt obišao sa spoljne strane, zbog čega je bio pod istragom i dobio kaznu od 10 sekundi na konačan rezultat. Vozači Red Bula borili su se za drugo mesto, a posle oštrih duela Rikardo je sačuvao drugo mesto.

U 41. krugu nakon što je Hamiltonu eksplodirao motor, ponovo je uveden virtuelni sejfti-kar, što su iskoristili Red Bul i Mercedes i pozvali svoje vozače na zamenu guma.

Rozberg je pokušavao da stekne više od 10 sekundi prednosti nad Raikonenom zbog kazne, kako bi zadržao treće mesto, a Rikardo je na prvoj poziciji, sedam krugova pre kraja imao 1,4 sekundi prednosti nad Verštapenom.

Do kraja trke Rikardo je uvećao prednost nad klupskim kolegom i pobedio, Rozberg je sačuvao treće mesto, a oba vozača Fors Indije i Meklarena osvojili su bodove.

Naredna trka u šampionatu, za Veliku nagradu Japana, na programu je za sedam dana.

PLASMAN U MALEZIJI

1. Danijel Rikardo (Red Bul) 1:37,12,776 sati

2. Maks Verštapen (Red Bul) + 2,443

3. Niko Rozberg (Mercedes) + 25,516

4. Kimi Raikonen (Ferari) + 28,785

5. Valteri Botas (Vilijams) 1:01,582

6. Serhio Peres (Fors Indija) + 1:03,794

7. Fernando Alonso (Meklaren) + 1:05,205

8. Niko Hulkenberg (Fors Indija) + 1:14,062

9. Dženson Baton (Meklaren) + 1:21,816

10. Džolion Palmer (Reno) + 1:35,466

11. Karlos Sainc mlađi (Toro Roso) + 1:38,878

12. Markus Erikson (Zauber) jedan krug

13. Felipe Masa (Vilijams) jedan krug

14. Danil Kvjat (Toro Roso) jedan krug

15. Paskal Verlejn (Manor) jedan krug

16. Esteban Okon (Manor) jedan krug

TRKU NISU ZAVRŠILI

Sebastijan Fetel (Ferari)

Roman Grožan (Has)

Kevin Magnusen (Reno)

Luis Hamilton (Mercedes)

Esteban Gutijeres (Has)

Felipe Nasr (Zauber)

GENERALNI POREDAK VOZAČA U ŠAMPIONATU F1

1. Niko Rozberg (Mercedes) 288

2. Luis Hamilton (Mercedes) 265

3. Daniel Rikardo (Red Bul) 204

4. Kimi Raikonen (Ferari) 160

5. Sebastijan Fetel (Ferari) 153

6. Maks Verštapen (Red Bul) 147

7. Valteri Botas (Vilijams) 80...

GENERALNI POREDAK KONSTRUKTORA U ŠAMPIONATU F1

1. Mercedes 538

2. Red Bul 316

3. Ferari 301

4. Fors Indija 112

5. Vilijams 111

6. Meklaren 54

7. Toro Roso 47

8. Has 28

9. Reno 7

10. Manor 1

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC