• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kirjosu je potrebno mnogo više od terapije

Autor mondo.rs

Australijanac pristao posle kazne da potraži stručnu pomoć, ali teniski znalci i psiholozi navode da je buntovnom i talentovanom igraču u teškom trenutku potrebno mnogo više od toga

ATP je kaznio Nika Kirjosa zbog nesportskog ponašanja na meču protiv Miše Zvereva u Šangaju. Osim novčane globe i suspenzije preporučeno mu je da potraži stručnu pomoć i da počne da posećuje psihologa. U tom slučaju kazna će mu biti smanjena na samo tri nedelje.

Australijanac je rešio da prihvati savet i da potraži stručnu pomoć kako bi naučio da kontroliše svoj plahoviti temperament. Teniski savez Australije saopštio je da im se on obratio za pomoć i da će mu izaći u susret.

Psiholog Džef Bond smatra da je dobro što je mladom igraču preporučeno da krene na terapije, ali i navodi da tri nedelje nisu dovoljne da mu se pomogne.

Psiholog koji je svojevremeno radio i sa bivšim šampionom Vimbldona Petom Kešom, naveo je da je stvar kompleksna, da mora temeljno da se radi sa igračem, i da posle terapija ATP treba ozbiljno da razmotri da li je to samo po sebi dovoljno da mu smanji kaznu.

Legendarni Pet Keš rekao je da ne bi bio iznenađen da Nik Kirjos napusti tenis i da bi to moglo da se desi ako izgubi podršku. "Razumem ga, jer kada sam bio u njegovim godinama u takvom stanju u kojem je on bio, ja bih propustio turnir. Ali tada je bilo drugačije vreme, sada je to strogo kažnjivo. Taj momak vapi za pomoći, njemu je potrebna podrška i Teniski savez Australije mora malo više da se potrudi oko njega", rekao je Keš.

Tod Vudbridž, bivši teniser i selektor Australije, smatra da je dobro što je ATP kaznila Nika kako bi mu stavila do znanja da se neprihvatljivo ponaša, ali...

"ATP nije imao drugog izbora nego da mu izrekne kaznu, i to je u redu. Da li je kazna blaga? Mislim da je baš ono što je potrebno, jer za neke stvari morate snositi odgovornost i osetiti kajanje. Ipak, nisam siguran da li je to najbolji način da se nekom zaista pomogne", naveo je Vudbridž.

On je, ipak, sagledao i drugu stranu.

"On je mlad igrač i očigledno je da sa 21 godinom ne može da se nosi sa tim da je neprekidno pod očima javnosti. Mislim da svi u tenisu treba da se potrude da mu pomognu jer je to bolje i za njega, a i za tenis".

Vudbridž ističe da je neophodno pomoći Kirjosu u teškom trenutku, kako tenis ne bi izgubio veoma talentovanog igrača.

"Nik nije osvojio trofeje kao Andre Agasi, ali je i Amerikanac svojevremeno imao velike probleme kada mu se raspao brak. I one je tada krenuo stranputicom, imao je problema sa bolestima zavisnosti, ali je uspeo da pronađe pravi put i posle toga osvoji još mnogo velikih titula i ostavi značajan trag u svetskom tenisu. Zamislite da su u teškim trenucima svi napustili Agasija, mi ne bismo imali jednog od najvećih filantropa u svetu tenisa", rekao je Vudbridž, koji je u karijeri osvojio 22 grend slem titule u dublu i miksu.

Šef ATP Kris Kermod smatra da je sankcija koja je izrečena Kirjosu ozbiljno uzrujala igrača i da je shvatio da je pogrešio, odnosno da ima problem.

"On je mladi sportista, izuzetno talentovan, na kojeg utiče slava. Najtužnije je što se čini da njega nije briga za ispade koje pravi, ali ustvari to je vid odbrambenog mehanizma da se nosi sa situacijom. On mora da nauči da kanališe loše stvari. Uzevši u obzir sve to smatramo da je bilo nephodno odrediti mu kaznu, ali u ovom slučaju mi nismo samo razmišljali o tome kako bismo bili policajci, već i o tome koliko je važno da mu se pomogne", izjavio je Kermod.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC