• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Rozbergu potrebno za titulu? Malo, ali...

Autor mondo.rs

Jedna greška u preostale tri trke mogla bi da reši, ali i zakomplikuje borbu za titulu. Roberg i dalje ima solidnu prednost i trebalo bi samo da se kloni nevolja i penje na podijum. "Samo"...

Dva druga i jedno treće mesto u tri trke do kraja F1 sezone garantuju Niku Rozbergu prvu titulu prvaka!

I to pod uslovom da njegov veliki rival i klupski kolega Luis Hamilton pobedi na sve tri velike nagrade koje su preostale, u Meksiku, Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sa 331 bodom, naspram šampionovih 305, Rozberg finiš sezone dočekuje u veoma ugodnoj situaciji, ali i sjajnoj formi, jer od 31. jula nije sišao sa podijuma, zapravo zabeležio je četiri pobede, jedno drugo i jedno treće mesto na poslednjih šest izlazaka na stazu.

Ovog nedelje u Meksiko Sitiju voziće se prva od tri trke koju će Hamilton morati da dobije do kraja i, usput, nada se nešto lošijim plasmanima Rozberga, koji samo u pet od 18 slučajeva ove sezone nije završio na podijumu, a jednom je odustao naspram Hamiltonova dva peha.

Naravno, cela ova računica pašće u vodu ukoliko Rozberg (ili Hamilton, što da ne?) naprave ili dožive peh u dramatičnom finišu sezone, a nije redak slučaj da sami vozači na to ne mogu da utiču, već budu eliminisani tuđom greškom ili kvarom nekog od vitalnih delova bolida.

Rozberg ima 331, a Hamilton 305 bodova i maksimalno može da osvoji 380. U tom slučaju, dva druga i jedno treće mesto garantovali bi Rozbergu prvo mesto sa 382 boda. Ukoliko bi vozači završili sa istim brojem poena, a nije ni to nemoguće, odlučivao bi broj pobeda i tu Nemac trenutno vodi 9:7. Pretpostavljamo da znate, ali nije zgoreg da ponovimo, bodovi u F1 dele se po principu 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Stoga ova igra brojki kao najava VN Meksika treba samo da dočara atmosferu u kojoj, nažalost, isključivo piloti Mercedesa čekaju finalne okršaje, jer ostali ne mogu da ih prate od kada je FIA promenila pravila i standardne dvolitarske motore zamenila onima od 1,6 "litara" sa turbo pogonom, što je bio "šok" na koji je samo nemački tim bio spreman.

Da li će Hamilton osvojiti četvrtu, a treću uzastopnu titulu prvaka sveta u Formuli 1, posle one sa Meklarenom iz 2008. i dve vezane sa Mercedesom 2014. i 2015. godine, što bi ujedno značilo i skok na treće mesto večne liste po broju titula ili će Rozberg 33. prvak u istoriji, a treći Nemac kojem je to pošlo za rukom saznaćemo... uskoro.

Matematički ne ovog vikenda, ali bi Rozbergova pobeda svakako Hamiltonovu misiju učinila gotovo nemogućom. S druge strane, svaki liderov plasman na pozicije ispod treće, dodatno bi podigao pritisak pred put na čuveni Interlagos kraj Sao Paula (zvanično kultna pista se zove Autódromo José Carlos Pace), a potom i pred veliko finale u Abu Dabiju na "galaktičkoj" "Yas Marina" pisti po dokovima modernog velegrada.

Mihael Šumaher sa sedam titula i dalje je neprikosnoven na večnoj listi, ispred Huana Manuela Fanđa čijih pet titula nije uspeo da dostigne Alan Prost, ali bi Sebastijan Fetel i dalje mogao, jer obojica imaju po četiri. Hamilton će ove godine morati da se potrudi da i sam osvoji četvrtu titulu i tako ostavi iza sebe grupu od pet vozača sa tri titule: Džek Brebam, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike i Ajrton Sena.

Hamilton je bio najbrži na prvom treningu u petak (1:20,914), ispred Sebastijana Fetela (1:20,993) i Kimija Raikonena iz Ferarija (1:21,072). Rozberg je vozio tek 1:21,673, što je bilo sedmo vreme.

U 28 od prethodnih 66 sezona u Formuli 1, titula u konkurenciji vozača odlučena je u poslednjoj trci – za to će nam ove sezone biti potrebne pobede Hamiltona u nedelju, kao i 13. novembra u Brazilu, a onda, ko zna, možda svet ponovo stane na nešto manje od dva časa tokom tog nedeljnog popodneva, 27. novembra kada će biti vožena VN Emirata.

Do daljeg, Rozberg ima 331, a Hamilton 305 bodova.

Inače, Britanci "šiju" Nemce za pet titula prvaka, ali je zanimljivo to da je deset pilota sa Ostrva sakupilo 16, a samo dva asa iz Nemačke 11 šampionskih lovora, a to su Šumaher i Fetel. Rozberg, iako sin slavnog finskog vozača i još jednog bivšeg šampiona F1, Kekea Rozberga, voleo bi da im se pridruži, kada je već odlučio da se ne takmiči pod zastavom zemlje iz koje potiče, već u kojoj je rođen pre 31 godine.

I njegov vršnjak, Hamilton, "vuče korene" sa Granade, ali su njegovi roditelji rođeni u Britaniji.

U subotu uveče po našem vremenu voziće se zvaničan trening pred start trke na pisti "
Autódromo Hermanos Rodríguez", a ove sezone dogodilo se samo jednom, u Monaku na šestoj trci šampionata, da Mercedes nije imao pol poziciju i taj nesvakidašnji podvig napravio je Danijel Rikjardo iz Red Bula.

Hamilton ima devet, a Rozberg osam pol pozicija, ali Rozberg ima devet, a Hamilton sedam pobeda – za sada!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC