• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak - engleski novinari (II runda): Može i ovako

Autor mondo.rs

Veoma zanimljivu konferenciju za medije održao je Đoković posle pobede nad Gofanom.

Novak Đoković "protiv" engleskih novinara – ponovo.

Ovog puta bilo je smisleno i konstruktivno.

Svetski "Broj 2", posle pobede nad Davidom Gofanom, pojavio se na redovnoj konferenciji za medije i ponovo je bio upitan za opomenu koju je dobio tokom meča 3. kola grupe "Ivan Lendl", a razgovor se kasnije razvio u pravcu kritike ITF zbog sistema takmičenja u Dejvis kupu i naročito Olimpijskim igrama.

Đoković je izneo mišljenje u svojstvu predsednika Unije profesionalnih tenisera, što mu je i uloga u toj organizaciji.

"Nažalost, moj boravak u Riju bio je veoma kratak i nadam se da ću imati još jednu šansu", rekao je Đoković u delu u kom se govorilo o ITF takmičenjima, koja su prema njegovom mišljenju organizovana tako da ne odgovaraju "top" igračima, koji su tokom godine veoma zauzeti nastupima na ATP turnirima.

Pored toga što imaju obavezu da igraju sve Masters turnire u sezoni, ali i po jedan slabiji, uz neizostavne gren slem turnire, teniseri najčešće moraju odmah posle iscrpljujućih finala da pakuju kofere i odlaze na drugi kraj planete da nastupaju za reprezentaciju u Dejvis kupu i tamo igraju mečeve na tri dobijena seta.

"ITF se nije pokazao srdačno prema zahtevima igrača", rekao je.

"Mislim da bi, recimo, Olimpijske igre trebalo da imaju sličan format kao što je ovde", izneo je Đoković konkretan predlog, a uz to je više puta ponovio da voli da igra Finale ATP sezone upravo zbog sistema po grupama, gde poraz ne znači i eliminaciju.

Potom je prokomentarisao sistem takmičenja i kalendar Dejvis kupa, takmičenja koje se sve češće suočava sa izostankom najboljih tenisera upravo zbog sukoba dva kalendara, ali i insistiranja na tome da se igra na tri dobijena seta.

ATP se, poređenja radi, promenio i turnire Masters serije skratio sa tri na dva dobijena seta.

"Ovaj format takmičenja je loš po najbolje igrače. Potpuno je pogrešan u smislu rasporeda i vremena odigravanja mečeva. Oni moraju to da promene. Moraju da pronađu novi format. Jednom godišnje, tokom jedne ili dve nedelje, sistem sa grupama... Mnogo opcija je tu", rekao je Đoković.

"Ne kažem to samo zbog igrača, već i sa komericijalnog i marketinškog aspekta. Ljudima nije baš najjasniji ovaj format".

Dodao je...

"Poštujem takmičenje. Volim da igram za svoju zemlju, ali neke promene moraju da budu napravljene i to radikalne. Jer, oduzimate takmičenje od samih igrača, a ono što mi naročito volimo je meč pred domaćom publikom. Zato moraju da skrate mečeve. Da se igra na dva, a ne tri dobijena. Da mečevi traju dva, a ne tri dana", pričao je u dahu.

"Ovo je van svake pameti. I ja nisam jedini teniser koji tako misli", ponovio je Đoković.

Pitali su ga i za nov način proslave pobede.

"To je mala dopuna. Samo delim strast sa publikom. Dajem im svoje srce".

Pitali su ga i za razgovor sa sudijom koji mu je uputio zvanično upozorenje kada je prvi put "probio" dozvoljeno vreme od kraja poena do prvog servisa koje iznosi 25 sekundi. Barns je po pravilima to morao da uradi, s tim da najveći broj sudija tokom sezone sačeka da vidi da li teniseri svesno idu u duge pauze, pa im onda skrenu pažnju na to, a onda – ako nastave – ide i upozorenje.

"Upravo sam imao razgovor sa supervizorom turnira Džonom Barnsom oko toga, zanimao me je njegov stav. Meni je apsolutno jasno da sam jedan od igrača kojem je potrebno najviše vremena između dva poena. Znam i da su pravila striktna, ali s druge strane trebalo bi da postoji osećaj i smisao za samu igru. Ako mi sudija skrene pažnju, mislim da je to fer i korektno. To je sve što tražim", rekao je Đoković.

"A, ovo je bio prvi put da sam otišao preko granice i odmah sam dobio opomenu. Mislim da za tim nije bilo potrebe. Zato sam ušao u razgovor sa sudijom", obrazložio je Đoković istoj grupi novinara koja ga je posle prve pobede u "O2 areni" "cedila" zbog toga što je jednu lopticu ispucao, kako su tvrdili, u publiku.

Zapravo, ta loptica je poletela u pravcu Đokovićevog boksa i pre toga je pogodila podlogu, ali je sve predstavljeno daleko dramatičnije nego što se zapravo dogodilo.

Možda se pomalo osvrćući i na taj incident, Đoković je rekao...

"Mi smo svi ljudska bića. Svakog dana suočavamo se sa razlilitim iskušenjima. Normalno je kada nastupate na vrhunskom nivou da pronađete način da ispustite sav taj stres iz sebe. Važno je da toga budete svesni, u svakom trenutku i da uradite to na najbolji mogući način", ponovio im je stav od ranije.

Đoković je dodao da je veoma uzbuđen svaki put kada igra završni turnir sezone, da je fokusiran na subotu i polufinale i da će njegov tim pratiti sutrašnji rasplet drugoj grupi u kojoj je i "Broj 1" Endi Marej, igrač s kojim bi mogao naš as da se susretne već u polufinalu ukoliko Škot zauzme drugo mesto posle tri kola, a i to je opcija.

"Igranje protiv osam najboljih sve vreme je kao završnica gren slem turnira. A sviša mi se i 'O2 arena', kao i podloga. Zato se trudim da iscedim poslednju kam energije iz svog tela i pružim najbolje moguće partije ovde. Znam i da je sezona jako duga i da teniseri nisu baš najsvežiji kao na početku, ali danas sam se osećao najprijatnije od sva tri meča na ovom turniru i radujem se suboti".

Dodao je...

"Radio sam na svojoj igri. Bez obzira na to ko je na drugoj strani mreže znam šta moram da radim. Igram bolje i bolje. Ovo je poslednjih nekoliko mečeva ove sezone i spreman sam da pružim sve što imam".

Pitali su ga i za mogućnost da povrati prvo mesto na svetu već u Londonu.

"To je nešto što svaki teniser želi da drži u svojim rukama", rekao je iskreno.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC