• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukometni savez RS bez stava o RSBiH

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Upravni odbor Rukometnog saveza RS na današnjoj sjednici nije zauzeo stav o najavljenoj preregistraciji RSBiH, odnosno osnivanju novog Rukometnog saveza u BiH.

 Rukometni savez RS bez stava o RSBiH Izvor: Goran Arbutina, mondo.ba

Najavljena preregistracija RSBiH kojom bi se ispoštovala odluka Poreske inspekcije FBiH o otklanjanju nepravilnosti izazvala je mnogo polemika u rukometnoj javnosti, a i dalje ostaje veliko pitanje kako će se završiti.

Sve je izvjesnije da Rukometni savez BiH neće ispoštovati rok do 18. decembra, jer je potrebno da članice Saveza usaglase stavove, da se napravi konačan prijedlog statuta, a za početak da se riješi pitanje da li će krovni savez BiH biti organizovan u skladu sa Zakonom o sportu BiH ili Zakonom o udruženju i fondacijama BiH, kako je predloženo nacrtom novog Statuta.

Članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza RS na današnjoj sjednici trebalo je da zauzmu stav po ovim pitanjima, ali to se nije desilo.

Prošireni sastav Upravnog odbora RSRS upoznao se sa prijedlogom preregistracije koje im je lično prezentovao generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić, a tek u narednim danima ljudi koji vode rukomet u rS i BiH trebali bi da pokušaju da nađu rješenje.

Nakon sjednice UO RSRS pomalo i oprečni stavovi genseka RSBiH Smaje Karačiča i predsjednika RSRS i predsjednika RSBIH Zdravka Miličevića.

"Došao sam kod prijatelja iz RSRS na poziv g. Miličevića da razgovaramo na temu preregistracije RSBiH. Razgovarali smo i objasnili modalitete preregistracije. Postoje dva modaliteta – prema Zakonu o udruženjima i Zakonu o sportu. Kad je u pitanju zakon o sportu problematika je teška jer ne postoji RSFBiH, odnosno on je još u osnivanju. Zaključili smo da idemo da se taj problem riješi na cjelokupno zadovoljstvo i da pokušamo da se rok za preregistraciju produži za neko određeno vrijeme. Potrebno je malo više vremena, trebaju se skupštine okupiti, donijeti odluke, puno je papirologije. Sutra je sjednica Izvršnog odbora RSBIH ali ne bih da prejudiciram zaključke", rekao je Karačić i praktično potvrdio da će rok za otklanjanje nepravilnosti u RSBiH biti probijen.

"Mislim da bi se moglo u nekom razumnom roku od 30 do 60 dana sve riješiti. Sutra ću ići u ministarstvo pravde BiH, da još to usaglasimo i prolongiramo rok i da to vrijeme onda iskoristimo da završimo", rekao je Karačić.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

On tvrdi da osnivanjem novog, Rukometnog saveza u BiH, ne bi bili dovedeni u pitanje kontinuitet Saveza, niti članstvo u EHF-u i IHF-u.

"U Statutu će biti da postoji kontinuitet i da je RSuBiH pravni nasljednik RSBiH. U Zakonu o sportu ako registrujete savez, evo recimo košarka, ili karate, vi morate uraditi preregistraciuju, a u statutu stoji da je osnivačka skupština tako da to nije riješeno. Ali dalje u tekstu statuta postoji klauzula i postoji član koji predviđa pravni kontinuitet, koji predviđa da se preuzimaju sve obaveze i članstvo u EHF-u i IHF-a … Kada su u pitanju registracije igrača imamo taj registar i svakog februara šaljemo ga EHF-u koji ga potrvrđuje, ako dođe do spora da mogu raditi arbitražu i s te strane ne postioji problem", rekao je gensek RSBiH.

Predsjednik RSBiH Zdravko Miličević međutim tvrdi da toga nema u prijedlogu Statuta RSuBiH.

"Novi prijedlog statuta je donio dosta zabuna. Mnogo je nagaznih mina. Tamo nije navedeno da je od 105 članova skupštine 35 iz RS, 35 iz Herceg Bosne i 35 ostalih nego je provučeno tako. Isto tako je i kada su u pitanju članovi Izvršnog odbora. Nijednim članom nije regulisano da je pravni nasljednik bivšeg sdaveza ovaj novi koji se osniva. Mi bismo stvarno imali novi savez, ali to ne može proći. Ukoliko budemo usvajali to mi ćemo uvrstiti da je pravni nasljednih Rukometnog saveza BiH", rekao je Miličević.

Izvor: Goran Arbutina, mondo.ba

On je rekao da je predloženi nacrt Statuta neprihvatljiv za Rukometni savez RS.

"Ovaj statut koji je predložen je potpuno neprtihvatljiv kad je u pitanju RSRS. Ne govorim od preambuli, prvom članu, već o članovima od 2 do 40 i nešto. Ima puno nagaznih mina kad je u pitanju Rukometni savez RS. U onim članovima gdje smo dosad bili decidno navedeni, ko čini Skupštinu, kako se glasa… to nemamo u ovom prijedlogu statuta i mi ćemo do naše skupštine iščitati i predložiti sasvim drugi nacrt statuta. Mi smo u poziciji da to uradimo, mi smo jedini legitimni savez, jedini registrovani savez prema zakonu o sportu, a ne po zakonu o udruženjima i fondacijam,a. Vidjećemo šta će dalje biti, mngoo zavisi old sjednice IO RSBIH. Odlučili smo da se skupština RSRS ne održi u subotu kako je bilo dogovoreno jer očekujemo da se sutra oni neće dogovoriti pa ćemo mi u subotu ili u utorak održati sjednicu UO RSRS u istom ovom sastavu sa svim zaintersovanim licima i klubovima".

Jedan od glavnih problema u bh. rukometu je nepostojanje Rukometnog saveza FBiH koji bi mogao da se udruži sa Rukometnim savezom RS u krovni savez. Ovaj savez je međutim osnovan, ali se čeka njegov upis u registar kod federalnog Ministarstva pravde.

Presudom suda ovom ministarstvu je naloženo da riješi zahtjev za upis, pozitivno ili negativno, a rok koji je dan ministarstvu je istekao prije nekoliko dana.

Sada postoji mogućnost da RSBiH i njene članice – RSRS, RS Herceg Bosne i klubovi članovi RSBiH iz FBiH krenu u registraciju novog RSuBiH prema zakonu u udruženjima i fondacijama BiH, a da se u međuvremenu i zvanično formira RSFBiH i praktično steknu uslovi za osnivanje krovnog saveza u skladu sa Zakonom o sportu BiH.

"Onda je ovo jednostavnija stvar, jer prema Zakonu o sportu BiH savez čine entitetski savezi. To vrlo pojednostavljuje, to ćemo onda završiti u mnogo kraćem roku. Predan je zahtjev za registraciju RSFBIH i to je u procesu. Ne mogu da prejudiciram kada će biti, ako bude, to bi bilo mnogo jednostavnije. Ukoliko ne bude, onda idemo na teži način koji je država predvidjela, a to je prema zakonu u udruženjima", kaže Karačić.

On je odbacio mogućnost da ministar pravde FBiH Mato Jozić namjerno onemogućava registraciju RSFBiH kako bi RS Herceg-Bosne zadržao svoju poziciju u RSBiH.

"Mislim da ne postoji mogućnost da on neće kao ministar da riješi zahtjev. Postoji tužba i žalba na šutnju administracije. Postoje zakonski okviri u kojem se moraju donijeti odluke", rekao je Karačić.

Miličević, međutim, vidi politiku kao osnovnu kočnicu za rukomet u FBiH.

"Od 105 delegata Skupštine RSBiH 35 su iz Herceg Bosne. Napravi se dnevni red, čim je na njemu Statut i izmjene nema skupštine – bojkot. Ako u dnevnom redu nema izmjene statuta i preregistracija u skladu sa zakonom o sportu skupština se održi, kao prošle godine. Puno se uplela politika u ovo. Politika vuče konce. Kad je u pitanju statut i registracija RSBIH – to je politika . Čuli ste od generalnog sekretara kako su određeni savezi to premoštavali. uglavnom se radilo 'ispod žita' u mionistarstvu pravde, civilnih poslova i tako se to rješavalo. Po ovom principu koji se nama predlaže", rekao je Miličević.

On je najavio da će Rukometni savez RS tražiti mišljenje od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS prije nego se odredi o ovim pitanjima.

Miličević je najavio čak mogućnost da Rukometni savez RS preuzme vođenje RSBiH i da on bude prebačen u Banjaluku (!?) ukoliko u FBiH ne bude dogovora.

"Večeras sam predložio da ako se oni u FBiH u dogledno vrijeme ne dogovore, da mi kao jedina članica koja je organizovana i registrovana u skladu sa zakonom o sportu da preuzmemo vođenje RSBIH, da to prevedemo u Banjaluku i da predstavljamo RSBiH. Mi smo jedini regularni, jedini registrovani, pa dok se oni ne dogovore mi ćemo da obavljamo tu funkciju, u interesu sporta, u interesu naših klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH", rekao je Miličević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC