• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katanac na Rukometni savez BiH?

Autor mondo.ba

Rukometni savez Bosne i Hercegovine ne funkcioniše i blizu je gašenja!

 Rukometni savez BiH pred gašenjem Izvor: MONDO/Samir Cacan

RS BiH je u rasulu...

Generalni sekretar Smajo Karačić dao je ostavku zbog nemogućnosti poštovanja predviđenog roka od inspekcije za preregistraciju, otišao je i član predsjedništva RS BiH Enid Tahirović, zatim otkazana je sjednica Izvršnog odbora, kao i Komisija za registraciju igrača, a blizu je i prolongiranje nastavka Premijer lige BiH...

Sve su to ozbiljni problemi i jasan pokazatelj krize koja je uhvatila Savez, koji nije poslovao u skladu sa postojećim zakonom niti prema Dejtonskom sporazumu koji je izričit kad je riječ o nadležnostima entiteta.

RS Federacije BiH ne postoji, odnosno registrovan je bez hrvatske komponente i tu leži problem začaranog kruga. Ispostavilo se da je RS Republike Srpske konstituisan po pravilima i zakonima i trenutno je žrtva cjelokupne situacije odnosno nedostatka kompromisa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, piše "Sportski žurnal".

Amir Zahirović, komesar Premijer lige BiH smatra da nastavak prvenstva treba da bude odložen, ali će konačni sud o tome donijeti Izvšni odbor koji bi trebao da zasijeda u toku ove sedmice.


"U ovom trenutku nije završen prelazni rok, niti registracija igrača i ne mogu odložiti prvenstvo. Jedini nadležan za to je Izvršni odbor, kojem sam poslao zahtjev za dalja uputstva. Na osnovu ovog što imamo, šampionat bi trebalo odložiti. Ako IO kaže da se igra, nek se igra, ali onda neka oni rješavaju žalbe klubova", izjavio je Zahirović.

Sjednica "rukometne vlade" zakazana je za srijedu, klubovi su u neizvjesnosti, ali predsjedavajući predsjedništva RS BiH Zdravko Miličević tvrdi da do odlaganja prvenstva "ne bi trebalo da dođe".

"U IO nemamo nikakvih ingerencija da probamo da riješimo ovaj problem. U Statutu nije predviđeno da se može dođi u ovu situaciju. Tražio sam i od jednih i od drugih da se ovo prevaziđe, a koliko znam, nisu se ni sastali".

Izvor: Goran Arbutina, mondo.ba

Miličević je pokušao da kontaktira Tahirovića, koji je podnio ostavku...

"Ne javlja mi se. Vjerovatno se razočarao u sve ovo. Pokušaću u srijedu da organizujem sjednicu IO na kojoj ćemo raspravljavati o svemu. Imam oprečne informacije sa dvije strane, tako da nisam dovoljno informisan".

Prvi čovjek bh. rukometa je dodao da nije siguran kako će problem biti riješen, ali je uvjeren da Savez neće biti ugašen.

"Ovo je neodgovorno i neozbiljno. Rad Saveza je bio primjer posljednjih godina. Šta se sada desilo, da li je politika u pitanju - stvarno ne znam. Nije u redu prema klubovima, momcima koji treniraju, a koji nemaju veze s ovim problemom. Ako neko misli da može srušiti Savez - u tome neće uspjeti jer ima nas koji mnogo volimo rukomet da bismo dozvolili tako nešto", naglasio je Miličević dodajući i da će Poreskoj upravi Federacije BiH uputiti novu molbu za dodatni rok u vezi sa preregistracijom.

Član Stručne komisije RS BiH, Vojislav Rađa ozbiljno je upozoravao na probleme da je Savez pred gašenjem, ali ga nisu "ozbiljno shvatali".

"Crne slutnje i pretpostavke su se pokazale kao tačne i sad povratka nema. Savez nije registrovan, imamo 'fantomski' koji legalno registrovane klubove i Savez RS apsolutno drže kao taoce. Ne znam dokle će ovo trajati. Objektivno otvorila se Pandorina kutija i niko ne zna kakve će posljedice biti. To ne mogu da predvidim. Imao sam mnogo poziva iz klubova koji traže da se premijerligaši sastanu i razgovaraju oko udruženja i preuzimanja lige", rekao je Rađa.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

123

Dobro, tu su ostavke ali ko ce preuzeti odgovornost?!?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC