• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukomet u kanalu, u Savezu sve po starom

Autor mondo.ba

Dok bh. rukomet tone iz dana u dan, a reprezentacija BiH ne zna da li će uopšte igrati sljedeći meč čelnici RSBIH mjesecima ponavljaju iste poruke.

„Gordijev čvor“ u RSBIH zvani preregistracija i organizacija Saveza na legalan način ni poslije nekoliko mjeseci razgovora i dogovora nije odmršen.

Svi rokovi su davno prošli, RSFBIH je naizgled formiran, ali nakon žalbi nije ni on registrovan što je uslov za reorganizaciju RSBIH, a zbog blokade računa RSBIH pitanje je da li će nacionalni tim nastaviti kvalifikacije.

Iako je stanje u bh. rukometu katastrofalno o čemu svjedoči i nedavna blamaža kada se saznalo da tri selekcije reprezentacije BiH nose iste dresove, nema naznaka da će stvari krenuti na bolje za bh. rukomet.

Umjesto toga iz RSBiH stižu iste poruke koje slušamo već mjesecima – radimo sve, blizu smo dogovora, prolongiraćemo rokove, pokušaćemo da riješimo, krivi su oni u FBiH, krivi su oni u Hercegovini, oni u Sarajevu…

Predsjednik RSBIH Zdravko Miličević potvrdio je da je RSBIH zbog bezizlazne situacije poslao dopis Predsjedništvu BIH i tražio sastanak kako bi se pokušao riješiti problem RSBIH.

"Juče me zvao generalni sekretar (Smajo Karačić, op.a.), pitao šta da radimo, rekao da ima spremno pismo da se uputi prema Predsjedništvu BiH sa zahtjevom za prijemom. Rekao sam mu da ga pošalje, da vidimo šta možemo riješiti.  Ali ne može nama Bog pomoći ako se mi unutar Saveza ne dogovorimo, odnosno ako se federalni saveza ne dogovore sportski radnici. U teškoj smo situaciji jer smo mislili poslije skupštine održane u Mostaru prošlog mjeseca da smo završili posao. Izabran je predsjednik, zamjenik predsjednika RSFBIH, UO, i očekivali smo da se federalni savez registruje u nadležnim ministarstvima FbiH, međutim, došlo je do nekog preokreta, do žalbi dva kantona koji nisu bili za formiranje tog saveza. Navodno su nezadovoljni što se u tom Statutu pominje Herceg-Bosna i kantoni koji čine federalni savez, mada tu ima i ličnih interesa koji nisu vezani za rukomet“, rekao je Miličević.

On ponavlja da je problem u FBIH, a ne u RS.

"Uglavnom, problem je u FBiH. Ovo pismo što je upućeno da li će donijeti nešto ne znam. Lopta je ponovo u dvorištu federalnog dijela, definitivno imamo problem sa sportskim radnicima iz FBiH, šta će se dalje dešavati samo Bog zna. Bio sam optimista, uložio sam puno energije da se razriješi taj problem,  i lično sam dao ideju kako da se razriješi, prihvatili su, ali ponovo je došlo do obrta. Nemam snage ni da ih zovem, vidjećemo šta će se desiti u narednom periodu“, dodao je predsjednik RSBIH.

Odlazak reprezentacije BiH na kvalifikacionu utakmicu u Finsku 4. maja je upitan zbog nedostatka sredstava, a Miličević kaže da ima obećanja da će to biti riješeno.

"Nastup je neizvjestan zbog finansija. RSBIH ima odavno potpisane sponzorske ugovore, sredstva čekaju, računi su blokirani dok se ne registruje krovni savez. Ja imam nekakva obećanja generalnog sekreetara i ljudi iz FBiH da će to riješiti do 25. aprila kada se moraju uplatiti ta sredstva“, uvjerava Miličević.

On ističe da bez obzira što je na čelu RSBIH ne moće uticati na odnose unutar federalnog dijela Saveza i dodaje da nije optimista.

Ne mogu puno uticati, bez obzira što sam na čelu saveza mi iz RS ne možemo uticati na njihove odnose. Ružna situacija. Bio sam optimista, sad više nisam.

Miličević je ponovio svoj stav koji je iznio i ranije, da će RSRS krenuti svojim putem ukoliko ne dođe do dogovora na nivou BiH.

„Rukomet  će se igrati, bez obzira da li će igrati reprezentacija, bez obzira da li ćemo biti kažnjeni od EHF-a kao RSBIH. Mi ćemo se okrenuti sebi. Okrenućemo se rukometu u RS, pa nek gospoda rade šta hoće, jačaćemo naš savez. I prošli put sam govorio ovo, ali vrlo brzo ćemo morati uputiti zahtjev EHF-u, upoznati ih do detalja o čemu se radi u BiH kad je u pitanju rukomer i tražićemo da onaj zdravi dio rukometne organizacije s eprimi u EHF, a to je RSRS, pa nek gospoda iz FBiH razmišljaju kuda će i kako će. Osam godina ta priča traje, pa i više, od 2002. Mi smo bili dužni da se preregistruje RSBIH, umiješala se politika, nije se mogla održati nijedna skupština, tek prije dvije godine je održana i opet nije raspravljano o preregistraciji RSBIH. Sad kad smo došli do nekog rješenja ponovo smo došli na početak. Mi iz RS ne možemo ništa da uradimo, trudili smo se da riješimo problem, ali nije problem kod nas“, rekao je Miličević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC