• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osvojene medalje potvrda kvalitetnog rada!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Mladi članovi banjalučkog Karate kluba Energija na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu osvojili pet medalja (tri zlata i dva srebra), a na Svjetskom kupu u Umagu dodali još tri (po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju).

 KK Energija Balkansko prvenstvo pet medalja, Svjetski kup tri medalje Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Polusezona ispunjena brojnim uspjesima je iza Karate kluba Energija iz Banjaluke.

Banjalučani su nedavno učestvovali na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, te WKF Svjetskom kupu u hrvatskom Umagu, gdje su ukupno nastupila 2.452 takmičara iz 69 zemalja i preko 360 klubova.

Energija je i u Turskoj i u Hrvatskoj pokazala zašto se smatra jednim od najboljih i najorganizovanijih klubova na našim prostorima, a i šire.

Mladi karatisti Energije na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu osvojili su tri zlatne i dvije srebrne medalje, dok je serija uspješnih rezultata i osvojenih medalja nastavljena i u Umagu, odakle su se banjalučki karatisti vratili sa tri medalje, po jednom zlatnom, srebrnom i bronzanom.

"KK Energija u ovom dijelu sezone ostvario je značajne rezultate. Četvrtu godinu zaredom naše mlađe selekcije najbolje su u BiH, što dovoljno govori kako se radi u ovom klubu. Rezultat iz bh. prvenstva potvrdio se i na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, gdje smo se plasirali u pet finala. Od naših 15 takmičara na put je otišlo samo sedam. Osvojili smo tri zlata i dva srebra, tako da je ovo bio naš maksimum", kaže Branko Derajić, trener u KK Energija i osnivač ovog kluba i dodaje:

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

"Odmora nismo imali. Odmah po povratku iz Turske krenuli smo sa pripremama za Svjetski kup, koji je bio kruna ove polusezone. I tu smo postigli izvanredne rezultate. Uz pomoć naših sponzora i prijatelja, poveli smo 19 naših takmičara, a ni pojedine reprezentacije nisu mogle da se pohvale tolikim brojem učesnika", sumirao je polusezonu Derajić.

Članovi KK Energija osvojili su tri medalje u Umagu. Milan Leper pobjednik je Svjetskog kupa u kategoriji U-12 +45kg, dok je Pavle Dujaković u konkurenciji kadeta osvojio vicešampionsku titulu. Aleksandru Kovačeviću pripalo je treće mjesto u kategoriji U-14 -50kg.

"Imali smo velike ciljeve, od 11 medalja koje su osvojili takmičari iz BiH, mi smo tri donijeli u Banjaluku. Nemamo razloga da budemo nezadovoljni sa ove tri medalje. Naprotiv, znamo da je moglo biti bolje, ali s obzirom na veliku konkurenciju, više smo nego zadovoljni", dodao je prvi čovjek Energije.

U Energiji imaju velike planove. Na jesen će u Španiji biti održano prvenstvo svijeta, dok će dogodine karatisti premijerno nastupiti na Olimpijskim igrama za mlade, s obzirom da je prvi put karate ušao u porodicu olimpijskih sportova.

"Možemo biti ponosni na ove dvije medalje u konkurenciji djece, zlatnu i bronzanu. Ipak, možda i najvažnija je srebrna medalja Pavla Dujakovića u konkurenciji kadeta, koji je bio drugi u konkurenciji 86 takmičara. To je generacija koja će sljedeće godine učestvovati na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu, na kojoj će prvi put biti i karatisti. Nadamo se da ćemo i mi imati predstavnika, iako je konkurencija paklena", kaže Boris Popović, trener u KK Energija.

On je istakao da velike nade polažu u Dujakovića, te da se svi u klubu nadaju da će još neko iz Banjaluke uspjeti izboriti plasman na Olimpijske igre mladih.

Svjetsko i Evropsko prvenstvo, te Svjetski kup u Umagu biće izborni za odlazak na Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu. Poeni će se sabirati, a najbolji će izboriti plasman na smotru mladih u Argentini.

"Učestvovaće po osam takmičara u tri kategorije. Dujaković trenutno zauzima sedmu poziciju na svjetskoj rang listi i vjerujemo da će zadržati mjesto koje vodi na OI, što mnogo znači. Samim odlaskom u Argentinu, mi možemo da se nadamo medalji. Pavle je potvrdio da ima kvalitet, dobio je pet mečeva, a nažalost izgubio finalni. Sada nas očekuje Svjetsko prvenstvo u oktobru u Španiji, a uz Dujakovića, nadamo se da će u Tenerife otići još neko od naših takmičara, koji će tražiti vizu za OI. KK Energija nepresušan je izbor mladih talenata", dodao je Popović.

Energija je prethodnik godina dominirala na bh. takmičenjima kada su u pitanju mlađe kategorije. Ipak, u težnja kluba sada su i seniorska odličja.

"Naš klub do sada je osvojio više od 30 balkanskih medalja dječije konkurencije, kadetske i juniorske, a ono čemu težimo je evropska, svjetska, a zašto ne i olimpijska medalja u seniorskoj konkurenciji. Nadam se da ćemo na tom putu imati i pomoć institucija, poput Ministarstva porodice, omladine i sporta. Nadam se da će prepoznati naš entuzijazam. Grad se uključio u naš rad, pomaže nam, a vjerujem da će rezultati koje ostvarujemo dati povoda ljudima iz Ministarstva da nam pruže veću podršku", rekao je Derajić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Mladi Dujaković bio je na pragu osvajanja zlatne medalje u Umagu, ali u finalnom susretu nije imao sreće.

"U kategoriji 86 takmičara, imao sam šest mečeva. Slavio sam u prvih pet, ušao u finale, ali sam nakon 4:4 poražen od predstavnika Kazahstana, koji je prvi poveo i na osnovu toga, po novim pravilima, stigao do pobjede. Na meni je sada veliki pritisak. Mlad sam da bih išao na Olimpijske igre, ali vjerujem da ću uspjeti da odem u Buenos Ajres", poručio je mladi karatista Energije.

Dujaković kaže da mu je karate jednostavno u krvi.

KK Energija i prof. dr Borko Petrović, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, dogovorili su saradnju, tako da će profesori sa ovog fakulteta biti uključeni u rad i praćenje sportista iz ovog kluba.

"Već osam godina treniram karate. Nikada nisam pomišljao da prestanem. Redovno sam na takmičenjima, trudim se. Prošle četiri godine bio sam prvak države, imam dvije zlatne medalje sa Svjetskog kupa, kao i tri balkanske medalje", nabrojao je Dujaković svoje najveće uspjehe.

Milan Leper superiorno je stigao do zlata u Umagu.

"Moj put do zlata bio je impresivan i bilo mi je super. Nisam izgubio niti jedan poen, tako da sam i sam bio iznenađen. Nisam vjerovao kada sam u finalu pobijedio Italijana 9:0. Tri udarca u glavu bila su dovoljna da slavim prije isteka vremena. Moji drugari su bili ponosni na mene, grlili me, vrištali od sreće, a ja još nisam svjestan šta sam uradio. Ne mogu doći sebi", bio je pun utisaka mladi Leper.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Najmlađi učesnik na Svjetskom kupu bio je desetogodišnji Lukas Kandić.

"Želja mi je da postanem jedan od najboljih karatista. Na Svjetskom kupu izgubio sam od Rusa koji je bio dvije godine stariji od mene. Imao je više iskustva, ali nisam se plašio", poručio je najmlađi prvak Balkana iz BiH.

Veselin Petković ispred Grawe osiguranja, sponzora kluba, čestitao je članovima Energije na ostvarenim rezultatima.

"Naša kompanija već četiri godine podržava KK Energija. Čestitam takmičarima na postignutim rezultatima. Ponosni smo što smo u mogućnosti da im pomognemo jer u današnje vrijeme teško je obezbijediti sredstva i drago nam je da smo dio ove predivne priče. Naša politika bazira se na tome da pomažemo klubove koji su usmjereni ka radu sa djecom i tako će biti i ubuduće. Pored svih pobjeda, medalja, uspjeha na turnirima, najveće zadovoljstvo predstavlja nam činjenica da se sve više mladih priključuje KK Energija, što samo govori o kvalitetnom radu u ovom klubu. Nije bitno da li će svi oni biti šampioni, bitno je da se djeca bave sportom. Iz kvalitetnog rada, izrodiće se novi šampioni", poručio je Petković.

Energični dječaci i djevojčice iz Banjaluke, kao i njihovi treneri, uspješno u svijetu predstavljaju grad na Vrbasu, Republiku Srpsku i BiH, a osvojene medalje samo su potvrda kvalitetnog rada u klubu, ali i ispravnog puta kojim idu svi u KK Energija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC