• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rutina zlatnih delfina: Bus, dupli čvor i SRBIJA!

Autor mondo.rs

Kako se srpski vaterpolisti pripremaju za meč na Svetskom prvenstvu - od kreveta do prvog napada utakmice.

 Priprema srpskih vaterpolista za meč Izvor: MN PRESS

/Od izveštača MONDA iz Budimpešte/

Plan srpskih vaterpolista na velikim turnirima unapred je programiran, isplaniran i u njemu nema mnogo prostora za "iskakanje". Unutar tog okvira selektora Dejana Savića, vaterpolisti imaju i timski i lični način pripreme, zagrevanja, fokusiranja i najboljeg mogućeg ulaska u utakmicu.

S obzirom na različite termine mečeva, "delfini" su i u Budimpešti bili prinuđeni da se i rano ujutro pripremaju za odlazak na bazen, jer su, na primer, protiv Grčke igrali već od 10.50 časova.

Sa druge strane, narednih dana svetski, evropski i olimpijski šampioni "prebacivaće" se na popodnevni ritam, zato što ih u utorak očekuje četvrtfinale od 16.10 časova.

Sa Andrijom Prlainovićem razgovarali smo o rutini šampiona na dan utakmice.

"Sve radimo u zavisnosti od toga kada igramo. Protiv Grčke je bio jutarnji meč, a tada ustajemo u 7.15, idemo na doručak, laganu šetnju... U takvim situacijama još važnije od kvaliteta sna je da se dobro razbudiš i da nisi pospan. Ti termini su zbog toga veoma nezgodni", rekao je Prlainović za MONDO.

Kada je utakmica popodne ili uveče, režim je drugačiji.

"Večernji meč zahteva drugačiji ritam. Ujutru je trening, zatim sledi popodnevni odmor posle ručka, koji traje oko dva do tri sata između ručka i polaska na utakmicu. To svako koristi individualno. Ja nekad odspavam, nekad ne odspavam. I uglavnom nikad ne spavam duže od sata ili sat i 15 popodne maksimalno. To je moj ritam".

Izvor: MN PRESS


Podrazumevano razgibavanje izvodi se pod nadzorom trenera za fizičku pripremu, Vladimira Pavlovića i Aleksandra Janika.

"Naravno, svi zajedno, timski radimo vežbe na suvom sa Sašom Janikom, a posle i na bazenu sa Pajom. To je uvek ekipno, timski pred svaku utakmicu".

Na putu ka bazenu, svako zna svoje mesto u autobusu.

"U autobusu se uvek sedi na istim mestima, mada to nije vezano za određenu utakmicu, već svako zauzme svoje mesto čim se dođe na neko takmičenje. Već su i novi momci pronašli svoje sedište, tako da se i to već zna", nasmejao se Prlainović.



Uoči utakmice, nakon poslednjih Savićevih instrukcija, igrači usmeravaju punu pažnju na meč i u tome svako ostaje "sam" sa sobom. Prlainović ima samo jedan ritual.

"Jedino dupli čvor na kapici. Samo to pravim. Druge rituale nemam. Menjam i način razgibavanja, jer mi je zanimljivo onako kako mi 'dođe' tog dana, šta mi padne na pamet. Neke vežbe uradim, a neke promenim i to je to".

Takođe, navijači Srbije na "Alfred Hajošu" već su navikli da kapiten Filip Filipović složi opremu u kojoj je došao na utakmicu i da je stavi iza gola. Taj i možda i druge rituale on, ipak, zadržava za sebe.

"To su stvari o kojima ne pričam i koje ne bih da delim. Ko vidi, primeti...", kaže "desetka" Srbije za MONDO.

Filipović je tokom grupne faze javno ukazao na lošu praksu organizatora da "ubrzavaju" ekipu i da joj ometaju pripremu. O tome je govorio i u subotu.


"Smatram da ne remetim nikoga, nikoga nije remetilo više od deset godina i ne verujem ni da će i u ovih preostalih par godina. Jednostavno na sve to gledam kao na ličnu stvar o kojoj zaista ne volim da pričam", kaže Filipović.

Posle uskakanja u bazen, kapiten se "u krugu" obrati saigračima, a novinarima je otkrio o čemu "delfini" pričaju neposredno pre utakmice.

"Ništa, u principu da je najbitnije da budemo okrenuti sebi. Da ne pričamo sad detalje, jer na kraju se svodi na to da gledamo samo sebe, nebitan je protivnik, plave ili bele kapice, imena, suđenje, ništa. Ono što znamo najbolje da radimo potrebno je da pokažemo u vodi, a momci vrlo dobro znaju kako se to radi...".

Posle govora, iz bazena snažno odjekne "SRBIJA" i meč može da počne.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC