• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumanov recept za pobjedu: Odbrana i brzina!

Autor mondo.ba

Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine u srijedu će igrati prvu utakmicu dvomeča protiv selekcije Švajarske, u okviru šeste grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj.

 Bilal Šuman pred Švajcarska - BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Utakmica će biti odigrana u Sent Galenu, a najbolji rukometaši BiH u tom meču će nastupiti pod imperativom pobjede zbog poraza koji su prethodno upisali protiv selekcije Estonije, a koja je potom poražena u oba meča protiv Švajcaraca i ostala je bez šanse za plasman u baraž.

Selekcija BiH u Beogradu je obavila mini pripreme za dvomeč protiv Švajcaraca, gdje je odigrala dva prijateljska meča protiv reprezentacije Saudijske Arabije i ostvarila polovičan uspjeh, a na drugom meču povrijedio se jedan od najbitnijih igrača u "zmajevima" Nikola Prce, koji se na listi povrijeđenih pridružio Muhamedu Toromanoviću, Ivanu Karačiću i Senjaminu Buriću.

Selektor BiH Bilal Šuman istakao je u najavi meča da će ti igrači nedostajati njegovom timu u mečevima protiv Švajcaraca, ali da i dalje vjeruje u plasman u baraž.

"Bez kalkulacija možemo reći da je utakmica u srijedu odlučujuća i da moramo pobijediti. Situacija s igračima je otežana, ali kao u svakom sportu, koga nema bez njega moramo. Mislim da imamo i dalje kvalitet, želju i volju da odigramo dobro. Želimo pokazati da možemo pobijediti Švajcarsku. Stalo nam je da dođemo do baraža i to bi bio veliki uspjeh s obzirom na dešavanja u posljednje vrijeme", rekao je Šuman, a prenijeli sarajevski mediji.

Prema njegovim riječima, pobjede Švicarske protiv Estonije značajno su otežale posao selekciji BiH, ali uvjeren je da će 17 igrača u Švajcarskoj dati sve od sebe.

"Rezultati Švajcarske protiv Estonije su nam otežali posao, ali znamo šta nam je raditi. Domaćin ima jake i visoke bekove. Igraju odličnu odbranu i golmana, međutim sporija su reprezentacija. Mi znamo šta trebamo uraditi da im pariramo. Moramo igrati dobru odbranu, s brzom tranzicijom i centrom".

Osvrnuo se i na poraz u drugom meču protiv Saudijske Arabije, za koju kaže da igra veoma brz rukomet.

"Niži su ali igraju brže od Švajcarske. Protiv njih smo željelu isprobati neke stvari u našoj igri, dali smo priliku igračima i to su bili razlozi našeg poraza".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić zaželio je brz oporavak povrijeđenim igračima i naglasio da su svi "zmajevi" svjesni šta ih očekuje u Švajcarskoj.

"Švajcarci nakon pobjeda protiv Estonije izgledaju kao vanzemaljci. Međutim ko gleda rukomet, mora sagledati i želju Estonaca u tom drugom meču. Mislim da su za njih kvalifikacije bile završene nakon prvog poraza protiv Švajcaraca, pa su u tom drugom meču nastupili turistički. Moramo smoći snage i prvi meč u Sent Galenu pokušati završiti u našu korist", naglasio je Terzić.

Desni bek "zmajeva" Marko Panić smatra da Švajcarska nema zvučnih imena ali ima odličan tim.
"Biće nam teško bez četvorice povrijeđenih igrača, pod pritiskom smo zbog imperativa pobjede. Nema kalkulacija, idemo na pobjedu", kratko i jasno je izjavio Panić.

Golman Benjamin Burić prepustio je ulogu favorita Švajcarcima, a kao najveću ospasnost po svoj gol istaknuo je Endija Šmita.

"Igramo protiv mlade i kvalitetne reprezentacije. Oni su favoriti, a mi moramo pokazati karakter pod imparativom pobjede. Gledali smo njihove utakmice protiv Estonije. Glavna opasnost dolazi od Šmita, ali imaju još dobrih i visokih napadača. Nama odgovara njihova sporija igra i mislim da imamo veliku šansu da ih dobijemo. Jedina njihova predost je domaći teren, a mislim da smo tu negdje kvalitetom".

Utakmica između Švajcarske i BiH igra se u srijedu, 10. januara, s početkom u 18.30 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC