• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trka "Beograd-Banjaluka" jača nego ikad!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Međunarodna biciklistička trka između najvećih gradova Srbije i Srpske uvrštena je u prvu kategoriju Međunarodne biciklističke unije, pa će predstojećeg vikenda na 12. izdanju prvi put nastupiti samo profesionalne ekipe i reprezentacije.

 12. međunarodna biciklistička trka Beograd Banjaluka 28. i 29. april 2018. Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Krajem 2017. godine Međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" uvrštena je u najviši rang Međunarodne biciklističke unije (UCI), pa će na 12. izdanju prvi put nastupiti samo profesionalne kontinentalne ekipe i reprezentacije.

To znači da će premijerno na ovoj trci biti upotrebljena i žuta majica.

Trka će biti održana predstojećeg vikenda, tačniej u petak i subotu, 28. i 29. aprila, a biće vožene dvije etape, nakon kojih će biti sabirana vremena obje dionice. Ukupni pobjednik biće onaj vozač koji u najbržem vremenu završi dvije etape, prvu od Beograda do Brčkog, te drugu od Teslića do Banjaluke.

Trka prolazi kroz više gradova u Srbiji i BiH, čime će, osim sa sportskog aspekta, gradovi kroz koje budu vozili biciklisti imati korist i sa turističke strane.

Nastupiće rekordan broj ekipa - 32 iz 25 svjetskih zemalja, te rekordan broj biciklista - 170!

JUBILEJ

Međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" obilježiće i važan jubilej u gradu na Vrbasu - 120 godina Biciklističkog kluba "BSK" iz Banjaluke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS prepoznali su važnost ovog događaja, te su trku pomogli kao i prethodnih godina. Osim ovih institucija, pomoć su pružile i brojne kompanije, čime su se stekli svi uslovi za održavanje 12. izdanja ove trke, čiji nagradni fond će biti najveći do sada - 20.000 evra!

Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da je trka zauzela veoma značajnu poziciju u medijima.

"Zahvaljujem se medijima, kao i institucijama koje su prepoznale značaj ovog događaja. Trka je ove godine jača nego ikad, prije svega što je ušla u prvu kategoriju, pa samim tim imamo i veoma jake ekipe, poput Gasproma. Prema Eurosportu, trka je ušla u TOP 50 u Evropi, čime se vidi njen značaj i veliki evropski mediji je prenose. Ove godine imamo rekordan broj zemalja koje učestvuju, takmičare iz 32 zemlje, odnosno 25 ekipa. Imali smo nekada i više ekipa, ali sada je veći broj takmičara po ekipi. Po kvalitetu i kvantitetu, prevazišli smo sve ono što smo očekivali", naglasio je zadovoljni Kuvalja.

Prva etapa startovaće 28. aprila sa Trga Republike u Beogradu, preko Obrenovca, Šapca, Pavlović mosta i Bijeljine, a takmičari će nakon 175 km stići u Brčko, gdje će trku završiti krugovima. Dan kasnije, u drugoj etapi dužine 180 km, voziće od Teslića, preko Tešnja, Dervente, Prnjavora, Laktaša, do Banjaluke.

"Za razliku od prošlih godina, sada je trka etapna. Vremena se sabiraju i pobjednik će biti poznat nakon dvije etape. Pobjednik će biti takmičar koji u najkraćem vremenu pređe dvije etape. S obzirom da su obje etape ravničarske, vjerovatno će sekunde odlučivati o pobjedniku. U Banjaluci će sigurno biti uzbudljivo. Zahvaljujem se svim gradovima koji su podržali trku", dodao je direktor trke.

Osim ekipa, na trci će nastupiti i reprezentacije.

"Od ove godine trka je u prvoj kategoriji, što znači da možemo da prihvatimo samo profesionalne ekipe, kao i reprezentacije. Klubovi više ne mogu da učestvuju, pa samim tim ni banjalučki BSK, koji nije kontinentalni klub. To znači da nam dolaze samo oni najjači iz Evrope i svijeta. Učestvovaće reprezentacije Srbije, Hrvatske i Slovenije, koje šalju svoje najjače ekipe. Tu su i tri ekipe iz Italije, nekoliko iz Austrije, zatim Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Rusije, Bjelorusije, Poljske, Njemačke, Azerbejdžana, Slovačke, Turske i Bugarske", rekao je Kuvalja.

PRVA ETAPA: Beograd, Šabac, Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Brčko.

DRUGA ETAPA: Teslić, Tešanj, Derventa, Prnjavor, Laktaši, Banjaluka.

Takmičari će sa beogradskog Trga Republike startovati u petak u 10.50, a nakon desetominutne neoficijalne vožnje u 11 časova očekuje se zvanični start sa Ade.

Dolazak u Banjaluku planiran je dan kasnije oko 15.40, a kraj trke 50-ak minuta kasnije.

Petnaest minuta po završetku trke biće proglašen pobjednik, nakon čega će uslijediti svečano zatvaranje 12. međunarodne trke "Beograd-Banjaluka".

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC