• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Izgubio sam veru, rekao da se neću baviti tenisom"

Naš najbolji teniser Novak Đoković je prvi put objasnio šta mu se desilo u Riju 2016. godine kada je eliminisan na startu olimpijskog turnira, o zdravstvenim problemima...

“Ove godine, prvih meseci nakon operacije prolazio sam kroz emocije i misli koje nisu bile najsjajnije. Rekao sam i da se više neću baviti tenisom, ljudi su bili šokirani. U tim trenucima nisam bio siguran šta pričam. Najgore je kada preovladava sumnja u odnosu na veru da ja to mogu. Ne stidim se takvih trenutaka“, rekao je naš teniski as i dodao da su u njega ipak verovali otac, majka, žena, braća i njegov tim.

Novak Đoković bio je gost u emisiji "Da, možda ne" kod Olivere Kovačević. Pričao je o najtežim trenucima karijere.

"Jedan deo mene je znao da će doći trenutak da napravim uspeh, za grend slem i da budem i broj 1 u svetu. U aprilu ove godine seo sam sa trenerima, razvijao strategiju,. U tom planu je bilo da ću oko US Opena dostići vrhunac forme. Vrhunac je došao već na travi, igrao sam finale Kvinsa", rekao je zadovoljno Novak.

Naš najbolji teniser Novak Đoković je prvi put objasnio šta mu se desilo u Riju 2016. godine kada je eliminisan na startu olimpijskog turnira posle poraza od Huana Martina del Potra.

"Sve je krenulo od Rolan Garaosa, turnira koji je dugo priželjkivan, godinama sam bio nadomak osvajanja trofeja. Zbog te anticipacije i pristiska koji sam sebi postavio, taj naboj energije je bio tako veliki da me je iscrpelo. Nisam imao dovoljno energije da se takmičim na visokom nivou“, bio je iskren Novak.

"Kada postigenes i ostavariš sve snove - udariš u zid, to sam čuo od drugih. Tada sam ja došao u to stanje uma. I Boris Beker je govorio da nedovoljno radim, To nije bila istina, i više sam radio nego ranije. Nije mi nedostajalo ni strasti prema treningu i tenisu, ali kada sam ulazio na teren da se takmičim, kada sam čuo sudiju da zove rezultat, tada sam to osetio. Mislio sam da toga nikad neće doći, nisam imao problem sa motivacijom“, naglasio je Nole.

 Ipak, tvrdi, mogao je doneti bolje odluke.

"Da sam mogao da donesem bolje, jesam. Posle US Opena te godine sam bio na vrhuncu, imao sam četiri grend slema, prvi na svetu, osvojio sam turnir u Torontu. Dva dana uoči meča sam imao povredu zgloba. Pokušavao sam da pronađem rešenje sa svim lekarima. Kada se sve to završilo, kada sam imao vremena da osvrnem i razmislim zašto su se odrrđene stvari desile, zaključak je bio da sam previše hteo, previše se zaleteo. Da sam na neki način odstupio od ritma planiranja treninga, odstupio sam od toga jer je Olimpijska godina najteža.“

Đoković kaže da je verovatno posle US Opena trebalo da završi sa sezonom.

"Sećam se meča na US Openu, tada sam izvukao poslendji atom tog žara, ali Marej je uhvatio zalet, bilo mi je ugroženo prvo mesto i zato sam nastavio do kraja sezone. Odlučio sam 2017. da stanem. Lakat više nije mogao da izdrži. Početkom 2016. je nastao problem. Izabrao sam antiinflanatorne lekove da bih nastavio da igram. Sada vidim da nije bila ispravna odluka uzimajući u obzir tih narednih godinu i po. Pauza je bila neminovna.“

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Novak se prisetio i Vimbldona prošle godine.

"Kada sam u julu 2017 predao četvrtfinale na Vimbldonu, osećao sam rasterećenje. Duboko u sebi sam znao da će taj trenutak doći pre ili kasnije. Znao sa da je predamnom višemesečna pauza. Odlučio sam da uzmem šest meseci bez turnira. Posetio sam najbolje stručnjake širom sveta. Svi su me savetovali da operacija nije neohodna. Bol pred novu sezonu se vratio. U Australiji sam igrao pod bolovima ove godine. Posle operacije sam se vrlo brzo vratio na teren. Niko nije bio za to da se vratim. Ne bih ništa menjao jer su stvari kakve treba da budu“, kazao je naš najbolji teniser.

Govorio je i o saradnji sa Andre Agasijem.

"On je čovek koji voli da razgovara, da pronađe suštinu u svemu, što meni ne smeta, i često je tražio da se otvorim, da pronađem uzrok svega. Bio je jedna vrsta psihloga, fantastičan čovek. U tim trenucima kada treba da se donese odlika koliko vremena je potrebno za oporavak, a vratio se onaj izgubljni žar. Previše smo se puta složili da se ne slažemo... to je on rekao. Nema problema među nama, i dalje se čujemo", rekao je Novak Đoković.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Sa suprugom Jelenom je otišao na planinu kod Marseja i tu se ponovo upalila žar prema tenisu.

"Odlazak na planinu je bio izvrstan. Moja supruga nakon trudnoće nije imala vremena da se posveti sebi i nije bila u treningu, ali je ipak planinarila sa mnom četiri sata, i to je bio momenat kada smo se zbližili i kada smo ostvarili još jaču vezu. To putovanje od pet dana je donelo neku vrstu ispunjenja ponosa i snage. A to putovanje nas je dodatno zbližilo, što nismo imali od kako smo postali roditelji. Taj trenutak je bio najveća prekretnica gde se sve vratilo u paketu."

Đoković je pričao i o tome koliko mu je bilo bitno što je Stefan bio na tribinama na Vimbldonu i bodrio ga.

"Mnogo mi je značilo, i inspirisalo. Kada postanente roditelj svet vam se okrene naopačke. Kada smo postali roditelji otključala se ta jedna nova dimenzija ljubavi u nama. Dolazim sa treninga, ostavljam reket sa strane i ne razmišljam više o tenisu. Tada skidam odelo tenisera i oblačim odelo roditelja. Za mene kao oca je najbitnije da imam kvalitetno vreme sa svojom decom, i za moju suprugu, i beskrajno sam joj zahvalan što pokušava da organizuje naš zivot kod kuće i na putu tako mogu da se posvetim deci dovoljno i pored tenisa."

Na temu ishrane, i fame u Srbiji u vezi sa tim šta Novak Đoković jede, Nole je kratko rekao.

-"Kao profesionalni sportista zavisim od onoga kako se osećam, koliko energije imam da li sam dovoljno snažan, eksplozivan i brz."

Jedno od pitanja odnosilo se na to ko sada pere čarape, uz aluziju na izjavu njegove majke Dijane da je to činila godinama, mučeći se da skine šljaku sa odeće.

"Mene je majka učila da sam perem svoje čarape. Na juniorskim turnirima nije bilo novca čak ni za onaj žeton za mašinu. U jednom hotelu u gradu u Francuskoj, lavabo je bio u spavaćem delu sobe, čak ne ni u kupatilu. Mi smo čarape tu prali, a onda ih sušili na uličnim banderama, da je čak I policija dolazila da nam kaže da to ne radimo."

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Novak je pomenuo i da vozi "Tesla" automobil najviše zbog Nikole Tesle.

"Samo zbog njega, mada je i ekološki auto, ali sa druge strane najviše zbog njega. Tesla je naše gore list i najgenijalniji um svih vremena. Ja stalno tražim ljude koji su reproducirali lik i delo Tesle. To mi je hobi. Ono što me najviše oduševljava kod njega nije samo to što je bio toliko skroman i normalan, i što je sve svoje izume podredio evoluciji čovečanstva, a nije to uradio iz materijalnih razloga."

Đoković je svirao saksofon u studiju, istakavši da njegovu pasiju prema ovom instrumentu ne dele svi ukućani, pogotovo kada je sviranje na amaterskom nivou, kao što je slučaj kod njega.

"Saksofon mi je oduvek bio najprivlačniji jer se uklapa u sve. Još od srednje škole me je fascinirao."

Novakova Fondacija svake godine pomaže veliki broj dece širom Srbije, na šta je Đoković  ponosan.

"Moja uloga je da kroz sport i filantropski rad promenimo sliku u društvu. Mene najviše zanimaju deca i time se bavimo kroz fondaciju još od 2010. godine. Naša misija je da im obezbedimo bolje uslove za rani razvoj tokom predškolskog doba."

Među brojnim temama, Nole je pomenuo i naredne Olimpijske igre.

"Tokio je jako blizu, i mislim da ću se te godine uoči Igara bolje spremati za to takmičenje. Možda i neću da igram neke turnire da bih se što bolje spremio za dobar plasman na OI 2020."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC