• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer odbio, Nadal i Đoković (još) nisu?

Autor mondo.rs

"Nisam želeo da igram tamo u to vreme. Dakle, za mene, to je bila veoma brza odluka", kazao je osvajač 20 gren slem titula.

Švajcarski teniser Rodžer Federer odbio je poziv da igra na egzibicionom turniru u Saudijskoj Arabiji u decembru na kojem su učešće najavili njegovi najveći rivali, Novak Đoković i Rafael Nadal.

Saudijska Arabija je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra.

Kašogi je kao kolumnista Vašington posta kritikovao poteze Rijada i moćnog saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

NOLE I RAFA POD PRITISKOM: ZAŠTO ĆUTITE?

Nadal i Đoković, koji zauzimaju prva dva mesta na ATP rang-listi, ostavili su otvorenu mogućnost da ne nastupe na egzibicionom meču u Džedi 22. decembra, ali se nisu povukli. Obojica su to obrazložili time što su pozive dobili pre najmanje godinu dana.

Upitan danas u Parizu da li je i on ranije pozvan, Federer je odgovorio da su "i njega kontaktirali", a potom je odgovorio zašto je odbio da učestvujem prenosi "Associated Press".

"Nisam želeo da igram tamo u to vreme. Dakle, za mene, to je bila veoma brza odluka", kazao je osvajač 20 gren slem titula.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" pozvala je Nadala i Đokovića da otkažu učešće u Džedi. Upitan u nedelju o učešću na turniru, Nadal je rekao da njegov tim analizira situaciju s organizatorima turnira.

"Naravno da sam svestan situacije. Ali, obavezao sam se pre godinu dana da ću igrati tamo. Moj tim razgovara s njima, analiziraju stvari. To je to. Užasno je što je jedan novinar izgubio život. Znam da se unutra desilo nešto veoma loše. Gledamo kako se razvija situacija i nadam se da će se stvari razjasniti što pre", kazao je Nadal.

Đoković je u nedelju takođe jasno rekao da je odluka da igra odavno doneta.

"Obavezali smo se prema njima pre više od godinu dana, tačnije prošle godine kada smo razgovarali o tom poencijalnom duelu. To je bila moja profesionalna teniska odluka. Naravno da znam, svestan sam šta se dešava i to je naravno tužno", naveo je drugi teniser sveta.

Ni Đoković nije potvrdio da će doći u Džedu.

"Moj tim je trenutno u kontaktu s ljudima iz Saudijske Arabije, kao i Rafin, i mi svi naravno pričamo da bismo bolje razumeli situaciju. Moramo da dobijemo više informacija o tome šta se dešava kako bismo mogli da donesemo racionalnu odluku da li je dobro ići ili nije", dodao je Đoković.

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je došao po dokumenta za ženidbu. Saudijska Arabija je prvobitno tvrdila da je Kašogi napustio konzulat, da bi pre deset dana, usled jakog međunarodnog pritiska,

Rijad priznao da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu, negirajući da je on mučen i namerno ubijen.

Turska, s druge strane, optužuje Saudijsku Arabiju da je na dan ubistva Kašogija poslala u Istanbul tim od 15 ljudi, zadužen da ubije novinara, i da je potom pokušala da prikrije zločin.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC