• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orlovi poleću ka Madridu: Vreme je za novi Dejvis kup!

Autor mondo.rs

Sve što je potrebno da znate o revolucionarnom, 108. izdanju Dejvis kupa: šta se promenilo, kako do završnog turnira, ko igra za Srbiju, čija je to ideja i koliko sve košta.

Vreme je za novi Dejvis kup!

A, to za najbolje tenisere Srbije znači - dva dana nadmetanja sa reprezentacijom Uzbekistana u Taškentu i, ako ne bude neprijatnog iznenađenja, pripremu za prvi ikada teniski Mundijal zakazan za kraj novembra u "Kaha mahiki" u Madridu.

"Orlovi" kapitena Nenada Zimonjića u petak i subotu pokušaće da opravdaju ulogu favorita i, generalno, drugih nosilaca kvalifikacija, iako će na betonu u dvorani "Saksovat" nastupiti bez "Broja 1", Novaka Đokovića.

ŠTA SE TO SVE PROMENILO?

Izvor: MN PRESS

"Orlovi" su 2010. u "Areni" upisali ime Srbije među osvajače "salatare" posle pobede u kultnom finalu sa Francuskom rezultatom 3:2.

Ova 108. sezona kultnog takmičenja bitno se razlikuje od svih prethodnih po sistemu takmičenja, ali će se u prvoj i poslednjoj rundi kvalifikacija za završni turnir i dalje igrati "na tri dobijena" meča, s tim da će sve biti rešeno u dva dana (ne tri, kao do sada) i u dva dobijena seta (ne tri, kao do sada).

U petak će biti odigrana dva singla, u subotu dubl, pa dva singla.

Ko bude bolji, sa nestrpljenjem će čekati žreb za finalni turnir 18 reprezentacija, koji je zakazan za 14. februar u Madridu, gradu koji će i ugostiti najbolje timove planete od 18. do 24. novembra.

Žrebom u "International Tashkent" hotelu odlučeno je da drugi duel Uzbekistana i Srbije počne singl okršajem Sanjara Fajzijeva i našeg "prvog reketa", Dušana Lajovića, posle čega će na teren daleko najuspešniji teniser iz redova rivala, Denis Istomin i naš Filip Krajinović.

KO, KAD I PROTIV KOGA?

Izvor: MN PRESS



Uzbekistan

Denis Istomin (104/294)

Humojan Sultanov (387/482)

Sanjar Fajzijev (424/271)

Faruk Dustov (533/581)

Sergej Fomin (581/586)

Kapiten: Faruk Dustov

Srbija

Dušan Lajović (39/222)

Filip Krajinović (72/220)

Laslo Đere (88/---)

Nikola Milojević (163/277)

Viktor Troicki (186/462)

Kapiten: Nenad Zimonjić

Ukoliko selektori Faruk Dustov i Zimonjić ne budu menjali, a imaju pravo na to do ulaska u poslednji sat pred početak duela, ovako bi trebalo da izgleda raspored:

petak

Sanjar Fajzijev - Dušan Lajović
Denis Istomin - Filip Krajinović

subota

Sanjar Fajzijev/Denis Istomin - Nikola Milojević/Viktor Troicki
Denis Istomin - Dušan Lajović
Sanjar Fajzijev - Filip Krajinović

Mečevi počinju u 13.00 po lokalnom, odnosno 9.00 po srednjeevropskom vremenu.

ŠTA KAŽU NAŠI?

Izvor: MN PRESS

Dejvis kup reprezentacija Uzbekistana devet puta je stizala do plej-ofa za popunu Svetske grupe (po starom sistemu takmičenja) i svaki put tu bila zaustavljena. Jednom, 2009. u Beogradu, porazila ih je upravo Srbija rezultatom 5:0.

"Žreb je prošao onako kako smo očekivali. Dobra stvar je što Lajović otvara meč, verujem da će doneti nam pobedu. Zadatak mnogo teži ima Filip protiv iskusnog i nezgodnog protivnika Istomina, kome odgovara ova podloga. Ipak, verujem da je Krajinović bolji", rekao je Zimonjić posle žreba u Taškentu.

Zimonjić dodaje da sa svi u nacionalnom timu sa nestrpljenjem očekuju važne mečeve sa Uzbekistancima. Naiskusniji u timu Viktor Troicki kaže da je Srbija favorit, ali da ne sme da potceni rivala.

"Dobili smo ih pre nekoliko godina u Beogradu 5:0, a i sada isto imamo velike šanse. Ulazimo u meč optimistično i u dobroj formi. Nadam se da ćemo već posle prvog dana da uzmemo dva poena", rekao je Troicki koji nastupa u dublu sa Nikolom Milojevićem.

Optimista je i Filip Krajinović, iza koga je dobar nastup na Australijan openu.

"Istomin je bio u Top 50, dobio je i Đokovića i ispred mene je težak zadatak. Dobro smo se pripremili, nadam se da ćemo pobediti", zaključio je Krajinović.

KAKO DO MADRIDA?


Parovi kvalifikacija:

Brazil - Belgija (Uberlandija, šljaka)

Uzbekistan - Srbija (Taškent, beton)

Indija - Italija (Kolkata, trava)

Australija - BiH (Adelaida, b)

Nemačka - Mađarska (Frankfurt, b)

Švajcarska - Rusija (Bil/Bjen, b)

Kazahstan - Portugalija (Astana, b)

Češka - Holandija (Ostrava, b)

Kolumbija - Švedska (Bogota, š)

Austrija - Čile (Salcburg, š)

Slovačka - Kanada (Bratislava, š)

Kina - Japan (Guangdžou, b)

*napomena: na otvorenom će biti odigrani samo mečevi u Adelaidi, Kolkati i Guangdžou.

U kvalifikacijama učestvuje 24 tima određenih na osnovu rezultata iz prošle sezone, a Srbija je kao pobednik plej-ofa za popunu (poslednje ikad) Svetske grupe na žrebu imala status drugog nosioca, iza Belgije.

Dvanaest pobednika popuniće spisak učesnika završnog turnira, koji će biti odigran na betonu, a na koji je plasman automatski izborio kvartet polufinalista Svetske grupe iz prošle sezone: Francuska, Hrvatska, USA i Španija.

ČIJA JE IDEJA I KOLIKO TO KOŠTA?

Kompanija koja je od ITF otkupila prava na organizaciju Dejvis kupa, a koju u javnosti predstavlja fudbaler Barselone, Đerar Pike, izdejstvovala je pravo da na završnicu poziva i dva nacionalna tima po svojoj volji, pa su za premijeru "specijalne pozivnice" podeljene Velikoj Britaniji i Argentini.

Ostaje nedoumica zbog čega "vajld kard" nije dodeljen nakon odigranih kvalifikacija, kada bude poznato ko se sve nije plasirao, odnosno zbog čega su Britanci i Argentinci pošteđeni predstojećeg baraža.

KAKVA SU PRAVILA NA "MUNDIJALU"?


Na pomenutom žrebanju sredinom februara reprezentacije će biti podeljene u šest grupa po tri tima, a nakon što se bude sastao svako sa svakim (ponedeljak, utorak, sreda), pobednici grupa i dva najbolja drugoplasirana tima izboriće plasman u četvrtfinale (četvrtak).

Polufinala će biti odigrana u petak i te četiri reprezentacije automatski će obezbediti plasman na završni turnir naredne sezone, 2020, a potom će u nedelju biti odlučivano o "šampionu sveta u tenisu".

Važna napomena - na finalu sezone igraće se dva singla i eventualno dubl, takođe na dva dobijena seta!

Srećno, "orlovi"!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC