• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrači RK Borac dva mjeseca bez plate - Uprava: „Obaveza RS je da pomogne"

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Predsjednik RK Borac Saša Kondić potvrdio da igrači nisu dobili posljednje dvije plate. "Obaveza institucija je da pomognu Borcu“, istakao je on samo dan nakon što je Vlada RS odobrila dodatnih 20.000 KM za ovaj klub.

 Predsjednik RK Borac mtel Saša Kondić stanje u klubu, plate, dugovi, pomoć Vlade RS Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Drugi put u posljednjih desetak danaiz RK Borac pred prvenstvenu utakmicu stižu vijesti o lošoj finansijskoj situaciji u klubu.

Nakon upozorenja predsjednika kluba Saše Kondića u jednom intervjuu prije deset dana pred duel Borca i Drine, u četvrtak je uslijedilo još ozbiljnije, ovaj put u intervjuu za "Glas Srpske“,gdje je on rekao da je stanje kritično i da je dovedeno u pitanje odigravanje utakmica do kraja polusezone.

Možda će vas zanimati

Dan prije utakmice sa Slogom iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja organizovana je konferencija za novinare na kojoj je prije trenera i igrača govorio predsjednik kluba, a tema je bila teška finansijska situacija, koja je ponovo aktuelizovana.

"Od 2016. nikada se nije više radilo. Od prošle godine vidi se napredak u finansijskoj stabilizaciji kluba i to je bilo uspješno odnosno trudili smo se da bude sa što manje dugova. Klub je u protekle tri godine vratio milion i po KM dugova. Postojeći ugovori sa sponzorima i neki novi ugovori kreću sa realizacijom od januara. Razlog je što je u pojedinim tim sponzorima došlo do promjene u vlasničkoj strukturi, a kod nekih u upravljačkom menadžmentu, pa su neki ugovori smanjeni, a neki pomjereni  u rokovima realizacije.  Planirajući budžet kluba imali smo obećanje institucija sa vrha RS da će stati uz Borac i ja vjerujem da  će se ona ranija obećanja realizovati, trenutno nisu, nadam se da će to biti do kraja ove godine.  Mi svim silama pokušavamo da ukažemo na trenutnu situaciju koja nije nimalo povoljna za RK Borac i iz sedmice u sedmicu rješavamo finansijske obaveze, što je u jednu ruku i dovelo u pitanje odigravanje ostatka polusezone, posljednje tri ili četiri kola“, rekao je Kondić na početku obraćanja.

Nakon toga otkrio je da je Rukometnom klubu Borac m:tel Vlada RS juče odobrila vanredna finansijska sredstva u iznosu od 20.000 KM.

"Juče smo odlukom Vlade RS  dobili sredstva u iznosu od 20.000 KM i ovim putem im se zahvaljujem jer je to u ovom trenutku nama bilo prijeko potrebno“, rekao je Kondić i nastavio:

"Zaista su brzo odreagovali na naš dopis, ali ako se ta obećanja institucija ne završe do kraja ove godine da će RK Borac biti u nezavidnoj situaciji kad su u pitanju finansije. Bilo je ovakvih situacija i ranije svaki put smo nekako uspjeli riješiti, nema razloga da i sada ne bude tako . RK Borac je kad je u pitanju sport najbolji predstavnik Banjaluke i RS, a tu ne mislim samo na istoriju koju RK Borac ima, nego na rezultate koje u teškim trenucima ostvaruje. Prvi smo, pripremamo se da osvojimo duplu krunu. Iskreno se nadam da će obećanja stići i time ćemo klub stabilizovati da možemo da se bavimo isključivo sportskim rezultatima“.

Predsjednik RK Borac pojasnio je da je klub u proteklom periodu uputio dopis srpskom članu Predsjedništva BIH, g. Miloradu Dodiku, Vladi RS, kao i preduzećima Prointer i Elektrokrajini.

"Dok god se ne desi pomoć institucija, a ja to ne bih nazvao pomoć , jer to je obaveza institucija da stane iza jednog ovakvog kluba , brenda Banjaluke i RS mi nemamo šanse da vratimo Borac tamo gdje je bio“, istakao je Kondić.

Na pitanje koje konkretno institucije su obećale pomoć i u kom iznosu Kondić je odgovorio da ne može da kaže koliko novca je obećano Rukometnom klubu Borac.

 "Mislim na institucije RS, Vlade RS, tu imamo obećanje, ali ne mogu da vam kažem o kojem je iznosu riječ, jer tako nam je rečeno da za sada ne izlazimo u javnost sa iznosom. Obećali su da će nam pomoći i stati iza nas. Budžet kluba je i pravljen na osnovu tih obećanja“.

Jedino što je Kondić mogao da kaže je da bi se tim novcem riješio svih finansijskih problema za duži vremenski period.

„Za bar dve sezone bismo riješili klub, sa onim što pregovaramo i što su nam obećali. Ja ne znam odakle je taj novac, ne ulazim da li je iz rezerve, iz budžeta, onog trenutka kada to bude vi ćete znati“.

On je ponovio da je klub u stabilizaciji, ali da nastaju dugovi, jer dolaze na naplatu neka dugovanja iz ranijeg perioda i presudama i blokadom računa sredstva kluba se usmjeravaju na plaćanje tih tužbi, od kojih su neke još iz 2007. godine.

Kondić je objasnio i zašto se u jednom trenutku od priče o budžetu između 700 i 800 hiljada KM došlo na budžet od milion KM. „Milion maraka je bila priča jer je organizacija svake evropske utakmcie koštalo oko 30.000 KM. Imali smo ambicije da se duže zadržimo u Evropi, tako da bi bilo potrebno još ko 120.000 KM. Sad izgleda ružno kad se kaže, ali ispada da je dobro da nismo prošli, jer vjerovatno ne bismo uspjeli ovo da riješimo. To je bilo i prošle godine sa četvrtfinalom Čelendž kupa. Zato smo rekli da nam treba oko milion KM. Kada smo govorili da je budžet obezbježen to se nije odnosilo na Evropu. Novac za Evropu nije bio obezbjeđen, a za ostalo smo imali obećanje da će biti kako budemo išli dalje u Evropi“.

U svemu ovome najviše ispaštaju igrači.

Prema saznanjima MONDA rukmetašima Borca trenutno se duguju dvije plate, a posljednji put isplaćeno im je 70 odsto avgustovske plate. To je u petak potvrdio i Kondić.

„Istina je da se igračima duguju dvije plate, sljedeće sedmice dobiće 70 odsto plate, kada dobijemo ovih 20.000 KM što su nam odobrena.  Moramo reći i da sa 20. decembrom dolazi još jedna plata, tako da i kada im ovo isplatimo dugovaće se dvije“, rekao je Kondić.

Plata, međutim, nije jedini problem za rukometaše Borca. Nedavno je igračima na par dana uskraćena ishrana u restoranu u kojem se hrane zbog neizmirenih dugova, pa su se igrači koji nisu iz Banjaluke našli u vrlo nezgodnoj situaciji. 

"Istina je da smo imali problema u restoranu, jer su tražili da se izmire određene obaveze prema njima, pa smo mi to riješili", rekao je Kondić.

Predsjednik RK Borac ističe da uprava iz sedmice u rješava probleme, te da je riješila većinu dugovanja. Uprkos tome, navodi, da ga ne bi iznenadilo da se opet pojave neke tužbe.

"Napravili smo ozbiljnu stabilizaciju kluba od novembra do maja, na osnovu koje smo planirali budžet. Mi smo ga planirali na osnovu razgovora sa predstavnicima vlasti kada je u pitanju ne pomoć, nego opredjeljenje da se stane iza ove stabilizacije. Neki sponzori, ne možemo o detaljima, ali su mijenjali iznose zbog loše situacije u poslovnom planu, a mi nismo mogli da ih uslovljavamo. To su ljudi koji su nekoliko godina uz klub. Znam da u današnjoj situaciji RK Borac  i sport ne mogu da budu prioritet, ne bih da javnost misli da samo potenciramo sport i RK Borac, ali ako imamo namjeru da stvaramo nacionalni identitet kroz sport, onda je RK Borac prvi među jednakima“.

On je objasnio da se zbog drugačijeg planiranja fiskalne godine u firmama i sportskim klubovima dolazi do određenog raskoraka i dolazi se u situaciju da je klubu hitno potrebna pomoć.

"Sponzori imaju budžete koje planiraju, oni se baziraju na fiskalnu godinu, a mi na sezonu. Tu nastaje raskorak jer mi planiramo sezonu od avgusta do maja. Tu nastaje taj prostor decembar, januar, februar, kod nas se može desiti i u maju i avgustu zbog priprema za sezonu. Bilo je prolongiranja ugovora, neki su promijenili direktore, to je sasvim normalno, ali se odrazilo na naš rad i funkcionisanje“, rekao je Kondić.

U septembru prošle godine Iz RK Borac je saopšteno da klub obustavlja rad zbog loše finansijske situacije. Samo dan kasnije Vlada RS odobrila je 100.000 KM rukometnom klubu Borac kao jednokratnu finansijsku pomoć

Pročitajte i ovo

 Nakon toga utisak javnosti je da Borac svaki put rupe "krpi“ iz budžeta Republike Srpske.

"Ne krpimo, nego molimo da nam pomognu. Mislim da drugi klubovi apliciraju na isti način kao i mi. Hoćete li da mi kažete da ne postoje klubovi koji apliciraju za vanredna sredstva iz budžeta RS?  Svaki sportski kolektiv se obrati institucijama, u ovom ili onom trenutku", konstatovao je Kondić.

On je dodao da je uprava posljednja četiri mjeseca rješavala probleme iz sedmice u sedmicu i da je 80 odsto sredstava koji su došla u klub riješila uprava, pa i sami članovi svojim novcem.

"Mi konstantno radimo da dovedemo u tačku konstantne stabilizacije. Rukometni klub Borac, ovaj veliki sistem, ne može da živi samo od sponzora, iza njega moraju da stanu institucije“.

Na pitanje da li je bilo i grešaka uprave, s obzirom na činjenicu da je Borac prošlog ljeta doveo četiri pojačanja, a onda ta četvorica igrača nisu mogli da nastupe za Borac u EHF kupu jer nisu bili na vrijeme registrovani, Kondić je rekao da oni nisu opterećenje.

"Ja odgovorno tvrdim da grešaka uprava nema ni jedne sekunde. Svi članovi uprave rade bez materijalne naknade, uključujući i direktora.  Jesmo ušli u priču sa tim pojačanjima sa namjerom da napravimo ekipu za bolje rezultate. Ta pojačanja jesu dodatno opteretila klub, ali ne toliko, nisu ona uzrok situacije. Mi smo i dalje u prepisci sa EHF-om, vidi se da smo na vrijeme uputili i sredstva i sve, ali došlo je do greške u RSBIH. Meni je žao što je tako ispalo“, rekao je on.

Predsjednik Borca otkrio je i koliko je novca potrebno klubu na mjesečnom nivou za normalno funkcionisanje. "Između 33 i 34 hiljade maraka potrebno je za plate igrača i stručnog štaba, a sa smještajem, hranom i organizacijom utakmica to dođe do 60.000 KM mjesečno“.

"Mi ćemo polusezonu privesti kraju, na ovaj ili onaj način. Ali iskreno se nadam da nećemo imati ovih problema u nastavku sezonu, a za sljedeću ćemo vidjeti. Do kraja sezone potrebno nam je više od 300.000 KM. Na papiru imamo i više. Može se desiti da bude nekih odstupanja od ugovora, zato su cifre i veće. Vjerovatno ćemo imati i nove sponzorske ugovore od januara i bolju situaciju.  Bio sam član uprave i 2017. I 2018. i nije se radilo ovoliko kao proteklih godinu dana i svako ko kaže da se to ne vidi nema dobre namjere prema RK Borac. Sve ovo što sam rekao mogu vam potvrditi ili demantovati igrači“, zaključio je Kondić.

On se dotakao i tužbe Borca na nastup igrača Gračanice koji nije bio registrovan.

"Žalba na nastup igrača Gračanice  je odbijena. Po onome što piše u rješenju, odbijena je jer nije na vrijeme uložena. Prema mojim saznajima za propust smo saznali tokom utakmice i nakon nje je uložena žalba. Pozitivan efekt je što je počela detaljnija kontrola klubova i igrača. Gračanica je nas dobila na terenu i ne umanjujemo njihovu pobjedu, ali kao uprava dužni smo da reagujemo na nepravilnost i zaštitimo klub. EHF radi svoju kontrolu i čekamo kakav će biti stav po tom pitanju“.

Kondić je na kraju konferencije rekao da će provjeriti informaciju pojedinih novinara da su članovi IO RSBIH iz rukometnog kluba Borac na sastanku u Sarajevu prije utakmice sa Gračanicom imali informaciju iz EHF da Halil Šahdanović ne može da nastupi.

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kontradiktorno

Bolje da platite nekog direktora nego da vam Branković pro bono prodaje maglu.Jeftinije je.

Maksim po diviziji

Cuj 60 hiljada mjesecno za troskove:))) pa ne igrate ligu sampiona

ARENA

Kad cete zavrsiti ARENU BORAC od hiljadu mjesta

demagog

Institucije finansiraju 95% budzeta rukometnog kluba,prema toma institucije vracaju dugove i najzasluznije su postojanje rukometnog sporta

Dalibor

Stvarno je vide degutantno pricati o ovom klubu i njihovim finansijskim problemima u drustvu gdje sve veci broj ljudi jede ostatke iz kontejnera i gdje svi gledaju kako da pobjegnu iz ove mahale. Ako niste sposobni da vodite kljub, kljuc u bravu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC