• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gospodo iz EHF-a, vas zanima samo novac, sve je jasno!

Autor Vladimir Sukdolak

Odluke EHF-a izazivaju sve više reakcija sa svih rukometnih strana. Javljaju se igrači, treneri, Savezi... Čekamo rekaciju RSS-a.

 Rukomet-EHF-Svetsko-prvenstvo-odluke Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

S jedne strane EHF se hvali sve većim brojem navijača na tribinama, s druge strane rukometna Evropa ne može da se načudi skandaloznim odlukama vodećeg tela evropskog rukometa.

Kao što je poznato, zbog pandemije korona virusa EHF je ukinuo baraž za Svetsko prvenstvo 2021. i doneo vrlo nepopularnu odluku da 13 najboljih selekcija sa poslednjeg EURA, uz Dansku kao aktuelnog šampiona, predstavlja Stari kontinent na Mundijalu u Egiptu. Istom metodom rešio je i EURO kvalifikacije za dame.

Ta odluka krovne organizacije automatski je značila i eliminaciju Srbije sa Mundijala, koja je u planu imala dovođenje trenera iz Španije, kome bi dueli sa Slovenijom u baražu bili "vatreno krštenje" na klupi "orlova". Praktično, za reprezentativni muški rukomet nije izgubljena samo 2020, već i cela naredna godina. Ali, nije u pitanju samo Srbija, već i svi ostali savezi koji su ostali bez prava da se na terenu nadmeću za svoje ciljeve. S druge strane, naše dame su se bez borbe plasirale na EURO.

Možda će vas zanimati

Za razliku od drugih evropskih federacija, Rukometni savez Srbije ZVANIČNO i dalje ćuti. Pored izjave predsednika Božidara Đurkovića za sprske medije, u kojem je kritikovao odluku EHF, nazvavši je preuranjenom, zvanični stav RSS još nismo čuli.


Prvi su se i to oštro oglasili Letonci, čiji je komentar bio vrlo jasan: "EHF je pljunuo u lice igračima". U sredu su se javili Poljaci, koji su takođe oštrim tonom komentarisali odluku EHF.

"Svesni smo da pandemija COVID-19 nameće izmene u kalendaru takmičenja u sistemu sporta, ali je odluka iznenađujuća iz više razloga: donesena je arbitražno, bez konsultacije sa nacionalnim federacijama, nije uzela u obzir rizike i gubitke, kako finansijske, tako razvojne i vezane za imidž, koji se izazivaju u raznim državama, generišu negativne prognoze budućnosti. Ovo nije fer, oduzeto je pravo na jednake mogućnosti za sve. Kao Federacija želimo da istaknemo i da ćemo 2023. godine biti domaćini Svetskog prvenstva zajedno sa Švedskom. Oduzimanje šanse Poljskoj da učestvuje na SP 2021, jasno onemogućava i samu promociju rukometa, odnosno, Svetskog prvenstva 2023 u ovom trenutku", saopštio je prvi čovek Federacije, Andrej Krasnički.

U toku dana je iz EHF na adresu urednika specijalizovanih portala za rukomet "Balkan-handball" i "Handball-planet", Žike Bogdanovića, stigao odgovor od predsednika organizacije Mihaeal Viederera. Poznatog rukometnog novinara zanimalo je ono što i većinu ljubitelja rukometa u Srbiji i šire.

Handball-planet: Zašto je EHF odlučio da bude avangarda u prelamanju preko kolena? Zašto je prvi morao u Evropi da kaže "novčanik" ispred "lopte"? Zašto su drugi sportovi tako glupi pa još uvek ćute? Ili je to stvar jačine?

Da li to znači da je bitniji F4 Lige šampiona od interesa 25 nacionalnih Saveza? Zašto baraž za Svetsko prvenstvo i kvalifikacije za EURO 2020 nisu mogle da se odigraju u terminu septembar/oktobar? Zašto za tada planiran početak kvalifikacija za EURO 2022 nije mogao da bude pomeren za naredni termin, taj decembar, a finiš za maj, pa i EHF nedelju u oktobru 2021, kada ćemo koroni,  nadamo se, videti leđa? Kako to olimpijske kvalifikacije mogu da se održe manje od četiri meseca pre starta Igara u Tokiju, a za turnir u Mađarskoj i Slovačkoj, gde polovina reprezentacija može autostopom da dođe, ne mogu?

Je l’ to znači da je bitnije Evropsko prvenstvo od Svetskog? Da li je neko pitao Federacije šta misle o tome? Federacije biraju rukovodstvo EHF.

Iz EHF je usledio brz odgovor...

EHF: Odluke EHF-a temelje se na kompletnom procesu i iznenađuje nas što odgovor na objavu u petak stiže tek sada, jer je osnovna odluka donesena i zvanično objavljena 25. marta 2020. godine i u detaljnom pismu federacijama i klubovima, koji ni na koji način nisu bili protiv. Ovom odlukom opisane su posledice nepostojanja nijednog takmičenja u junu/julu baš onako kako je objavljeno 24. aprila 2020. Aktiviranje odluke rezultat je u međuvremenu "svuda u Evropi" otkazanih takmičenja, i stoga je upravo nastavak martovske najave. – rekao je Viederer i dodao zanimljive tačke koje bi trebalo predstaviti:

-EHF se sastoji od strukture koja uključuje više od 30 nacija u raznim komisijama, odborima i telima.

-Pitanja nisu objavljena samo u martu, već su tretirana i na nivou Odbora nacija, Profesionalnog rukometnog odbora / Ženskog rukometnog odbora uz prisustvo sledećih grupa zainteresovanih strana – igrača, klubova, liga i nacionalnih federacija.

-Predlog članova Izvršnog komiteta EHF da se u septembru stvori dodatna nedelja za reprezentacije nije naišao na pozitivan odgovor (osim izjave Nations borda da se sportske odluke moraju donositi na terenu). Čak i tada, jedna nokaut runda bila bi otvorena za definisanje učesnika baraža za SP 2021 (pretkvalifikacije).

-Izvršni odbor jednoglasno je pratio zaključke uzimajući u obzir kalendar i propozicije.

-Sve informacije objavljene su odmah nakon sastanka, a nacionalne federacije i mediji su dobili i dokument sa pet stranica koji razjašnjava situaciju.

-EHF je dobio pozitivne povratne informacije i u martu i tokom prethodnih dana u vezi s transparentnim procesom informisanja koji takođe omogućava svim partnerima da planiraju naredni period.

-Dalje, mora se naglasiti da je kompletan potez zasnovan na pravnoj ekspertizi u pogledu odgovornosti i odgovarajućih kriterijuma. Dakle, sportski rezultat prema kome se konačno najboljih 14 rerpezentacija sa prethodnog EURO kvalifikuje direktno odgovara imenovanim procedurama. Isto važi i za klupska takmičenja u celosti, a posebno za mušku EHF Ligu šampiona u kojoj su bila u pitanju dva kola (TOP 16 i četvrtfinala) sa četiri utakmice, ali nažalost nisu moguća u datom roku. Pod datim okolnostima, logično je da određeni broj nacionalnih federacija i klubova (nezavisno o njihovom prethodnom nastupu) smatra da im nedostaje teoretska šansa za plasman na završni događaj i, kao što možete zamisliti, stvarno žalimo ne samo zbog nedostatak utakmica, ali i činjenica da će finansijske posledice biti neizbežne za sve uključene – Federacije, Klubove, a posebno EHF. Mora se iznova ponavljati da se 80% prihoda od takmičenja vraća glavnim akterima; to znači da će EHF i EHF Marketing dati sve od sebe da sačuvaju takmičenja u interesu svih koji su uključeni.

Na osnovu odgovora predsednika EHF ispada da su odluke evropske federacije podržali i savezi, među kojima je i Rukometni savez Srbije. Teško je poverovati da je RSS tako lako pristao na rešenje koje šteti svima kojima je uskraćena mogućnost da se na terenu bore za sportske rezultate.

Bilo kako bilo, EHF je samo još jednom potvrdio da ne čini baš mnogo na popularizaciju svog sporta, već ga zanima samo finansijski profit, a najveći upravo ima od F4 Lige šampiona u Kelnu i da je u interesu održavanja tog takmičenja usledio niz vrlo loših rešenja, ne samo po oštećene saveze, već i po sam rukomet.

Termini za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre, koje su doduše u organizaciji IHF-a, su pronađeni. Pretpostavljamo i zbog toga što bi u suprotnom Nemačka ostala bez Igara u Tokiju. 

Jedostavno, da je bilo volje, termini za baraž mečeve bi se pronašli!

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC