• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više trošenja preko granice: Ograničeni budžeti u Formuli 1

Autori mondo.rs Autori Beta

Nova pravila će donijeti smanjenje troškova narednih pet sezona.

 Formula-1-nova-pravila-za-narednu-sezonu-ogranicen-budzet-za-timove Izvor: Guliver/Getty images/Paul Gilham

Sveobuhvatni paket mjera za smanjenje troškova u Formuli 1 odobren je danas i počeće da se primjenjuje od 2021. godine, kako bi se povećala konkurentnost ali i smanjili troškovi.

Odlukom Savjeta Svjetskog moto sporta, od naredne sezone ekipe Formule 1 će imati budžetski limit od 145 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Dogovoreno je da se iz godine u godinu limit smanjuje, pa će 2022. godine biti 140 miliona dolara, a od 2023. do 2025. godine 135 miliona dolara, na osnovu sezone od 21 trke. Vodeće ekipe Formule 1 trenutno troše oko 200 miliona dolara po sezoni.

Ekipe Formule 1 su se prethodno dogovorile da granica budžeta za 2021. godinu bude 175 miliona dolara, ali je to moralo da se promijeni zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, pošto sezona još nije počela.

"Formula 1 danas pobjeđuje. Ovo je ključan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vrijeme finansijski neodrživa, a neaktivnost bi rizikovala budućnost Formule 1 i njenih učesnika, koje treba pohvaliti jer su ovo pitanje riješili zajedno i odlučno", rekao je direktor Meklarena Zek Braun, prenijeli su britanski mediji.

Među promjenama je i uvođenje "aero hendikep sistema" za uspješnije timove. Ekipama će se ograničiti vrijeme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima.

Timovi mogu da obave samo određeni broj promjena na bolidima iz ove godine za sljedeću sezonu, a uvođenje novih bolida i dijela novih pravila odloženo je za 2022. godinu.

Mnogi timovi koji se takmiče u ''najbržem karavanu'' se suočavaju sa finansijskim problemima. Tako je Meklaren otpustio veliki broj zaposlenih, a to se odrazilo i na ekipu u Formuli 1. Ove sezone je već otkazano sedam trka, dok se za tri Velike nagrade traže novi datumi.

Takmičenje bi trebalo da počne 5. jula u Austriji, a da završi krajem novembra, u Abu Dabiju. U skraćenom kalendaru voziće se najviše 15 trka.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC