• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispovest dede Novaka Đokovića: Ja sam Hrvat, a njega napadaju jer je Srbin!

Autor Nebojša Marković

Za njega mnogi do skora nisu znali, a on otkriva neke nove detalje iz porodice najboljeg tenisera sveta.

 Ispovest dede Novaka Đokovića: Ja sam Hrvat, a njega napadaju jer je Srbin! Izvor: Kurir/Tamara Trajković - MN Press

Novak Đoković je ovih dana ponovo u centru pažnje. Nakon što je uspeo da se izleči od korona virusa, išao je u posetu "bosanskim piramidama", što je mnoge zaintrigiralo. Ali, da li ste znali da je deda najboljeg tenisera sveta Hrvat?

Njegovo ime je Zdenko Žagar i rodom je iz Vinkovaca.

Možda će vas zanimati

Ovu informaciju srpskim medijima otkrio je upravo deda Zdenko, koji ovih dana živi na Banovom brdu u Beogradu. Žagar je otac Novakove majke Dijane, a njegova životna priča nije baš jednostavnija.

"Rođen sam u Vinkovcima u Hrvatskoj, kao i moja bivša supruga, Novakova baka Elizabeta. Došao sam u Beograd kao vojno lice, a ona na školovanje. Tu su nam se rodile ćerke Dijana i Sanda. Ja sam četiri godine bio na službi u Prištini, svakog vikenda sam putovao do Beograda i nazad, pa zamislite kakav je to život bio. Sve to se odrazilo na porodične odnose. Došlo je do razvoda, to vam je priča vojnog lica. Nisam mogao da učestvujem u podizanju ćerki koliko je trebalo. Stvorila se neka tampon zona, tenzija između nas i uvek ono pitanje ko je kriv. Kažem da je za svađu potrebno dvoje. Dijana je krivicu prebacivala na mene, nije mi to oprostila. One su živele s majkom, da su živele sa mnom, možda bi bilo drugačije. Bile su mlade, neiskusne, nisu shvatale da nije zlato sve što sija. Žao mi je zbog toga. Kasnije su se odnosi popravili, sada je sve kako treba", rekao je Đokovićev deda za "Kurir".

Žagar je bio oficir Vojske SFRJ, a kaže da je povremeno čuvao malog Novaka.

"Nisam mnogo učestvovao u njegovom odrastanju. Bilo je trenutaka kad smo bilo zajedno. Jednom su mi ga ostavili kao malog da ga čuvam na Kopaoniku. On me odmah prihvatio, neverovatno koliko je od malih nogu bio dobar i vaspitan. Zajedno smo skijali i on je već tada bio brži od nas. Mi gledamo gde je, a on nas čeka na kraju staze, leži na snegu i smeje se."

Zdenko kaže da Novak nema kada da ga obiđe u njegovom stanu.

"Bukvalno nema kad. Odem do terena, znam kad trenira i provedemo tamo desetak minuta. Smatram da je ponekad suviše dugo u Beogradu, ne sada, sad je druga situacija, nego inače. Ovde nema mnogo vremana za treninge, svaki dan ga razvlače na drugu stranu, a uvek ga posle čekaju važni turniri."

O Zdenkovoj nacionalnosti ovih dana pišu i hrvatski mediji, koji u tipičnom "svojatanju" prenose delove intervjua koji je Đokovićev deda dao za portal "Nova".

“Ja sam po nacionalnosti Hrvat i rođen sam u Vinkovcima. Moja bivša supruga, Novakova baba, takođe je rođena u istom mestu. Tamo smo se našli i upoznali. Bili smo oficiri koji su došli na službu. Ja sam došao u Beograd, ona je još pohađala školu, pa smo se posle venčali kada mi se pridružila. Tako se rodila Dijana, pa Sanda. Uvek sam govorio da sam Jugosloven ili Hrvat, Srbin nikad nisam bio. Dijana je rođena u Beogradu i tu je odrasla. O Noletu tek da ne pričam. Njemu je i otac Srđan Srbin. Zapravo, pitanje je koliko ima i crnogorske krvi, ima tu malo mešavine. Normalno je da će biti više priklonjen Srbima i ja nemam ništa protiv toga. Ne bi bolje prošao u životu ni da se predstavlja kao Hrvat. Ni to niko ne bi prihvatio. Isto bi ga svojatali. Pre nekoliko meseci zvala me je jedna rođaka koja živi u Vinkovcima da me pita gde je Dijana rođena. Znači, u Hrvatskoj se raspravlja o tome.”

Žagar kaže da je bio na Adria turu u Beogradu, posle kojeg su u usledile brojne kritike na račun njegovog unuka.

"Bilo me strah, ali sam verovao u svoju snagu. I psihičku i fizičku", rekao je, a onda dodao i da za događaje koji su usledili Novak nije kriv.

"Pa nije Novak doneo koronu! Besan sam, turnir je bio na otvorenom, ne može on da bude kriv."

Zdenko kaže da je upravo Đokovićeva nacionalnost razlog zbog kojeg ga strani mediji smatraju odgovornim.

"Novaka napadaju samo zato što je Srbin. To su podle taktike. Napadaju ga jer je iz tamo neke nedođije, neke Srbije. A bolji je od svih koji ga prozivaju. On smeta Nadalu, Federeru i još dvadesetorici igrača koji su ispod njega. To su sve odvratne stvari i treba ih zanemariti koliko god je moguće."

Deda Zdenko kaže da ništa ne zamera svom unuku Novaku, a osim odnosa sa Novakovom braćom Markom i Đorđem, otkriva i da se upoznao sa praunukom Stefanom.

"Marko je super, vrlo prijatan, kulturan. Stalno me pita kako sam. Baš sam pitao Dijanu za Đoleta... Ušao je u neke godine, postoje mnogi ljudi koji su oko njega, da li on može da razluči ko su mu pravi prijatelji, a ko su oni koji su uz njega samo iz koristi... Onda mi ona kaže: "Ne boj se, taj trista odsto bolje čita ljude čak i od oca." Sreo sam sad na terenu i malog Stefana, on uzeo reket i udara lopticu. Pitaju ga da li zna ko sam. "To ti je pradeda", kažu, a on me gleda. Sveti Stefan, tako ga ja zovem", kaže Zdenko Žagar.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC