• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je najbolji sportista Jugoslavije, a počeo da trenira iz inata: Cijela država je skupljala pare da se takmiči!

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatna priča legende jugoslovenskog sporta.

 Miroslav Cerar gimnastika životna priča Izvor: Youtube/GymtubeDK/printscreen

Dvije zlatne medalje sa Olimpijskih igara, četiri puta najbolji na Svjetskim prvenstvima i devetostruki šampion Evrope. Zvuči gotovo nemoguće!

Tri puta je proglašavan za najboljeg sportistu Jugoslavije, a po mišljenju mnogih najbolji je i sportista u istoriji velike države. Nakupio se medalja, a do njih je stigao neobičnim putem.

Možda će vas zanimati

Danas rođendan proslavlja Miroslav Cerar, jedan od najboljih gimnastičara koje je svijet vidio i čovjek koji je jugoslovenskom olimpizmu dao potpuno drugačiji izgled.

Rođen u Ljubljani 1939. godine, Cerar je odrastao u teškim uslovima, a kao dječak je bio sitan i bolešljiv. Zbog toga su u porodici dobijali instrukcije od ljekara da ga dobro hrane i paze kako ne bi slučajno dobio neku težu bolest.

Mršavi dečak bio potpuno nezainteresovan za sport i gimnastiku sve do jednog časa fiskulture, u trećem razredu. Tada je probao, ništa mu nije polazilo za rukom, a iz sale za vježbanje je otišao uplakan, uz smijeh ostale djece koja su samo gledala njegovu nemogućnost da izvede lake vežbe.

Zarekao se - postaće gimnastičar!

Sa ove tačke gledišta, djeluje da je uspio. Ispunio je ono što mu je predvideo prvi trener, Tomaž Savnik.

''Miro će postati dobar gimnastičar, možda čak i šampion'', rekao je on već na početku zajedničke saradnje.

Svu slavu pokupio je na Evropskom prvenstvu u Luksemburgu 1961. godine. Godinu dana kasnije osvojio je svijet u Pragu, a 1963. godine je u Beogradu potvrdio evropsku dominaciju. Uslijedile su Olimpijske igre u Tokiju i prva zlatna medalja na njima, zatim Anvers, Dortmund, Ljubljana, Meksiko siti, gdje je po drugi put uzeo olimpijsko zlato...

Takmičenja je bilo mnogo, trofeja još više, pa je Miro Cerar sasvim validan kandidat za najvećeg jugoslovenskog sportistu svih vremena.

O tome koliko su njegovi nastupi bili značajni u tadašnjoj državi govori i akcija da se skupi novac za njegovo takmičenje.

Kako bi otputovao na Svjetsko prvenstvo u Dortmund 1966. godine, preduzeća i građani iz cijele države su uplaćivali novac. Čak i oni koji su od svojih primanja jedva sastavljali kraj sa krajem željeli su da se oduže Miroslavu Ceraru za najveće sportske uspjehe.

(mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC