• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kramarić, Dinamova najveća greška posle Robija!

Momak kog Prosinečki nije uspeo da dovede u Zvezdu, a Mamić oterao iz Dinama, moći će da bira u kom evropskom klubu želi da igra, možda već u januaru.

Andrej Kramarić, potencijalna legenda Dinama iz Zagreba, shvatio je još kao tinejdžer šta znači igrati za "modre", a ne biti u menadžerskoj agenciji gazde kluba, Zdravka Mamića, sada formalno prebačenoj na ime njegovog tima (MSI).

Ovaj 23-godišnji Zagrepčanin počeo je da igra za Dinamo sa šest godina i do 2009. i potpisa prvog profi ugovora sa klubom, postigao je 452 gola za mlađe selekcije i po tome poobarao sve rekorde zagrebačkog kluba. Ali...

S obzirom na to da je njegov otac, koji mu je i danas menadžer, uporno odbijao da "šarne" za Mamićevu agenciju, Kramarić je prvo morao u Dinamovu filijalu Lokomotivu, a onda, prošlog leta, došlo je do definitivnog razlaza sa Dinamom. Pardon, Mamićem.

Poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka, Kramarić je za manje od milion evra prešao u Rijeku, za koju i danas igra. I to kako!

Ispostaviće se da je Kramarić, koji trenutno igra centarfora, ali lično više voli da je "trekvartista", verovatno najveća Dinamova greška, uz Roberta Prosinečkog i Nika Kranjčara. Jedan je završio u Crvenoj zvezdi, drugi u Hajduku, a treći u Rijeci, ali samo zato što baš Prosinečki, kao trener Crvene zvezde, nije dobio zeleno svetlo da dovede Kramarića još tokom njegovih prvih sukoba sa Mamićem.

Prosinečki je, radeći u Hrvatskom nogometnom savezu, bio apsolutno siguran u kvalitete mladog napadača, ali je zbog svih okolnosti vezanih za odnose Srba i Hrvata, njegov senzacionalan transfer u Crvenu zvezdu ostao samo naslov u novinama.

Danas, Kramarić se nalazi na meti mnogih evropskih klubova, a najodlučniji da ga kupi već u januaru je Inter, koji je ne tako davno uzeo već jednog hrvatskog talentovanog vezistu, Matea Kovačića. Kramarić je ove sezone, u hrvatskom prvenstvu i, još važnije, Ligi Evrope, postigao 18 golova na 12 mečeva (!?), a naročito je zagolicao maštu klubu iz Milana igrom u četvrtak uveče, kada je za 13 minuta na "Kantridi" dao tri gola Fajnordu za laganih 3:1 i prvu pobedu u grupi sa braniocem trofeja, Seviljom i Standardom iz Liježa.


Da ne pominjemo da je u isto vreme Partizan u Beogradu glatko poražen od Bešiktaša (0:4), a Dinamo iz Zagreba nekako pronašao utehu u finišu meča u Salcburgu, gde je od 0:4 došao do 2:4.

Kramarić je prošlog leta potpisao ugovor na dve, plus dve godine, a Rijeka je ta koja ima pravo da zatraži nastavak saradnje, što će se sasvim sigurno i dogoditi, jer bi u suprotnom napadač koji je na samo tri utakmice za reprezentaciju Hrvatske već dao dva gola, već u januaru bio slobodan u izboru nove sredine. A, Rijeka bi ostala bez obeštećenja.

Realnije, prenose nam kolege sportski novinari iz Zagreba, je da će Inter (ili neko drugi) dobiti Kramarića za oko osam miliona evra, što će sigurno zaboleti Mamića. Međutim, svi se u Hrvatskoj slažu da je Dinamo takav rasplet i zaslužio, jer su svojevremeno pre ovog talentovanog igrača na "Maksimiru" igrali Duje Čop, Ante Rukavina, Fatos Bećiraj, Karlo Primorac, Dodo, Ilija Sivonjić, a ovog poslednjeg verovatno pamtite po onom "čuvenom" promašaju sa pola metra.

"Jednostavno, nije želeo u Mamićevu agenciju. Zato je otišao, nema tu puno priče", preneli su nam iz Zagreba, komentarišući da taj slučaj mnogo toga govori o Dinamu i razlozima zbog kojih navijači masovno bojkotuju utakmice kluba, uprkos surovoj dominaciji "modrih" u lokalnim okvirima.

Kramarić je ove sezone dao 13 golova na deset utakmica za Rijeku u HNL i pet pogodaka na osam mečeva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i grupnoj fazi istog takmičenja. Ukupno, na "Kantridi" je postigao 46 pogodaka na 53 utakmice, što je prosek kakav se retko viđa u Evropi, osim ako niste Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Dijego Košta ili zdrav Zlatan Ibrahimović.

Upitan da prokomentariše interesovanje Intera, Kramarić je rekao:

"Serija A je 'top' liga, puna sjajnih igrača. Čitam novine i vidim da me prati Inter, ali i Milan, Atalanta... Naravno da sam srećan da to čujem, to su sve veliki klubovi. A, da li ću potpisati za neki od njih u januaru? Sve je moguće...", rekao je prililčno diplomatski.

Ipak, nagovestio je kakvom će klubu dati prednost.

"Voleo bi hda igram za neki vrhunski evropski klub koji gaji ofanzivan stil igre, ali u ovom trenutku fokusiran sam samo na ono što se događa u Rijeci. Reći ću vam samo jedno, ne govorim italijanski, ali sam uvek bio dobar đak, koji je brzo učio", nasmejao se Kramarić na kraju razgovora.


Poređenja radi, Kramarić je od 2009. do 2013. odigrao samo 52 utakmice za Dinamo, često u ulozi rezerviste, i pogodio je 11 puta. Za Lokomotivu je dao 42 gola na 91 utakmici.

Da ima čvršću ugovor sa aktuelnim klubom, verovatno bi Rijeka mogla da zaradi i više od deset miliona evra, ali ni ovako neće loše proći u Istri, s obzirom na to koliko su platili igraču i koliko su njegovi golovi doneli prihoda klubu.

Kada se bude odazvao na naredni poziv selektora Nika Kovača, a on ga je već uporedio sa Davorom Šukerom, Kramarić će verovatno porazgovarati sa Kovačićem o Interu, tim pre što je njegov tri godine mlađi reprezentativni kolega ovih dana produžio ugovor s "nerazurima" do 2019. godine.

Nema sumnje, Kramarića čeka svetla budućnost, Rijeku zarada, a Zagreb nastavak diskusije o tome da li Dinamo više dobija ili gubi sa Mamićem na čelu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC